Polojasno
Bratislava
Jaroslav
27.4.2024
Bude ťahať psychika za kratší koniec? Rezort zdravotníctva po pár mesiacoch ruší Odbor duševného zdravia
Zdielať na

Bude ťahať psychika za kratší koniec? Rezort zdravotníctva po pár mesiacoch ruší Odbor duševného zdravia

BRATISLAVA / Ďalšia zmena na rezorte zdravotníctva na seba nenechala dlho čakať. Hoci sa premiér Eduard Heger vyjadril, že duševné zdravie je jednou z jeho priorít, vedenie rezortu zdravia by to mohlo vidieť inak. Na konci júna totiž došlo k zrušeniu Odboru duševného zdravia. Bude psychika občanov opäť ťahať za kratší koniec?

Len pred nedávnom premiér Eduard Heger (OĽaNO) verejne oznámil, že rezervu predsedu vlády použije tak, aby prospela verejnému blahu. Predseda vlády podotkol, že aj do rezervy premiéra vnášajú systém. Krízové linky označil za „ostrovy nádeje" a poukázal na to, že oblasť duševného zdravia je na Slovensku dlhodobo zanedbávaná.

Z rezervy premiéra pôjde na pomoc krízovým linkám suma 310-tisíc eur. Na tlačovej konferencii to oznámil vedúci Úradu vlády SR Július Jakab, ktorý zároveň priblížil, že Linka dôvery Nezabúdka dostane 50-tisíc eur, Linka detskej istoty 100-tisíc eur, Linka detskej dôvery 30-tisíc eur, IPčko 100-tisíc eur a Senior linka 30-tisíc eur. Jakab poukázal na to, že napríklad Linka detskej istoty za rok 2020 obslúžila 102 500 telefonátov.

Psychické problémy občanov Slovenska zvýraznila pandémia, čo potvrdili aj vedúci krízových liniek. Psychológ Marek Madro z IPčka uviedol, že zvýšili sa prejavy depresie, ale aj pocity úzkosti. Podľa psychológa boli najťažšie rozhovory s vyčerpanými zdravotníkmi. 

Odbor duševného zdravia sa zrušil

Na skutočnosť, že nové vedenie Ministerstva zdravotníctva zrušilo Odbor duševného zdravia upozornil bývalý štátny tajomník rezortu Peter Stachura. "Zrušenie odboru k 30.6. je nepochopiteľným krokom späť. Zvlášť, keď celý komponent 12 v Pláne obnovy je venovaný duševnému zdraviu a jeho vecným gestorom bol práve zrušený odbor. Problémy duševného zdravia boli roky na periférii záujmu zdravotnej politiky. Zrušený odbor ich postupne začínal riešiť," napísal na svojom profile na sociálnej sieti. 

Rezort zdravotníctva tvrdí, že ide o zlúčenie

Zuzana Eliášová z rezortu zdravotníctva pre Noviny PLUS uviedla, že duševné zdravie je pre vedenie rezortu stále dôležitou otázkou. "Problematika pre nás naďalej zostáva prioritou," poznamenala hovorkyňa rezortu s tým, že agenda Odboru duševného zdravia sa len presúva. Eliášová zároveň uviedla, že rezort si dôležitosť témy uvedomuje a to aj v kontexte zhoršenej situácie v súvislosti s pandémiou koronavírusu. "Ministerstvo zdravotníctva spúšťa v najbližších dňoch aj Národnú linku na podporu duševného zdravia," skonštatovala s tým, že o linku sa budú starať lekári, ktorí budú mať práve v tej chvíli službu. 

Súvisiace články

Najčítanejšie