Jasno
10°
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Na čo sa pripraviť pred štvrtkovými protestami? Odporúčania a zmeny v linkách plánuje aj Dopravný podnik BA
Zdielať na

Na čo sa pripraviť pred štvrtkovými protestami? Odporúčania a zmeny v linkách plánuje aj Dopravný podnik BA

Minulotýždňový protest paralizoval dopravu v Bratislave

BRATISLAVA / Po minulotýždňových protestoch, ktoré paralyzovali dopravu v hlanom meste, sa Dopravný podnik Bratislava, ale aj polícia aktívne pripravujú. Na čo sa môžu obyvatelia pripraviť a aké sú odporúčania pre cestujúcich?

To, že prípravy sú v plnom prúde pre Noviny PLUS Tv JOJ potvrdil hovorca DPB Martin Chlebovec.   "Dopravný podnik Bratislava (DPB) sa v súčinnosti s políciou opäť pripravuje na odklon minimálne jedenástich autobusových a trolejbusových liniek, ktoré budú v prípade zablokovaných ulíc a križovatiek premávať po obchádzkových trasách. Do ulíc vypraví tiež záložné vozidlá, vďaka ktorým posilní jednotlivé spoje. Premávku MHD bude koordinovať mimoriadne posilnený tím pätnástich dispečerov, a to priamo v teréne aj v centrále DPB," uviedol na margo prípravy na zajtrajšiu dopravnú situáciu s tým, že ak sa zopakuje situácia z minulého týždňa a centrum mesta ostane paralyzované, DPB v danom úseku preruší premávku dotknutých liniek, ktoré budú premávať nasledovne:

Rozpis zmenených liniek

  •  Linka 31 bude odklonená cez Nábrežie arm. gen. L. Svobodu, Vajanského nábrežie, Dostojevského rad, Karadžičovu, Legionársku, Račianske mýto, Šancovú, Krížnu a Legionársku ulicu smerom na Cintorín Slávičie údolie.
  • Linka 39 bude odklonená cez Nábrežie arm. gen. L. Svobodu, Vajanského nábrežie, Dostojevského rad, Karadžičovu, Legionársku, Krížnu, Trnavskú cestu a naspäť sa napojí na svoju trasu obojsmerne.
  • Linka 59 bude odklonená z Mostu SNP na Vajanské nábrežie, Dostojevského rad, Karadžičovu, Legionársku, Račianske mýto, Račiansku ulicu a naspäť sa napojí na svoju trasu. V opačnom smere bude premávať z Račianskej ulice cez Mýtnu, Vazovovu, Radlinského, Šancovú, Trnavské mýto, Krížnu, Karadžičovu, Dostojevského rad, Vajanského nábrežie smerom na Most SNP, odkiaľ bude pokračovať po svojej bežnej trase. 
  • Linky 83 a 84  budú v smere z Petržalky odklonené z Mosta SNP cez nábrežie, Dostojevského rad, Legionársku a Šancovú ulicu.
  • Linky 80 a 94 budú premávať po zastávku Zochova.
  • Linka 93 bude v smere z Petržalky odklonená z Mosta SNP cez nábrežie, Dostojevského rad, Karadžičovu, Legionársku a Šancovú ulicu na Hlavnú stanicu objosmerne.
  • Linka 147 bude skrátená po Šulekovu ul. 
  • Linku 203 nahradí v úseku Koliba – Kollárovo námestie a Hroboňova – Mudroňova – Šuleková, kyvadlová doprava. 
  • Linky 207 a 212 budú  medzi Pražskou a Záhradníckou ulicou odklonené cez Šancovú, Legionársku a Karadžičovu ulicu.

Chlebovec zároveň upozornil, že podľa informácií polície sa môže uskutočniť aj ďalšie, neohlásené verejné zhromaždenie, ktorého priebeh nie je jasný. "V tomto ohľade je DPB pripravený na prípadné obmedzenia v doprave reagovať operatívne," uviedol a zdôraznil, že cestujúcim DPB odporúča, ak to situácia dovolí, aby sa uvedeným úsekom vyhli. "Verejnosť bude zo strany DPB nepretržite informovaná prostredníctvom elektronických infotabúľ na zastávkach, webu a sociálnych sietí," dodal na záver. 

​Opatrenia zo strany polície

Na situáciu, ktorá by sa mala hlavného mesta dotknúť vo štvrtok sa pripravuje aj Krajské riaditeľstvo Policajného zboru v Bratislave a to v súvislosti s avizovanými verejnými zhromaždeniami. "Na území Bratislavy sa podľa doterajších informácii majú uskutočniť dve verejné zhromaždenia – z toho jedno oznámené a druhé neoznámené, pričom k účasti na týchto zhromaždeniach je verejnosť podnecovaná najmä prostredníctvom sociálnych sietí," uviedol hovorca Michal Szeiff v tlačovej správe. 

Polícia vyzýva občanov, ktorí sa týchto zhromaždení mienia zúčastniť, aby pri využívaní svojho práva vyjadriť názor nenarúšali verejný poriadok a neporušovali svoje povinnosti vyplývajúce zo všeobecne záväzných právnych predpisov.

"Verejný poriadok bude zabezpečovať dostatočný počet policajtov, či už z radov poriadkovej, dopravnej ako aj kriminálnej polície. Tak ako aj pri iných zhromaždeniach, aj pri týchto bude polícia postupovať v súlade so zákonom. V prípade, ak by došlo k narušeniu verejného poriadku alebo k páchaniu inej protiprávnej činnosti, polícia v zmysle zákona o Policajnom zbore zakročí a to formou intervenčného zásahu poriadkových jednotiek voči osobám, ktoré sa takýchto konaní budú dopúšťať," potvrdil hovorca polície s tým, že dopravní policajti budú situáciu v cestnej premávke monitorovať a podľa jej vývoja operatívne reagovať.

"Na vodičov touto cestou apelujeme, aby sa vyhli miestam konania sa zhromaždení, rešpektovali pokyny polície. Občanov touto cestou žiadame, aby v prípade ak nebudú účastníkmi verejných zhromaždení aby sa vyhli miestam konania sa verejných zhromaždení z dôvodu možných služobných zákrokov polície," uzavrel Szeiff.  

Súvisiace články

Najčítanejšie