Polojasno
12°
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Bude "daňová revolúcia" pomocou, či kolapsom szčo? Odpovedajú Michal Šipoš a Richard Raši
Zdielať na

Bude "daňová revolúcia" pomocou, či kolapsom szčo? Odpovedajú Michal Šipoš a Richard Raši

BRATISLAVA / Zatiaľ čo koaličná SaS, ktorá sa profiluje ako strana podnikateľov a živnostníkov mlčí, strana Za ľudí už zareagovala. Reforma ministra financií a expremiéra Igora Matoviča zatiaľ zožala rôznorodé reackie. Zatiaľ čo gastro víta zníženie DPH, daňoví poradcovia upozorňujú, že Matovičov systém živnostníkov zrujnuje. Ako to vidia poslanci Michal Šipoš (OĽaNO) a Richard Raši (Hlas-SD)?

Pozvanie do štvrtkovej diskusnej relácie Na hrane TV JOJ prijal pozvanie Michal Šipoš (OĽaNO) a exminister zdravotníctva Richard Raši. Obaja hostia komentovali "daňovú revolúciu" z hlavy ministra financií a expremiéra Igora Matoviča. 

Z koalície sa zatiaľ vyjadrila strana Za ľudí

Podľa koaličnej strany Za ľudí treba daňovo-odvodovú rozložiť do viacerých fáz. Ako prvé by sa mali zaviesť najjednoduchšie, najúčinnejšie a najmenej sporné opatrenia. Veronika Remišová a Tomáš Meravý to vyhlásili na štvrtkovej tlačovej besede.

Podľa Meravého ide o štandardné a overené opatrenia, ako je zníženie a zjednotenie sadzieb dane z príjmov, zvyšovanie daňového bonusu na deti, zvýšenie prídavkov na deti, rušenie výnimiek alebo zníženie poistných sadzieb. 

„Navrhujeme, aby sa daňová reforma zavádzala postupne," povedal Meravý. Týmto prístupom sa podľa neho čo najskôr dostaví pozitívny efekt pre slovenskú ekonomiku. „Zároveň tým získame čas na diskusiu, dolaďovanie a prípadne aj hľadanie alternatívnych riešení pri tých opatreniach, ktoré vzbudili otázky," uviedol.

Ministrovi financií strana Za ľudí podľa neho poslala zoznam opatrení, ktoré by sa mali realizovať v prvej fáze reformy. Pri firmách ide o zavedenie jednotnej 19-percentnej sadzby dane z príjmov, flexibilné odpisy majetku, skupinové zdaňovanie, či zvýšenie dane z dividend.

Pri fyzických osobách je to o zavedenie 19-percentnej sadzby dane z príjmov, zvýšenie a zjednotenie daňového bonusu na 70 eur mesačne na dieťa, zníženie sadzby sociálneho poistenia o jeden percentuálny bod, ako aj zrušenie odvodových a daňových výnimiek. Na zvýšenie príjmov štátu navrhuje strana Za ľudí znížiť výdavky na zbrojenie, zvýšenie odvodu z hazardu, nárast daní na alkohol a cigarety, či vyššie ekologické dane. „Celkové dopady sú nulové, náš návrh je udržateľný a fiškálne neutrálny," povedal.

Ako nedoriešenú otázku Meravý vníma nahradenie súčasných paušálnych výdavkov vo výške 60 percent z hrubých príjmov pre samostatne zárobkovo činné osoby paušálnou daňou vo výške 29 percent z hrubých príjmov. „Je to návrh pomerne v skorom štádiu, chýbajú nám prepočty dopadov na daňovníkov a štátny rozpočet," povedal. Pri SZČO by sa podľa neho mali opatrenia realizovať postupne, aby sa žiadnej SZČO prehnane nedotkli. „Daňový systém je neférový, treba s tým niečo robiť, zároveň treba postupovať citlivo, nemyslím si, že by všetci živnostníci boli špekulanti," tvrdí Meravý. Podľa neho je to často samotný zamestnávateľ, ktorý svojich zamestnancov tlačí do toho, aby z pracovného pomeru prešli na živnosť.

Ako reagoval predseda poslaneckého klubu OĽaNO Michal Šipoš, ale aj opzičný poslanec Richard Raši? Dozviete sa vo videu:

Súvisiace články

Najčítanejšie