Skoro jasno
Bratislava
Jaroslav
27.4.2024
Miroslav Kollár o odchode 30 členov zo Spolu do PS: Dobrý krok pre všetkých. Odložte optimizmus, odkazuje odborník
Zdielať na

Miroslav Kollár o odchode 30 členov zo Spolu do PS: Dobrý krok pre všetkých. Odložte optimizmus, odkazuje odborník

BRATISLAVA / Odchod Michala Wiezika a ďalších 30. členov zelenej frakcie je ďalším oslabením strany Spolu. Hoci Miroslav Kollár tvrdí, že je to dobrý krok pre všetkých zúčastnených, politológ budúcnosť strany vôbec nevníma ružovo. Strana Mira Kollára podľa politológa stráca šancu byť pre iný subjekt vyrovnaným partnerom.

Europoslanec Michal Wiezik oznámil svoj odchod do Progresívneho Slovenska na tlačovej konferencii. Zároveň oznámil aj zmenu frakcie v Europarlamente. Po novom bude členom skupiny Renew Europe. 

Kollár reaguje optimisticky

Predseda Spolu a nezaradený poslanec Miroslav Kollár uviedol, že za normálnych okolností by stranu mrzel odchod každej jednej členky a každého jedného člena. "Od septembrového snemu strany sme však viac ako útokom politických súperov mimo našej strany boli vystavení neustálej paľbe zelenej frakcie v strane," poznamenal Kollár vyčítavo a dodal, že skupiny približne troch desiatok ľudí, ktorí sa najprv neúspešne snažili z občiansko-demokratickej strany spraviť stranu zelenú. Následne, podľa Kollára, na sneme podporili zánik strany a nakoniec pod vedením Juraja Hipša prehrali volebný súboj o predsedu strany, ktorý inicioval práve sám Juraj Hipš.

"Nespokojné krídlo ohlásilo odchod zo strany. Vzhľadom na to, ako sa v ostatných dňoch dovnútra SPOLU, ale aj navonok vyjadrovali o strane, jej lídroch a o našich spoločných aktivitách sme presvedčení, že takéto riešenie je dobrým krokom pre obe strany," pokračoval predseda Spolu - občianska demokracia.

"Pre nespokojných členov, ktorí už dlhšie otvorene deklarujú, že svoju politickú budúcnosť vidia inde, aj pre nás, ktorí v strane SPOLU ostávame," pokračoval odídenec zo Za ľudí a zároveň zdôraznil, že takýto prístup je dobrý aj pre demokratickú spoločnosť: "Kultivovaný rozchod nám môže umožniť stretnúť sa ešte niekedy pri nejakom type spolupráce na lepšej budúcnosti Slovenska. Slušných demokratov na Slovensku veľa nezostalo." 

Miroslav Kollár zároveň označil vymieňanie si pocitov z ľudských sklamaní za zbytočné, svojim bývalým kolegom zaželal v ďalšej politickej kariére všetko dobré a poďakoval sa im za prácu pre stranu. "Tri desiatky členov odchádzajú, 330 zostáva," zakončil Kollár svoju reakciu s tým, že odchod skupiny považuje za príležitosť pre konsolidáciu strany. 

Jedinou budúcnosťou Spolu je spojenie s Progresívnym Slovenskom

Podľa politológa Jozefa Lenča nie je dôvod na optimizmu. "V strane, ktorá dlhodobo dosahuje 0,6 % pretrváva frustrácia," vyjadril sa politológ pre Noviny PLUS TV JOJ. Zároveň priznal, že jedinými mediálnymi výstupmi v súvislosti so stranou Spolu sú postupné odchody jej členov. Strane podľa odborníka chýbajú verejne známe osobnosti a zrejme ani nebude vyrovnaným partnerom v prípade spolupráce. "Jedinou budúcnosťou pre starnu Spolu je spojenie s Progresívnym Slovenskom," uzavrel politológ Lenč.

Súvisiace články

Najčítanejšie