Polojasno
15°
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
O post Komisárky pre deti sa s Hatrákovou pobije aj Blahová: Chyba z minulosti sa už nesmie zopakovať, povedala exposlankyňa
Zdielať na

O post Komisárky pre deti sa s Hatrákovou pobije aj Blahová: Chyba z minulosti sa už nesmie zopakovať, povedala exposlankyňa

BRATISLAVA / Kandidátkou na post detskej ombudsmanky nebude len Katarína Hatráková z Kresťanskej únie, ktorá sa do parlamentu dostala na kandidátke OĽaNO Igora Matoviča, ale aj bývalá saskárka a následne členka Demokratickej strany Natália Blahová. Tá sa do povedomia verejnosti dostala predovšetkým vďaka kauze Čistý deň.

Komisárke pre deti Viere Tomanovej (Smer-SD) končí po šiestich rokoch mandát. Denník Sme zverejnil, že kandidatúru na post zvažuje aj Záborskej poslankyňa Katarína Hatráková. 

Tá sa v posledných mesiacoch preslávila niekoľkými spornými výrokmi. S fašistami by bola ochotná odborne diskutovať o tom, či by sa mohli vziať napríklad beloška s rómom a na dopracovanie poslala aj návrh zákona o "propagande LGBT", ktorý extrémisti okopírovali od Viktora Orbána. 

Agenda Hatrákovej je jasná, tvrdí Plaváková

Tvrdej kritike poslankyňu podrobila aj právnička a aktivistka Lucia Plaváková z Progresívneho Slovenska. Upozornila na to, že Hatráková pred niekoľkými mesiacmi hlasovala za fašistický návrh namierený proti LGBTI ľuďom a osobitne zameraný na vylúčenie rodičovstva párov rovnakého pohlavia, pričom dôvodová správa bola plná homofóbnych prejavov a predsudkov. Plaváková pripomenula výrok Hatrákovej, ktorá chcela týmto hlasovaním otvoriť o tejto téme diskusiu.

"Hatráková by okrem diskusie o rodičovstve chcela diskutovať aj o umelom oplodnení, ktoré sa podľa nej vymklo spod kontroly. Napríklad by podporila obmedzenie hradenia umelého oplodnenia zo zdravotného poistenia. Neváha tiež spájať detské depresie a poruchy správania s umelým oplodnením, keďže podľa nej majú tieto deti problémy so sebaprijatím," napísala Plaváková na sociálnej sieti. 

Zdôraznila aj Hatrákovej obhajobu Jána Heráka z klubu OĽaNO, ktorý čelí obvineniam zo sexuálneho zneužívania mladistvých. "Nielenže nevidela dôvod na to, aby sa vzdával mandátu v parlamente, ale vyznamenala sa aj tvrdením, že pri násilí na deťoch, v rodinách a v intímnom vzťahu sa podľa nej nedá hovoriť o striktnom rozdelení roly obete a páchateľa. Podľa nej existuje množstvo falošných obvinení. Proti jej vyjadreniam sa ohradila aj Liga za duševné zdravie," doplnila Plaváková. 

Hatráková nepodporila ani deklaráciu na podporu menšín, pretože podľa nej nedochádza k takej miere diskriminácie, aby bolo treba také uznesenie prijať. "Nepodporila ani návrh zákona, ktorý by zaviedol právo dieťaťa na prítomnosť sprevádzajúcej osoby pri výkone zdravotnej starostlivosti napríklad právo mať pri sebe rodiča v nemocnici," dodala Plaváková. 

Do ringu s Hatrákovou sa postaví aj Blahová

Natália Blahová potvrdila Novinám PLUS TV JOJ, že o jej nominácii sa hovorí, V tomto ohľade ju už oslovilo niekoľko poslancov. "Bolo by mi veľkou cťou, ak by som mohla byť kandidátkou," povedala Blahová s tým, že podobnej agende sa venuje aj v súčasnosti. 

"Biť sa s pani Hatrákovou určite nechcem," poznamenala pobavene, pričom upozornila na zaujímavú skutočnosť. "Mala som pocit déjá vu v súvislosti s návrhom pani Hatrákovej a to momentom, keď nás oslovilo OSN a dôrazne nám vyčítali, že sme nezabezpečili nezávislú voľbu Komisára pre deti a de facto z funkcie poslankyne a vládnej poslankyne bola zvolená Viera Tomanová," poznamenala s tým, že za 5 rokov sme v monitorovaní a náprave fatálnych chýb neurobili nič. Pritom OSN dalo Slovensku zoznam bodov. 

"Podľa oficiálneho stanoviska OSN výboru pre práva dieťaťa, ktorý monitoruje dodržiavanie práv detí, by sa to, čo sa stalo s pani Tomanovou nemalo už opakovať," poznamenala s tým, že tak by nemala byť možná ani voľba Kataríny Hatrákovej. Komisár pre deti by mal byť totiž nezávislý na politickej strane, nie poslanec, či poslankyňa. 

Súvisiace články

Najčítanejšie