Skoro jasno
23°
Bratislava
Lesana
5.5.2024
VIDEO: Tanec aj po 90tke? Vďaka netradičnej pohybovej terapii si opäť zatancovala aj 93 ročná hviezda pražského baletu
Zdielať na

VIDEO: Tanec aj po 90tke? Vďaka netradičnej pohybovej terapii si opäť zatancovala aj 93 ročná hviezda pražského baletu

BRATISLAVA / Tanec v pokročilom veku sa pre mnohých obyvateľov domovov pre seniorov stáva realitou vďaka bývalému demi sólistovi Slovenského národného divadla Petrovi Veletovi. V domove seniorov v Brne ho však čakalo veľké prekvapenie. Veleta si totiž zatancoval s bývalou primabalerínou Národného divadla v Prahe, 93 ročnou Oľgou Skálovou.

V domove seniorov v Brne sa udiala mimoriadna udalosť. Napriek pokročilému veku si spolu zatancovali dvaja bývalí tanečníci. Legendárna primabalerína Národného divadla v Prahe Oľga Skálová interpretovala najkrajšie postavy klasického repertoáru viac ako dve desaťročia.

"Na javisku som strávila 24 rokov. Bolo to Labutie jazero, ale aj ďalšie balety. Ja som mala tanec veľmi rada a obetovala som mu všetko," povedala bývalá primabalerína Oľga Skálová pre Noviny PLUS TV JOJ.

Po ukončení baletnej kariéry sa venovala aj mladým talentom na tanečnom Konzervatóriu v Brne, kam sa po kariére vrátila. Skálová spolupracovala aj s Baletom SND, kde naštudovala Fokinov balet Sylfidy. "Prenášala som tam choreografiu Fokina. Spomínam si na ňu, ako na dobrú spoluprácu. Bol tam dobrý súbor a ľudia boli milí a srdeční. Mne sa podarilo to, že so sa s pražského národného divadla vrátila sem do Brna, a tu som bola baletný pedagóg a choreografka," uviedla Skálová, ktorá sa vrátila do svojho rodiska.  

Vďaka Petrovi Veletovi, ktorý sa venuje pohybovej terapii, mala možnosť si zatancovať znova. Hoci o sebe obaja tanečníci vedeli, po prvý raz sa stretli až v domove seniorov. Pani Skálová potvrdila, že v rámci aktivít, je jej tanec stále najbližšie. "Veľmi ma ten tanec potešil, bolo to také rozptýlenie z normálneho života," priznala bývlá primabalerína,ktorá výborne stvárňovala nielen klasický repertoár, ale aj dramatické postavy.

"Ja si to všetko pamätám iba zo záznamov. Ja som sa s ňou nikdy nestretol a teraz to je môj obrovský zážitok, že po 50tich rokoch mojej tanečnej kariéry som si mohol s touto dámou podať ruku a, že sme si mohli zatancovať. Povedal som jej, že ak by som to vedel, priniesol by som jej obrovskú kyticu ruží," povedal pre Noviny PLUS TV JOJ bývalý demi sólista Baletu SND Petr Veleta.

Spomínanú kyticu poslal Petr Veleta bývalej primabaleríne hneď na druhý deň. Obaja tanečníci veria, že sa spolu ešte budú mať možnosť stretnúť.

Súvisiace články

Najčítanejšie