Skoro jasno
14°
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Epidemiologička Zuzana Krištúfková o chrípkovej sezóne: Chrípka je vážne ochorenie, nepodceňme ju
Zdielať na

Epidemiologička Zuzana Krištúfková o chrípkovej sezóne: Chrípka je vážne ochorenie, nepodceňme ju

Zdroj: noviny.sk

BRATISLAVA / Slovenskom sa valí ďalšia vlna ochorenia COVID-19. Pozitivita neustále stúpa, ale zaočkovanosť každým dňom klesá. Prelomili sme štatistiku, máme denne viac pozitívnych ako zoačkovaných prvou dávkou. Podľa slov epidemiologičky, musíme ustrážiť jesenné a zimné obdobie v porovnaní s minulým rokom a pripraviť sa aj na boj s podceňovanou chrípkou. Dve rozličné ochorenia, mnoho rovnakých príznakov. Ako odlíšiť chrípku od covidu, či sa dá na chrípku testovať a aj o tom, že chrípka je vážne ochorenie, ktorému sa dá tiež predísť očkovaním, sa dozviete v rozhovore s epidemiologičkou Zuzanou Krištúfkovou.

Všetci sme sa báli dňa, keď sa v štatistike objaví menej zaočkovaných, respektíve prvozaočkovaných ako pozitívnych. Čo to urobí s tou situáciou?

Situácia sa zhoršuje, to sme predpokladali. V septembri, keď sa deti vrátia do škôl a väčšina z nás príde z dovoleniek, viac sa budeme stretávať aj v zamestnaní, na školách, v uzavretých priestoroch, že dôjde k väčšiemu šíreniu vírusu. Dôležité je, aby sme to ustrážili, aby nám to neutieklo tak, ako vlani, nech nie sú tie počty hospitalizovaných veľmi vysoké. V tomto naozaj môže pomôcť očkovanie, o ktorom vieme, že znižuje riziko hospitalizácie a úmrtia.

Poďme na chrípkovú sezónu. Zdá sa mi, že v minulom roku nás buď obišla, alebo bola oveľa slabšia.

Príroda je mocná a vírus chrípky je veľmi nevyspytateľný. Vlani ani neukázal svoju aktivitu, odborníci sa dohadujú, čo bolo príčinou a obávajú sa práve, že vždy po takej sezóne, keď je slabá chrípková sezóna, príde výraznejšia, tak sú obavy, či to nebude tento rok, respektíve na budúci rok, lebo chrípková sezóna začína koncom januára.

Koronavírus a chrípka sú na začiatku veľmi podobné, aj ochrana proti týmto vírusom je veľmi podobná?

Áno, lebo sa rovnako prenášajú. Sú to vzdušné nákazy, prenášajú sa kontaktom s chorým, s tými kvapkami, sekrétom horných ciest dýchacích, takže aj tá ochrana voči nim je rovnaká. Najúčinnejšia je očkovanie a ak zaočkovaní nie sme, tak treba dodržiavať respiračnú hygienu, to znamená, nosiť rúška, umývať si ruky, nepodávať si ruky navzájom, aby sa aj takto neprenášali obidva vírusy.

Na začiatku sú aj tie príznaky veľmi podobné. Je dôležité pre človeka, ktorý dostane chrípkové príznaky, ísť sa otestovať a zistiť, či ide o klasickú chrípku, alebo o koronavírus?

Vždy je dobré, keď vieme, čím sme infikovaní a podľa toho sa vieme správať a liečiť. Myslím si, že aj táto pandémia koronavírusu prispeje k tomu, že sa bude aj viac diagnostikovať tá chrípka, lebo je u nás veľmi podceňovaná. Ľudia si ju zamieňajú s tými bežnými prechladnutiami, ktoré sú tiež spôsobené vírusmi, ale nemajú také ťažké následky ako chrípka. Chrípka je veľmi vážne ochorenie, takže netreba ho podceňovať.

Ľudia možno ani nevedia, ako sa dá diagnostikovať chrípka. Pri koronavíruse si nájdeme MOM-ku, alebo prosto PCR test, ale ako prídeme na to, že je to chrípka?

Úplne rovnako. Robí sa výter a sú aj také testy, ktoré vám zdiagnostikujú, či ide o koronavírus, alebo či je to vírus chrípky. Záleží len ako to laboratórium spracuje. Z toho istého tampónu sa dá diagnostikovať aj covid, aj chrípka.

Pri takých štandardných prejavoch ako nachladenie, teplota, ktoré sú opäť spoločné pri oboch ochoreniach, je aj tá liečba ako keby rovnaká?

