Polojasno
16°
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Kauza §363: Paragraf sa zaviedol za ministrovania Lipšica, využil ho aj Čižnár
Zdielať na

Kauza §363: Paragraf sa zaviedol za ministrovania Lipšica, využil ho aj Čižnár

BRATISLAVA / Paragraf 363 sa stal z večera do rána asi najdiskutovanejším paragrafom na Slovensku, a pritom je súčasťou nášho trestného poriadku roky. Vďaka tomuto paragrafu totiž môže generálny prokurátor napríklad aj zastaviť vyšetrovanie trestného činu. V praxi ho Generálna prokuratúra využíva pomerne často. No o tom, či takáto kompetencia nie je až príliš veľká, sa začalo intenzívne hovoriť až včera. A to po tom, čo generálna prokuratúra zrušila obvinenia Vladimírovi Pčolinskému, Jaroslavovi Haščákovi, či Zoroslavovi Kollárovi. O oklieštení paragrafu 363 už otvorene hovorí aj ministerka spravodlivosti. Ministerka Remišová zas k tomu zvolala mimoriadnu koaličnú radu. Generálny prokurátor sa bráni, že bez tejto kompetencie by bol iba obyčajným prokurátorom so sekretárkou.

Rozhorčenie generálneho prokurátora prišlo ako reakcia na vlnu kritiky, ktorá sa na generálnu prokurátúru zniesla po zrušení obvinení v kauzách, v ktorých figurovali Vladimír Pčolinský, Jaroslav Haščák a Zoroslav Kollár. Využila k tomu paragraf trestného zákona 363. Inak paragraf, ktorý tu máme roky a dokonca v takej podobe, ako ho poznáme dnes už od rok 2006. "Bol prijatý v čase, ked bol ministrom spravodlivosti súčasný špeciálny prokurátor Daniel Lipšic," hovorí advokát Peter Kováč.

Práve ten zareagoval na zrušenie obvinení Pčolinského, Haščáka a Kollára záhadným statusom. "Boj za spravodlivosť a rovnosť nebude nikdy ľahký. Mnohým vplyvným ľuďom ide totiž o všetko," napísal na facebooku. 

Nie je to však prvýkrát, čo GP zastavila na základe paragrafu 363 vyšetrovanie trestného činu. V roku 2020 sa generálny prokurátor zaoberal viac ako 500 podaniami na zrušenie právoplatných rozhodnutí v prípravnom konaní. Žilinka na tlačovej konferencii uviedol, že z 523 podarní vtedy bolo zrušených 83. 

V minulosti ale napríklad paragraf 363 využil generálny prokurátor na stiahnutie obvinenia Michala Havrana za článok o súčasnom poslancovi Kuffovi. Bývalý generálny prokurátor Jaromír Čižnáč zase dostal z väzby aktivistov Greenpeace, ktorí obsadili ťažobnú vežu.

Napriek tomu, súčasná vládna garnitúra považovala takúto právomoc generálnej prokuratúry za priveľkú a tak sa vo svojom programovom vyhlásení vlády zaviazala oklieštiť paragraf 363 a teda aj kompetencie generálnej prokuratúry. Aktuálne o tejto potrebe hovorí už aj ministerka spravodlivosti. "Otázne je, či je to dobré. Či je naozaj dobré, aby sa generálna prokuratúra v takejto šírke venovala veciam, ktoré rozoberajú nižšie prokuratúry a špeciálna prokuratúra. Osobitne v takýchto kauzách to potom môže vyvolávať pochybnosti, čo za tým mohlo byť," uviedla Mária Kolíková. 

Podľa generálneho prokurátora by ale jeho funkcia potom stratila zmysel. "Z generálneho prokurátora by sa stal štatista, ktorý bude mať služobné auto, telefón a sekretárku, s prepáčením vulgárne povedané," hovorí Žilinka. 

Či je takýto zásah do kompetencií generálneho prokurátora na mieste, sme sa pýtali aj dlhoročného prokurátora a uznávaného advokáta. "Takúto kompetenciu, ale obmedzenú, by generálny prokurátor mal mať. Položme si otázku, v prípade, ak generálny prokurátor v rámci vlastnej prieskumnej činnosti alebo z podnetu indej osoby zistí, že je niekto nezákonne stíhaný, akú možnosť by teda mal na zrušenie takého to obvinenia. Zrejme žiadnu, ak by to ustanovenie neexistovalo," tvrdí prokurátor Ján Šanta. 

"Akýkoľvek zásah do trestného procesu by mal byť odôvodnený nejakou potrebou aplikačnej praxe. Nemyslím si, že jeden prípad, ktorý je medializovaný, spĺňa kritéria potreba aplikačnej praxe," dodáva Peter Kováč. 

Na otázkou, či má aj naďalej generálny prokurátor dôveru ministerky spravodlivosti musela samotná ministerka dlho rozmýšlať. "Ja nechcem teraz znevažiovať generálnu prokuratúru v tomto prípade. Nechcem to robiť. Nechcem to robiť, preto, lebo si myslím, že je jednoduché zhodiť generálnu prokuratúru zo stola," povedala Kolíková, po chvíľke ticha. 

Súvisiace články

Najčítanejšie