Polojasno
Bratislava
Jaroslav
27.4.2024
Šéf NCZI o novej aplikácii Čakaréň: Snažíme sa vytvoriť systém, ktorý poskytne maximálny užívateľský komfort
Zdielať na

Šéf NCZI o novej aplikácii Čakaréň: Snažíme sa vytvoriť systém, ktorý poskytne maximálny užívateľský komfort

Zdroj: SITA

BRATISLAVA / Národné centrum zdravotníckych informácii v utorok predstavilo aplikáciu "Čakáreň", ktorá má pomôcť pri registrácii na očkovanie. O tom, kedy ju spustia, či bude fungovať ako má, sa dozviete v rozhovore so šéfom NCZI Róbertom Sujom.

Systém čakárne nie je spustený, kedy sa ho napokon na Slovensku dočkáme?

Spustíme ho v najbližších dňoch ako som avizoval na včerajšej tlačovej konferencii. Na porade si zhodnotíme bezpečnostné testy, ktoré prebiehali počas dňa a na základe toho sa rozhodneme, či sa to udeje dnes, zajtra alebo akú postupnosť krokov zvolíme.

Na tlačovej konferencii ste sa vyjadrili aj k tomu, že práve naplnenosť týchto najbližších termínov vám umožní testovať systém. Je teda šanca, že konečne po všetkých tých systémoch, ktoré sme tu mali, budeme mať systém, ktorý na Slovensku bude fungovať a nepadne v prvých minútach?

Pevne tomu verím. To je ten dôvod, prečo to ďalej testujeme a násobne sme zvýšili aj linku, aby vydržala väčšiu záťaž, najmä v prvých hodinách. Včera večer som si prečítal rozhovor s pánom Ondrejom Mackom, ktorý povedal, že reálny test príde až vtedy, keď sa ľudia začnú prihlasovať. Ale myslím si, že sme na to dobre pripravení v tejto chvíli.

Takže možno zostane aj on prekvapený. Budeme všetci radi, keď aj on povie, že to funguje, ide to. A akým spôsobom sa bude dať teda registrovať do čakárne? Bude ten systém prehľadný, prístupný, nápomocný? Bude prípadne robiť aj nejakú nápovedu, aby ľudia vedeli ako lepšie vyplniť tie jednotlivé stránky?

Snažíme sa vytvoriť systém, ktorý poskytne maximálny užívateľský komfort. Testujeme to a testujeme rôzne scenáre pre užívateľov ako môžu postupovať. Predpokladáme, že tam stále nájdeme ešte veci, ale tie chceme priebežne zlepšovať na základe postrehov z odbornej aj širokej verejnosti. Takže treba vnímať, že ten systém tu s nami zostane niekoľko mesiacov a keď ho tento týždeň spustíme, nie je to nejaká konečná verzia, ale chceme promptne reagovať na požiadavky verejnosti.

Registrácia, ktorá prebiehala v posledných dňoch bola naozaj absurdná a človek mal pocit, že je v nejakom absurdnom filme. Keď sa ľudia sťažovali na to, že vypĺňali registráciu hneď a ako sa dostali takmer do cieľa, celé to padlo, cestovali do rôznych miest takmer cez celú krajinu, nemali to isté. Takže kto to bude koordinovať a akým spôsobom tá čakáreň bude fungovať? Zbavíme sa týchto stresov, ktoré sme zažili?

Zase poviem, že pevne verím. Koordinovať to bude NCZI, ale v tejto chvíli by som chcel možno vyzdvihnúť ten posledný týždeň, keď došlo k multirezortnej spolupráci, lebo sa otvorila taká multi otvorená platforma, kde mal každý možnosť prístupu, čo by chcel mať v tom systéme a ako by to mohlo fungovať. Na základe toho, ako sme sa poučili v priebehu tohto týždňa si myslím, že tento týždeň by mal lepšie naplniť očakávania ako ten predchádzajúci.

Ako to bude fungovať? 

Povedzme si teda taký návod v krátkosti ako to bude fungovať. Čo musí mať človek pri sebe, aby mohol vyplniť všetky náležitosti, aby sa do čakárne mohol zaregistrovať?

Dobré by bolo, keby mal občiansky preukaz, lebo tam má všetky údaje uvedené a potom následne z neho môže prepisovať. Ja neviem teraz presnú postupnosť ako to ide v jednotlivých údajoch, ale musí tam mať samozrejme adresu, lebo na základe toho sa mu prideľuje vakcinačné centrum. Vyberáme podľa geologickej lokality. A samozrejme aj rodné číslo, ale je mi takto ťažko vymenovať, je to set údajov a snažili sme sa ho držať v najnižšej možnej miere, ale s tým, že budeme vedieť identifikovať daného človeka.