Áno. Sú to vírusy, na ktoré neúčinkujú antibiotiká, tam záleží od organizmu ako sa vysporiada s tou infekciou. Vtedy je najlepšie zostať doma v pokoji, nikam nechodiť. Predídeme tak nie len komplikáciám, ale vírus neroznášame ďalej. Sú to lieky proti horúčke, teplote a izolácia doma.

Už ste spomínali, že najjednoduchším riešením, v oboch prípadoch, je očkovanie. Lenže tu narážame trochu na komplikáciu. Ak sme plne zaočkovaní proti koronavírusu, máme sa dať zaočkovať aj proti chrípke?

Ja odporúčam, že áno. Musíme si uvedomiť, že očkovanie proti koronavírusu nechráni proti vírusu chrípky, sú to dve odlišné vakcíny a naopak, očkovanie proti chrípke nechráni pred koronavírusom. Často dostávame aj otázky, aký interval dodržať medzi vakcínami, lebo máme pred sebou tretiu dávku vakcín proti covidu. Môžeme ich aplikovať, ak sme v nejakom časovom strese, aj súčasne – do jedného ramena proti covidu, do druhého proti chrípke.

To je zaujímavé, lebo som počul, že vždy by mala byť nejaká rezerva, nejaký časový odstup medzi jednotlivými očkovaniami.

Obidve vakcíny sú neživé, takže ich môžeme takto aplikovať. Preto, aby sme rozlíšili, keby sme mali nejaké reakcie po tom očkovaní, aby sme rozlíšili, či to bolo po chrípke, alebo po covide, tak je lepšie dodržať interval dva týždne. Jedine kvôli tomuto dôvodu.

Všetci poznáme, ako vážne sa môžu skončiť koronavírusové ochorenia. Chrípku stále podceňujeme, ale nevyliečená chrípka môže mať rovnako vážne následky.

Určite áno. Ročné u nás zomiera až 800 ľudí v súvislosti s chrípkou. Tí ľudia možno nezomrú priamo na chrípku, ale skomplikuje ich základné ochorenia, potom dostanú infarkt, alebo mozgovú príhodu, ale na začiatku bol vírus chrípky. Takže netreba to podceňovať. My stále tie úmrtia na chrípku, ktoré sú zbytočné, pretože im môžeme predchádzať očkovaním, sa mi zdá, že spoločnosť to toleruje ako keby niečo prirodzené, ale vždy sú za tým ľudské tragédie a vždy je to niečo, čomu vieme predísť.

Je to aj veľmi častý argument „spochybňovačov“ koronavírusu, že je to len taká akože silnejšia chrípka.

To, že je to len taká chrípôčka, v tom sú dve nepravdy. Chrípka nie je obyčajné ochorenie, je to vážne ochorenie a covid nie je chrípka. Tieto dve diagnózy si nesmieme zamieňať a obom by sme mali venovať pozornosť, lebo ide o naše zdravie. O nič iné. Po prekonaní chrípky sa niekedy dostávate do kondície aj 2-3 mesiace.

Často sa teraz diskutuje aj o očkovaní detí na koronavírus. Otázka je, či ich očkovať aj na chrípku?

Určite áno. Máme aj u nás prípady veľmi ťažkého priebehu s komplikáciami, dokonca aj zo strany nervovej sústavy, aj u malých detí. Preto odporúčame očkovanie aj u detí.

Pre porovnanie obidvoch ochorení, veľmi často sa hovorí o tzv. dlhom covide, čiže o dlhodobých následkoch a ťažko sa liečia. Má niečo podobné aj chrípka?

Chrípka nerobí možno až takéto ťažké postihnutia tkanív v pľúcach, ale celkovo oslabuje organizmus a človek sa cíti veľmi dlho unavený po prekonaní chrípky.

Takže len pre zopakovanie. Človek aj s tými najmiernejšími príznakmi by mal ostať doma, nešíriť to, testovať sa a očkovať sa.

Áno, ešte predtým sa očkovať. Dôležité je, že ak sa zaočkujeme, predídeme všetkým týmto príznakom a komplikáciám.

Kedy je dobré sa zaočkovať proti chrípke? Kedy je to hraničné?

Až do Vianoc sa môžeme dať očkovať proti chrípke, aj neskoršie. Naši lekári sú zvyknutí, že do Vianoc sa očkujeme proti chrípke, ale kľudne aj v januári sa môžeme dať očkovať, ak bude vakcína. Odporúčam to a nie je to problém, lebo ak začne chrípková epidémia, väčšinou je do koncom januára, až február a marec.​

Súvisiace články

Najčítanejšie