Skoro jasno
15°
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Odborník na kryptomeny Dávid Stancel: Hodnota vždy spočíva hlavne v dôvere investorov
Zdielať na

Odborník na kryptomeny Dávid Stancel: Hodnota vždy spočíva hlavne v dôvere investorov

BRATISLAVA / Budú kryptomeny náhradou za peniaze, ako ich poznáme dnes? Ako funguje svet kryptomeny sa dozviete v rozhovore s odborníkom Dávidom Stancelom.

Vy vyučujete kryptomeny na STU, čiže ste odborník na slovo vzatý. Vysvetlite nám ľudsky, čo to vlastne je, odkiaľ sa to berie a ako je možné, že to vôbec funguje?

Kryptomeny vznikli, ako alternatíva k tradičnému finančnému systému. Bitcoin je tu už takmer dvanásť rokov. Tento alternatívny finančný systém funguje na iných pravidlách, ako ten tradičný a hlavným rozdielom je, že to funguje na nejakej decentralizovanej sieti, ktorá sa skladá z tisícok rôznych počítačov, serverov, ktoré sú rozdistribuované po celom svete a vykonávajú tú funkciu, ktorú tradične vykonáva centrálna autorita, ako pri klasických platbách, napríklad banka kontroluje, či tie transakcie sú validné, či ich posiela ten človek, ktorý má, či má dostatok financií na účte a podobne.

Ja si tú kryptomenu predstavujem, ako nejaký počítačový súbor, že mám jeden bitcoin a je to nejaký počítačový súbor.

Je to trochu iné. Vy väčšinou, ako užívateľ, držíte privátny kľúč. Nie kryptomenu samotnú, ale privátny kľúč, ktorý vám odomkne tú kryptomenu.

Kryptomeny sa vytvárajú výpočtami a výpočet je základ toho, že ten systém funguje? O čo tam ide?

Je to tak pri väčšine kryptomien, hlavne teda pri bitcoine, avšak treba dodať, že už aj tam je na trhu tendencia ustupovať do takéhoto dizajnu systému a niektoré nové kryptomeny aj upúšťajú, ako keby náročného výpočtového mechanizmu, ktorý je za tým. Ale je to tak samozrejme pri bitcoine a asi to tak aj zostane, že bitcoiny sú produkované do obehu prostredníctvom nejakých náročných matematických výpočtov, ktoré robia ťažiari, ktorým bežia servery po celom svete.

Dá sa nejako ľudsky vysvetliť, odkiaľ sa berie hodnota kryptomien ?

Tak ako asi pri všetkom, hodnota vždy spočíva hlavne v dôvere investorov, to je príčina toho, prečo rastú tie bitcoiny na hodnote, že čím ďalej tým viac investorov verí, že toto je ten budúci finančný systém, ktorý možno bude lepší, ako ten súčasný, ktorý máme. A v súčasnej dobe je to samozrejme hlavne spojené s tými inflačnými očakávaniami pri klasických menách.

Nevýhoda je práve to obrovské kolísanie. Vieme, že bitcoin mal kedysi inú hodnotu. Čo si pamätám, napríklad prvá platba bitcoinmi bola, myslím si, tisíce bitcoinov za pizzu a v dnešných kurzoch by to boli strašné peniaze za jednu pizzu, čiže lieta to hore dole, aj keď teda momentálne si bitcoin drží hodnotu.

Pri týchto menách je to pomerne častý jav. Je to dané tým, že ten trh je ešte pomerne malý. Keď si to porovnáte s trhom Forexu a podobne, alebo nehnuteľnosti, dlhopisy, tak je to stále frakcia. Trhy, ktoré sú veľkosťou malé, tak sú náchylné na to, že akýkoľvek kapitál spôsobí výraznú zmenu v cene.

Najväčšou hviezdou kryptomien je bitcoin, ale existujú minimálne tisícky ďalších. Vie sa v tom človek nejako orientovať? Ktoré má zmysel riešiť, alebo do ktorých investovať?

Je to veľmi zložitá otázka. Určite by som to neodporúčal ľudom, ktorí sa necítia v tej téme doma, aby s tým veľmi špekulovali, lebo to, čo dnes voláme kryptomeny, už zahŕňa široké spektrum rôznych aktív. Veľká časť ani nemá za účel byť platidlom, čo väčšina ľudí si nie vždy uvedomuje. Sú to rôzne aktíva s rôznymi funkciami. Pre bežného človeka je ťažké, aby sa v tom vyznal.

Teraz som zaregistroval nástup NFT, čo je vec, ktorá tiež vychádza z kryptomien, ale sú to nejaké digitálne umelecké diela, alebo nejaké digitálne predmety.

Je to tak. NFT sú unikátne kryptografické tokeny. Ale ich aplikáciou sú teraz najčastejšie digitálne, či už umelecké diela, alebo predmety z virtuálnych svetov hier a podobne.

Do tohto sa teraz vo veľkom investujú reálne peniaze a človek to má,  ako keď si kúpi obraz od nejakého maliara, tak je to to isté len vo virtuálnom svete?

Je za tým nejaká kryptografia, vďaka ktorej vlastník toho diela má nespochybniteľný dôkaz, s ktorým vie preukázať, že on je jediný vlastník diela.

V súvislosti s kryptomenami sa často používa termín blockchain, ktorému ja nerozumiem. Skúste mi ho vysvetliť.

Je to oporná kostra celého toho systému, väčšiny kryptomien. V princípe sa jedná o typ distribuovanej databázy, ako som spomínal na začiatku, nie je tam centrálna autorita. Je tam sieť niekoľko tisícok počítačov a tie ukladajú všetky transakčné dáta danej siete u seba. Ukladajú to do nejakých pomyselných blokov, ktoré sú zreťazené a matematicky prepojené a z toho vznikol tento názov blockchain.

Pár krát tu už bola spomenutá decentralzovaná sieť počítačov atď. Znamená to, že celý ten svet kryptomien je závislý od počítačov? Ak by sme tie počítače vypli, kryptomeny zmiznú?

V princípe sa dá povedať, že áno.

Na záver, ako vidíte ich budúcnosť? Nahradia tieto kryptomeny bežné peniaze, ktoré používame?

Netrúfal by som si povedať, že ich úplne nahradia. Určite budú nejakou súčasťou systému, ale zároveň, veľa tých kryptomien ani nemá za cieľ sa stať platidlom. Majú aj inú funkciu. Keby je otázka iná, či sú kryptomeny budúcnosťou, tak tam je odpoveď jednoznačná, áno. A či to bude v budúcnosti platidlo, odpoveď je, možno áno.

Súvisiace články

Najčítanejšie