Skoro jasno
15°
Bratislava
Žigmund
2.5.2024
Europoslankyňa Ďuriš Nicholsonová: Niektoré rokovania parlamentu vo mne vyvolávajú zdesenie. NR SR kritizuje aj Plaváková
Zdielať na

Europoslankyňa Ďuriš Nicholsonová: Niektoré rokovania parlamentu vo mne vyvolávajú zdesenie. NR SR kritizuje aj Plaváková

BRATISLAVA / Úchyláci a devianti! Tak označujú LGBT ľudí niektorí poslanci Národnej rady Slovenskej republiky. Okrem ĽSNS je takýto slovník vlastný aj poslancom Republiky a niektorým ďalším, ktorí sa hlásia ku konzervatívcom. Anna Záborská je tentoraz proti, jej poslankyňa Hatráková zatiaľ jednoznačný názor nepredstavila. Zákony čelia aj tvrdej kritike. 

Orbánov zákon, ktorý pobúril Európsku úniu inšpiroval extrémistov z poslaneckých lavíc NR SR. Odídenci od Mariana Kotlebu sa ho budú snažiť presadiť aj na Slovensku. Do národnej rady ho predložili ešte začiatkom júla. 

Inšpirované Orbánom

Prvý návrh inšpirovaný zákonom Viktora Orbána vyslovene zakazuje propagovať LGBTI témy, teda o nich aj informovať. Zákaz sa týka informovania mladých ľudí, ktorí ešte nedovŕšili 18 rokov. LGBTI témy by sa nesmeli objavovať nielen v televízii, ale ani v rádiách a to v časoch, kedy by ich mohli skupiny mladšie ako 18 rokov sledovať. Predkladatelia zákona dokonca nútia aj rodičov, aby "chránili rodovú identitu" svojich detí a to tak, ako bola určená pri narodení. Predkladateľom je Miroslav Urban z hnutia Republika.
Predkladateľmi druhého návrhu inšpirovaného Maďarskom sú odídenci od Mariana Kotlebu a to Tomáš Taraba, Štefan a Filip Kuffovci, bývalý poslanec Smeru Ján Podmanický. Návrh zákona na školách zakazuje učiť o homosexualite, ale aj zmene pohlavia. Do zákazu sú zaradené napríklad aj prednášky od občianskych združení, alebo organizácií, ktoré sa tejto problematike venujú.  
"V ostatnej dobe je sloboda myslenia, svedomia a najmä sloboda vyjadrovania výrazne okliešťovaná ľavicovo - liberálnymi ideológiami, ktoré majú základ najmä v LGBT+ agende či gender ideológii. Sme svedkami, že osoby, ktoré vyjadrujú hoc aj kvalifikovane, ale odlišný názor od uvedených ideológií, sú vystavené verejnému lynčovaniu a zosmiešňovaniu," uvádza skupina poslancov v dôvodovej správe k zákonu, podľa ktorého by na to, či je dieťa vychovávane na základe rodu určeného pri narodení, dohliadala sociálna kuratela. V médiách by sa LGBTI témy dostali na úroveň pornografie a násilia. 

Zákaz vyvesiť dúhovú vlajku

Kuffovci, Ján Podmanický, ale aj bývalý poslanec OĽaNO Martin Čepček by  zakázali vyvesiť dúhovú vlajku nielen ombudsmanke, ale aj školám a prezidentke. Dúhovú vlajku by podľa návrhu už nesmeli vyvesiť ani veľvyslanectvá, parlament, prokuratúra, vláda, súdy či štátne školy. Zákaz by sa vzťahoval na všetky symboly, ktoré nie sú oficiálnymi symbolmi Slovenska, iných štátov či medzinárodných organizácií a Európskej únie. 
"V ostatnom období sa však postupne rozmáha trend, pri ktorom niektoré orgány SR alebo verejné inštitúcie verejne podporujú niektoré ideológie, najmä vyvesením vlajky prezentujúcej takúto ideológiu. Týmto konaním nielen porušujú Ústavu SR, ale navyše významne polarizujú spoločnosť. Máme za to, že štátne orgány a inštitúcie nie miestom, kde sa presadzovať určitá ideológia a už vôbec nie miestom, ktoré sa k takejto ideológii hlási. Práve naopak, štátne orgány a inštitúcie si musia zachovať názorovú neutralitu a poskytovať ochranu práv všetkým občanom rovnako, a to aj akceptovaním ich rozdielnych názorov," uvádzajú poslanci v dôvodovej správe k predmetnému zákonu s tým, že z uvedeného dôvodu navrhujú, aby na budovách a v budovách štátnych orgánov a inštitúcií vrátane sídla verejného ochrancu práv, ktoré sa zo zákona označujú štátnymi symbolmi, bolo zakázané vyvesovať symboly, ktoré sa viažu na niektorú ideológiu. "Zároveň zákon pozitívne vymedzuje symboly, ktoré je možné na tieto budovy umiestňovať," uviedli ďalej v správe. 
O zákaz zmeny pohlavia v úradných dokumentoch  by sa rád postaral predkladateľ poslanec Eduard Kočiš z Republiky, rovnako ako o ústavný návrh, ktorým sa zakazuje zmena pohlavia. Do ústavy by zároveň pribudlo, že rodičmi sú iba matka, ktorá je žena a otec, ktorý je muž.  

