Jasno
Bratislava
Jaroslav
27.4.2024
Tatum Shoptaugh z Baletu SND: V špičkách som chodila aj obedovať. Na predstavenie potrebujem až štyri páry
Zdielať na

Tatum Shoptaugh z Baletu SND: V špičkách som chodila aj obedovať. Na predstavenie potrebujem až štyri páry

BRATISLAVA / Hoci sa baletnú rozprávku Popoluška od hudobného skladateľa Sergeja Prokofieva chystalo divadlo uviesť ešte v jubilejnej 100. sezóne, premiéry sa Balet SND dočkal až v tej 102. Magická rozprávka je síce detským príbehom, ale od tanečníkov vyžadovala náročnú prípravu trvajúcu niekoľko mesiacov. Pre mnohých bol skúšobný proces diela (po takmer dvoch rokoch) extrémne ťažký a to nielen fyzicky, ale aj technicky.

Čarovný rozprávkový príbeh Popolušky od francúzskeho spisovateľa Charlesa Perraulta a významného skladateľa 20. storočia Sergeja Prokofieva uviedol Balet SND 19. a 20. novembra 2021 v Sále opery a baletu v novej budove SND. 

Tanečníci venovali príprave mesiace driny

"Cítim sa ako dvojročný ležiak," reagoval pre Noviny PLUS TV JOJ prvý sólista Baletu SND Andrej Szabo na margo toho, že premiéra baletu sa kvôli pandemickej situácii odkladala celé dva roky. Szabo zdôraznil, že titul od britského choreografa Michaela Cordera im dal poriadne zabrať a náročnosťou je určený pre tie najlepšie súbory sveta. 

Balerína Isa Ichikawa, ktorá v súbore Baletu SND pôsobí už viac ako 10 rokov povedala, že vďaka pandémii Koronavírusu a vynútenej pauze si uvedomila, že ju tanec stále baví a veľmi jej chýba. "Korona bola tou najlepšou vecou, čo sa mi mohla stať. Za túto príležitosť som veľmi vďačná a dúfam, že budem mať šancu si ešte niečo podobné zatancovať," priznala tanečnica pôvodom z Japonska pre Noviny PLUS TV JOJ. 

Viac sa dozviete vo videu:

Tatum Shoptaugh chodila v špičkách aj obedovať

Špičky musia tanečníci nielen perfektne sedieť, ale zároveň v nich musí noha vyzerať krásne. Pre baletky sú špičky ako oblečenie – chcú, aby zvýraznili to, čo majú zvýrazniť a skryli nedostatky. Špičky sú pre ne večnou témou a správny typ hľadajú aj roky.

Zároveň si ich tanečnice aj pripravujú veľmi rôznym spôsobom. Samotnú plochu na ktorej stoje si obšívajú tak, aby sa čo najmenej šmýkala. "Vždy to závisí aj od toho, ako veľmi sa šmýka podlaha," priznala sólistka Baletu SND Američanka Tatum Shoptaugh, ktorá nás po generálnej skúške baletu Popoluška vpustila do svojej šatne. Priznala, že nemá špecifický spôsob prípravy špičiek a každé sú o trocha iné. Príprava jedného páru jej pritom trvá hodinu. Špičky si nevyzúva ani počas predstavenia, ale mení ich podľa potreby. Tanec si aj napriek každodennej bolesti veľmi užíva, pretože baletkou chcela byť od detstva.

"Na toto predstavenie mám pripravených štyri páry špičiek a ďalšie tri si pripravujem ako rezervu. Na prvé dejstvo mám pripravené špičky, ktoré som si zmäkčila veľmi, pretože je tam veľa behania. Na technickejšie pasáže kde je veľa partneriny a piruet mám tvrdšie," povedala baletka, ktorá v nepohodlných špičkách chodila počas skúšobného procesu baletu Popoluška od Michaela Cordera a Sergeja Prokofieva aj obedovať. "Potrebujete, aby nohy zostali zahriate a tak som v špičkách bola od rána do večera," uviedla v rozhovore pre Noviny PLUS TV JOJ.

Viac vo videu:

Súvisiace články

Najčítanejšie