Skoro jasno
14°
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
V kauze vraždy Jána Kuciaka pribudol nový dôkaz: Posudok analyzuje šifry z Kočnerovej Threemy
Zdielať na

V kauze vraždy Jána Kuciaka pribudol nový dôkaz: Posudok analyzuje šifry z Kočnerovej Threemy

BRATISLAVA / V procese s obžalovanými z vraždy novinára Jána Kuciaka, jeho snúbenice Martiny Kušnírovej a podnikateľa Petra Molnára, bude o pár dní rozhodovať Najvyšší súd Slovenskej republiky. Rodičia zavraždených sú stále presvedčení o tom, že objednávateľom vraždy Jána Kučiaka sú Marian Kočner a Alena Zsuzsová. Túto dvojicu prvostupňový súd oslobodil spod obžaloby. Prokurátor odvolaciemu súdu predkladá údajne nový dôkaz, ktorý môže vrátiť do procesu takzvanú Kočnerovu Threemu.

Informuje o tom webový portál Aktuality.sk. ​​Dozoroví prokurátori dôkazmi pred Špecializovaným trestným súdom neustáli dôkaznú situáciu proti objednávateľom vraždy Jána Kuciaka. "Ľútosť, ktorú každý normálny človek cíti nad smrťou dvoch skvelých ľudí, nám nedáva právo mstiť sa, ani na tých najpodozrivejších. Pokiaľ nemáme 100 % istotu, je zrejmé, že členovia senátu ju nemali v tomto prípade, možno sa mýlia," povedal predseda Špecializovaného trestného súdu Ján Hrubala.

Sudcovia v rozsudku pritom upozornili, že rozsudok neznamená, že dvojica skutok nespáchala. Chýbali proti nim priame dôkazy. Je 8 mesiacov po ich oslobodení a Najvyšší súd rozhodne o tom, či rozsudok potvrdí, alebo zruší. Ak ho zruší, proces sa opäť rozbehne. "Prehrali sme bitku, ale neprehrali sme vojnu," vyjadril sa Vladimír Turan, dozorový prokurátor ÚŠP GPSR.

A zrejme aj s novými dôkazmi. Podľa webového portálu aktuality.sk sa už teraz nachádza v súdnom spise dôkaz, ktorý do procesu môže vrátiť takzvanú Kočnerovu Threemu. SMS-ky s údajnou šifrovanou komunikáciou dvojice ku vražde. Ako uvádza spomínaný portál, prokuratúra už zaslala odvolaciemu súdu posudok Filozofickej fakulty, v ktorom znalec pre potreby iného prípadu už odborne analyzoval správy získané vyšetrovateľmi z mobilu Mariana Kočnera. Správy s obvinenou dal do časovej súvislosti a systematicky ich zoradil. Samotný Špecializovaný trestný súd, ktorý takzvanú Kočnerou Threemu posudzoval ako celok, vyslovil názor, že tieto správy písané v inotajoch jednoznačne nepreukazujú to, čo tvrdí obžaloba. "Je to vytrhnuté z kontextu a ono to vyznieva trocha inak, ak to bolo myslené," povedal obhajca Aleny Zsuzsovej Štefan Neszméry.

V prípade, ak by Najvyšší súd rozsudok zrušil, na súdnom procese sa môže začať hovoriť aj o korunnom svedkovi - sprostredkovateľovi vraždy Zoltánovi Andruskóvi. Ten v priebehu roka televízii JOJ poslal už niekoľko listov, priamo z výkonu trestu, v ktorých uvádza zaujímavé skutočnosti. Okrem iného píše, že jeho významné svedectvá neboli dôsledne vyšetrené, či preverené už v prvotnom štádiu vyšetrovania. Ako už viackrát napísal TV JOJ priamo z väzenia, vníma svoje odsúdenie na 15 rokov ako nespravodlivé. Očakával, že pre spoluprácu bude korunným svedkom, prípadne s ním vyšetrovacie orgány uzatvoria dohodu a dostane maximálne 8 rokov. Na Kočnera, Zsuzsovú a iné osoby, Andruskó vypovedal veľa a jeho tvrdenia sa údajne polícii zatiaľ len potvrdili. "Ani ďalšie dohody v rámci ekonomických vecí neplatia a nechávajú stratiť a znehodnotiť vecné dôkazy. Všetky vyšetrovania sú od začiatku sabotované. Dokonca na súde ma pán Kočner a pani Zsuzsová diskreditovali mojimi vlastnými výpoveďami, ktoré som dôverne vypovedal prokurátorovi v ekonomických trestných veciach," uvádza sa v časti z tvrdení Zoltána Andruskóa. V prípade vraždy by mal Najvyšší súd rozhodovať už v utorok 15. júna.

Súvisiace články

Najčítanejšie