Polojasno
Bratislava
Jaroslav
27.4.2024
Vládne noviny nebudú: Heger nejde proti Matovičovi, ale sám proti sebe, reaguje Štefančík
Zdielať na

Vládne noviny nebudú: Heger nejde proti Matovičovi, ale sám proti sebe, reaguje Štefančík

BRATISLAVA / Vyzerá to, že vládnym novinám, ktoré presadzoval expredseda vlády Igor Matovič, nadobro odzvonilo. Podľa medializovanýcH informácií ich nepodporuje ani premiér Eduard Heger (OĽaNO). Prečo si ich potom parlament schválil v novom programovom vyhlásení vlády? Nikto netuší.

Igor Matovič, ktorý vlastnil inzertné regionálne noviny mal v pláne tlčiť dva milióny kusov vládnych novín, ktoré by si občania nachádzali v stránkach. Pri prezentácii tohto projektu zároveň tvrdil, že nepôjde o propagandu, ale cieľom malo byť ucelené spravodajstvo. Argumentoval pritom tým, že médiá prezentujú len vytrhnuté kúsky. 
Bývalý premiér však pre svoj projekt nemá podporu. Vládne noviny, ktoré ležali na úrade vlády celé mesiace nepodporuje ani aktuálny premiér Eduard Heger. Ten sa tejto téme venoval spolu s ministerkou spravodlivosti SR Máriou Kolíkovou vo štvrtok na online zasadnutí Monitorovacej skupiny Európskeho parlamentu pre demokraciu, právny štát a základné práva, ktorá vznikla po vraždách novinárov Daphne Galiziovej a Jána Kuciaka so snúbenicou Martinou Kušnírovou. Komisia sa venovala aj otázke nezávislosti médií. 

Zástupca Slovenska v Europarlamente

Jedným z prítomných zástupcov Slovenska bol europoslanec Vladimír Bilčík. "Na dnešnom vypočúvaní premiéra Hegera a ministerky Kolíkovej europoslancami som sa spýtal, aké sú ďalšie plány s vládnymi novinami. Premiér Heger nás uistil, že projekt vládnych novín nepodporuje. Ocenil som tiež premiérovu korektnú a slušnú komunikáciu s médiami a spýtal som sa ho, či bude apelovať na všetkých členov vlády, aby udržali štandard, ktorý nastavil," uviedol poslanec, ktorý zároveň na svojom profile na sociálnej sieti informoval, že Matovičov projekt vládnych novín premiér Eduard Heger nepodporuje. Pre TASR to následne potvrdila aj hovorkyňa premiéra Eduarda Hegera. Napriek tomu je prekvapivé, že Vládne noviny parlament schválil pri hlasovaní o novom programovom vyhlásení vlády.

SITA

Premiér Heger ide sám proti sebe, reaguje Štefančík

Politológ Ekonomikcej univerzity v Bratislave to poznamenal práve na margo skutočnosti, že ich parlament schválil. "Žiadne jednostranne koncipované vládne noviny, alebo noviny starostov, primátorov či mestských častí nemajú vo vyspelej demokracii čo robiť," poznamenal s tým, že občania si tak z vlastných zdrojov platia marketing politikov. Zároveň však poznamenal, že naozaj nerozumie ako mohol tento projekt v programovom vyhlásení vlády zostať, keď ho Eduard Heger, ako nový predseda nepodporuje.

Súvisiace články

Najčítanejšie