Skoro jasno
17°
Bratislava
Žigmund
2.5.2024
To, že SaS 500 eurové poukážky nepodporí potvrdila aj Jana Bittó Cigániková. Ako to vnímajú ďalší koaliční partneri?
Zdielať na

To, že SaS 500 eurové poukážky nepodporí potvrdila aj Jana Bittó Cigániková. Ako to vnímajú ďalší koaliční partneri?

BRATISLAVA / SaS definitívne nepodporí 500 eurové poukážky z dielne ministra financií Igora Matoviča (OĽaNO). Podľa Anny Zemanovej, ale aj predsedníčky zdravotníckeho výboru Jany Bittó Cigánikovej. Strana SaS tvrí, že 500 eurové poukážky nie sú riešením. Otázkou zostáva, či návrh prejde v parlamente.

Koalícia sa ani na včerajšj koaličnej rade nedohodla na konenčj podobe 500 eurových poukážok. Zatiaľ čo OĽaNO je za, SaS je zásadne proti. 

„Trváme na svojom stanovisku, nesúhlasíme s 500-eurovým príspevkom,“ povedala Zemanová. Znamená to, že vláda a parlament budú pravdepodobne rokovať o zavedení 500-eurových poukazov aj bez súhlasu SaS. „Nevideli sme konkrétny návrh, ale je možné, že takýmto spôsobom to bude zorganizované,“ poznamenala šéfka klubu SaS.

Jej slová potvrdila aj Jana Bittó Cigániková, ktorá sa včerajšej koaličnej rady zúčastnila a potvrdila to, že primárnou témou bolo rokovanie o 500 eurách, ako motivácii na očkovanie. "SaS partnerom oznámila, že vzhľadom na objem peňazí a dopad na štátny rozpočet, tento návrh nepodporí," uviedla Cigániková pre Noviny PLUS TV JOJ. Podľa predsedníčky zdravotníckeho výboru je oveľa väčšou motiváciou sloboda. netreba podľa nej zabúdať ani na negatívnu motiváciu pre neočkovaných. "Partnerom sme teda oznámili, že ak si chcú tento návrh presadiť, budú tak musieť urobiť bez nás," uzavrela.

V poslaneckom klube OĽaNO bude zrejme zhoda

Podľa poslanca za OĽaNO Tomáša Šudíka zatiaľ poslanecký klub k tejto téme nezasadal, ale zrejme ho podporí. "Keď nám tento návrh ministre financií predstavoval, tak panovala všeobecná zhoda, že je to dobrý nápad," uviedol pre Noviny PLUS TV JOJ pričom zdôraznil, že to v žiadnom prípade nevníma ako korumpovanie občanov. "Viem o reakciách dôchodcov z východu, ktorí hovoria, že konečne sa dajú zaočkovať, lebo z toho budú niečo mať," doplnil Šudík. Poslanec zároveň nevníma náklady, ako premrhané. "Náklady na dôchodcu v nemocnici sú zhruba 12 tisíc eur. Chceme vynaložiť financie teraz, aby sme minimalizovali náklady v budúcnosti," dodal na záver. 

V súvislosti s témou sme sa pokúšali spojiť aj s poslancami Sme rodina a Za ľudí, ale bez úspechu. Správu budeme o ich stanovisko aktualizovať. 

O čo v poukážkach ide a pomôže to gastrosektoru?

Štát chce poskytnúť 500 miliónov eur prevádzkam, ktoré utrpeli škody počas pandémie ochorenia COVID-19. Aliancia Slovenskej Gastronómie v stanovisku uviedla, že je sklamaná. "MFSR sa rozhodlo nepodporiť kruto zatvorený Gastro sektor, a namiesto toho sa rozhodlo vydať poukážky, ktoré bude možné použiť niekedy v budúcnosti, keď to tento sektor už nebude túto pomoc vôbec potrebovať," uviedol generálny tajomník Aliancie Slovenskej gastronómie Andrej Kasáš.

"V druhej vlne nám Vaša vláda zobrala 30 000 zamestnancov vrátilo sa približne 9000. V čase po pandémií nebude mať Gastro naozaj žiadnych zamestnancov - to bude najväčší problém pre náš sektor. V prílohe Vám zasielame naše stanovisko k poukážkam," posťažval sa Kasáž. 

Gastro urobilo aj prieskum medzi seniormi

Generálny tajomník Aliancie Slovenskej Gastronómie vo vyhlásení zverejnil aj výsledky prieskumu, mezi dôchodcami.  Aliancia sa zaujímala o to, čo je pre nich najvyššia priorita a akú pomoc ozaj potrebujú aby boli šťastní.
  • Zdravie - Dostatok prostriedkov na lieky, a zdravotné pomôcky
  • Bývanie a stravovanie - dostatok prostriedkov na zaplatenie všetkých účtov na vlastné bývanie, a kvalitné stravovanie /Poukážka 500 Eur na služby - ale mnohí si nemajú za čo kúpiť drevo na kúrenie, o kvalitnej a zdravej strave len snívajú/
  • Rodina - Vidieť zdravých a šťastných vnukov a svoje deti - darmo budú mať poukážku na 500 Eur, keď budú vidieť, že ich deťom zobrala vláda zamestnanie, zavrela im prevádzky a nedala absolútne žiadne kompenzácie a ich vnuci trú biedu/
  • Bezpečnosť
  • Kultúrne vyžitie - je až na piatom mieste

"Vaše poukážky neriešia vôbec ich prioritné potreby, ale až nadstavbu.Dôchodcovia ozaj ak dostanú finančný príspevok vedia veľmi dobre gazdovať s peniazmi. Lepšie ako my všetci mladší," poznamenal Kasáž a zdôraznil, že ak chce vláda pomôcť Gastro sektoru je nevyhnutné celému Cestovnému ruchu vrátane Gastro sektora pomôcť jednorazovou masívnou finančnou injekciou. "Náš sektor je tvrdo a dlhodobo zatvorený, prevádzky majú astronomické dlhy hlavne voči štátu panuje tu beznádej a zúfalstvo. Ak by MFSR teraz pred Vianocami zatvoreným prevádzkam poslalo jednorazový príspevok na základe rozdielu tržby spred pandémie a napr. Novembra 2021, bola by to ozaj pomoc," dodal na záver. 

Súvisiace články

Najčítanejšie