Zhnusená Ďuriš Nicholsonová

"Sledujúc niektoré rokovania slovenského parlamentu vo mne vyvolávajú až zdesenie, kde sme sa 30 rokov po páde komunizmu dostali. Áno, Slovensko, ako členský štát EÚ rieši v 21.storočí presne toto," napísala europoslankyňa na sociálnej sieti s tým, že predmetné zákony vymenovala. 

"Zákazy a potláčanie práv vlastných občanov. Hanbím sa za to ako ticho sú poslanci, od ktorých očakávame, že Slovensko chcú vidieť v modernej Európe a nemali by dopustiť, aby nás banda fašisticky a ideologicky zmýšľajúcich poslancov vracala do obdobia tmárstva. Vysporiadajte sa s nimi už nadobro!" rozhorčila sa europoslankyňa.

"A mená, ktoré tento chorý návrh zákona podporia, by mali visieť na nástenke v Národnej rade ako hanba našej krajiny a memento, že s nami nie je niečo v poriadku," dodala na záver. 

Kritikou nešetrí ani Plaváková

"Prešla som si návrhy zákonov predložené na najbližšiu schôdzu a aby ste mali jasnú predstavu, aké desivé je zloženie súčasného parlamentu, tak z návrhov vyberám," zverejnila Lucia Plaváková na svojej sociálnej sieti. 
"Orbánovský zákon, ktorým chcú kotlebovci 2 (alias Republika) zamedziť prístup k informáciám o rodovej identite a homosexualite pre osoby do 18 rokov. V dôsledku tohto návrhu by mladí ľudia v citlivom období coming outu nemali dostatočný prístup k informáciám a pomoci, čo by malo negatívny dopad na ich duševné zdravie," uviedla ďalej pričom poukázala na ďalšie problémy s predmetným zákonom.
Ide o zákon, ktorý koalícia na prebiehajúcej schôdzi vrátila na "dopracovanie" a keďže v tomto prípade neplatí 6-mesačná blokačná lehota, tak ho nemáme späť o 6 mesiacov, ale hneď o 1 mesiac. Yay!" zdôraznila členka progresívcov s tým, že obdobný orbánovský zákon predložili aj tarabovci, čo by nebolo možné, keby koalícia predchádzajúci zákon z dielne kotlebovcov 2 nevrátila na "dopracovanie", ale zamietla.
"Zmena Ústavy z dielne kotlebovcov 2, ktorou chcú vylúčiť rodičovstvo párov rovnakého pohlavia - opäť to isté, čo sme tu už mali pred 6 mesiacmi. Znemožnenie právnej tranzície transrodových ľudí z dielne kotlebovcov 2, ktorú chcú dosiahnuť znemožnením zmeny rodného čísla a mena a priezviska," pokračovala ďalej rozhnevaná Plaváková, ktorá sa angažuje aj v rámci Dúhových rodín. Už pred časom sa ostro vyhranila proti výrokom poslankyne Hatrákovej. 
"Zákaz vyvesenie dúhovej vlajky na budove verejnej ochrankyne práv z dielne tarabovcov-kuffovcov. Fajné, že? Pevne verím, že toto je už skutočne dno, ktoré sme mohli v zložení parlamentu dosiahnuť. A neviem, či z hľadiska útokov na jednu skupinu obyvateľstva mal náš parlament kedykoľvek v minulosti horšie zloženie. O to viac som šťastná, že máme prezidentku, ktorá by nikdy nič z týchto zákonov nepodpísala. A keby jej veto prehlasovali, tak to pošle na Ústavný súd," dodala na záver. 

Súvisiace články

Najčítanejšie