Veľmi dôležité pri tomto systéme je povedať, že nie je dôležité, že v akom čase sa človek zaregistruje, takže nie je dôležité, aby hneď v prvých piatich minútach bolo celé Slovensko zaregistrované.

To ste presne povedali. Vyplýva to už zo samotného názvu Čakáreň. Keď sa ľudia prihlásia, tak to neznamená, že dostanú vakcínu v priebehu týždňa, ale neviem teraz odhadnúť čas, lebo neviem ako Slovensko bude získavať vakcíny a aká bude vakcinačná politika. Keď sa človek prihlási, tak tam bude čakať a navyše ten systém reagujem priamo na vyhlášky MZ SR a na vakcinačnú politiku.

Ktoré skupiny obyvateľov budú môcť požiadať o registráciu po spustení systému?

V tejto chvíli v zmysle platnej vyhlášky, predpokladám, že sa nebude meniť, bude to ročník starší ako 70 rokov a vo veku 50 až 60 rokov.

Skôr ako sa pozrieme na to, že akým spôsobom sa budeme registrovať a čo všetko to obnáša, možno tá najzákladnejšia a najčastejšie používaná otázka od ľudí je tá – keď už sa tam prihlásim, postará sa ten systém o mňa? Nebudem musieť hodiny, dni a noci tráviť za tým, aby som zistila a nevypadla z toho kolobehu?

Keď sa prihlásite, budete mať pridelený PIN a s ním si budete môcť editovať priebežne svoje informácie, prípadné zmeny alebo vaše požiadavky, alebo keď došlo k zmene adresy a chcete zmeniť vakcinačné centrum. Notifikácie pred samotným očkovaním vám príde 48 hodín pred termínom.

Čo ak nemáme mobilné číslo, prípadne naša babka má len pevnú linku a chceme ju zaregistrovať?

Bude ju musieť zaregistrovať rodinný príslušník so svojim mobilným číslom, aby prijal notifikáciu, ale plánujeme riešiť aj túto situáciu.

Veľmi pozitívna správa je, že sa to bude určovať podľa lokality a že sa budú vyhľadávať miesta, ktoré sú čo najbližšie k záujemcovi, ale dá sa v tomto systéme aj vybrať a rozhodnúť sa, akú vakcínu by sme chceli?

V tejto chvíli nie, lebo je to striktne dané, že všetci nad 70 rokov majú vakcínu Pfizer a všetci ostatní očkovaní majú vakcínu AstraZeneca, ale v prípade, že bude táto možnosť dostupná, určite to do systému zapracujeme, aby každý občan mal možnosť si vybrať vakcínu.

Spomínali ste, že máte dnes naplánovanú poradu s kolegami, aby ste vyhodnotili to testovanie, zároveň boli zverejnené informácie o tom, že testujete nápor ľudí skutočne vo veľkom počte, aby sa za prvú hodinu mohlo zaregistrovať 750-tisíc ľudí. Od čoho bude závisieť záverečné rozhodnutie, kedy systém uvediete do chodu?

Ešte robíme nejaké funkčné a bezpečnostné testy a keď ich vyhodnotíme, tak pristúpime k spusteniu. Môže sa to stať dnes v najbližších hodinách alebo v priebehu zajtrajšieho dňa, neviem to teraz povedať a nerád by som sa k tomu vyjadroval predtým, než sa stretneme v širšej skupine a povieme si, aký je stav a kedy to chceme spustiť.

Do hry vstupujú aj ďalšie vakcíny, už o chvíľu by mala byť prístupná vakcína od firmy Johnson & Johnson, pravdepodobne rátate aj s touto vakcínou do zaradenia do systému?

Ako som spomenul predtým, všetky vakcíny, ktoré budú dostupné, určite budú v rámci systému. Ale je to skôr otázka pre MZ SR, ako k tomu pristúpi a aká bude vyhláška. Pokiaľ bude vyhláška dovoľovať, že ľudia si budú môcť vybrať vakcínu na základe nejakých parametrov, v tejto chvíli to neviem definovať, tak určite to zapracujeme do systému.

Potom sú tu tie viac-krokové očkovania. Keď sa prihlásim a dostanem prvú dávku, musím sa potom následne prihlásiť aj na druhú dávku, alebo to systém zabezpečí, respektíve vyzve ma na vybranie tej druhej injekcie automaticky?

Systém by vás mal vyzvať automaticky.

Súvisiace články

Najčítanejšie