Jasno
23°
Bratislava
Jarmila
28.4.2024
Výberové konanie na riaditeľa Slovenskej filharmónie poznačil škandál: Prepáčte, že som tu! Vrieskal známy skladateľ
Zdielať na

Výberové konanie na riaditeľa Slovenskej filharmónie poznačil škandál: Prepáčte, že som tu! Vrieskal známy skladateľ

BRATISLAVA / Výberové konanie na nového riaditeľa Slovenskej filharmónie ovplyvnil veľmi nepríjemný incident. Jeden z členov komisie, hudobný skladateľ Vladimír Godár sa neovládol a počas otázok smerom ku kandidátovi začal kričať a nadávať. Všetko sa to dialo počas živého vysielania ministerstva kultúry.

Celý výstup sa odohral po prezentácii posledného kandidáta na miesto riaditeľa Slovenskej filharmónie Mariána Turnera. Ten doteraz pôsobil ako riaditeľ folklórneho súboru Lúčnica. Po tom, čo Turner ukončil svoju prezentáciu ďalšieho rozvoja bratislavskej "Filky" prišli na rad otázky od komisie, ktorú tvorili nominanti ministerstva, zástupcovia Slovenskej filharmónie, ale aj odborníci zo zahraničia. A práve v tej chvíli nastal problém.

Členom komisie bol aj známy hudobný skladateľ a muzikológ Vladimír Godár. Skladateľ, ktorý už dávno presiahol šesťdesiatku sa rozhorčil po tom, čo bol  upozornený, aby dĺžkou otázky neoberal kandidáta o čas. Godár sa totiž pustil do siahodlhej analýzy histórie festivalu Bratislavské hudobné slávnosti, ktoré sú na Slovensku najprestížnejšou medzinárodnou hudobnou udalosťou už od roku 1964.

K výbuchu a hrubému správaniu zo strany Vladimíra Godára došlo potom, čo ho predsedajúci vyzval na to, aby neuberal čas kandidátovi. "Druhý raz tu niečo rozprávam, čo tu sedím. Druhý raz! Tak prepáčte, že som tu do p***!" rozkričal sa Godár, ktorému sa predsedajúci začal ospravedlňovať. Godár však rozzúrene pokračoval s tým, že sa potrebuje pýtať v kontexte, lebo nie je politik. "Aký má význam aby boli BHS pod filharmóniou?" zavrieskal rozčúlený skladateľ, ktorý si zrejme neuvedomil, že kandidáti majú na otázky od komisie maximálne 30 minút. 

Ministerstvo si nad incidentom umýva ruky

Hovorkyňa ministerstva kultúry Zuzana Viciaňová pre Noviny PLUS uviedla: "Výberové konania či verejné vypočutia kandidátov na pozície vedenia organizácií spadajúcich pod ministerstvo kultúry sa vysielajú naživo, aby sme zabezpečili čo najväčšiu transparentnosť pre odbornú, ale aj laickú verejnosť," povedala na margo živého prenosu, ktorý nie je v rámci výberových konaní prvým.

"Tieto procesy si chvália aj zástupcovia z neziskového sektora ako napríklad Transparency International Slovensko, ktoré tiež spolupracovalo na tvorbe smerníc o výberových konaniach a verejných vypočutiach. MK SR nezasahuje do obsahu otázok jednotlivých členov komisie, má na starosti iba zabezpečenie organizácie podľa platnej smernice. Za svoj prejav či použitie expresívnych výrazov je zodpovedný vždy iba samotný člen komisie," uzavrela vyjadrenie pre Noviny PLUS TV JOJ.

Bolo to náročné vypočutie, reagoval Turner

Marián Turner sa pre Noviny PLUS TV JOJ vyjadril, že z jeho pohľadu išlo len o vybičované emócie. "Nemyslím si, že to pán Godár urobil vedome, hoci reakcia nebola adekvátna. Ja si Vlada Godára veľmi vážim a považujem ho za hudobného génia a veľmi inteligentného človeka. Je to mimoriadna hlava," zdôraznil Turner s tým, že nepochybne išlo o emócie a zrejme aj únavu. Verejné vypočutie kandidátov totiž trvalo šesť hodín a na každého kandidáta mala komisia 80 minút. 

Celý stream si môžete pozrieť tu:

Súvisiace články

Najčítanejšie