Jasno
13°
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Premiér Heger odkázal kultúre, že pre vládu je dôležitá. Je to fraška, reagujú umelci
Zdielať na

Premiér Heger odkázal kultúre, že pre vládu je dôležitá. Je to fraška, reagujú umelci

BRATISLAVA / Premiér Edurad Heger (OĽaNO) zvolil v reakcii na výzvy kultúrnej obce rovnaký prístup ako ministerka kultúry Natália Milanová (OĽaNO). Tak, ako ministerka ani on sa nepostavil pred občanov a vyzývateľov osobne, ale reakciu zverejnil na sociálnej sieti.

Reaguje vláda len pod hrozbou protestov? Napriek tomu, že sa začiatkom januára otvorili gastroprevádzky, kultúra zostala zatvorená. Udialo sa tak aj potom, čo ministerstvo zdravotníctva avizovalo, že k jej otvoreniu by malo dôjsť po 9. januári 2022. Zamestnancom v kultúre došla trpezlivosť a prostredníctvom iniciatívy Zachráňme kultúru adresovali vláde svoje výzvy. 

Do výzvy sa zapojili herci, speváci, režiséri, ale aj stand-up komici a prostredníctvom príbehov na sociálnej sieti apelujú nielen na ministerku kultúry Natáliu Milanovú (OĽaNO), ale aj na predsedu vlády Eduarda Hegera (OĽaNO).

​K výzve sa pripojili aj všetky tri súbory Slovenského národného divadla - Činohra, Opera a Balet. To, že kultúra zostáva zatvorená, hoci všetko ostatné sa otvára, je pre nich neprijateľné. Na predsedu vlády a ministerku kultúry apelujú otvoreným listom. V ňom sa pýtajú kedy prestanú byť kultúrne podujatia horúcim zemiakom, ktorý si medzi sebou rezorty prehadzujú. 

Kultúra je pre nás dôležitá, zareagoval premiér Heger​

Po tom, čo na sociálnej sieti reagovala ministerka kultúry Natália Milanová, sa k rovnakému kroku uchýlil aj predseda vlády. "Vážení predstavitelia kultúrnej obce a jej priatelia. Súhlasím s vami, aby sa aj kultúra postupne otvárala verejnosti. Ministerka kultúry dnes predstavila nový kultúrny semafor a vyžiadal som si aj odborné stanovisko z ministerstva zdravotníctva, aby sme kultúrne podujatia mohli bezpečne otvoriť s prihliadnutím na epidemickú situáciu," napísal predseda vlády v statuse na svojom oficiálnom profile. 

"Kultúra je pre moju vládu dôležitá. Je to práve kultúra, ktorá nás podnecuje kriticky myslieť, rozširuje naše vnímanie emócií a sveta okolo nás. Viem, že pre váš sektor je pandémia likvidačným tornádom a ďakujem vám, že ste doteraz rešpektovali opatrenia a mnoho umelcov verejne podporilo očkovanie," pokračoval Eduard Heger a dodal, že očakáva, že sa poverené rezorty chopia svojej práce. 
"Očakávam, že príslušné rezorty budú do konca tohto týždňa komunikovať, za akých podmienok otvoríme divadlá, koncertné sály a kiná. Verte mi, budem jedným z vašich prvých divákov," doplnil na záver. 

​Kultúra to považuje za frašku

Svoju nespokojnosť dali viacerí najavo svojimi komentármi, rovno pod príspevkom premiéra, alebo v kultúrnych skupinách. "Ako kedysi skonštatoval pán Shakespeare- Slová, slová, slová. Taká spúšť v kultúre, a to vo všetkých jej oblastiach, tu nebola ani za Mečiara. Ktokoľvek, aj veverica, by bola lepšia ako Milanová a ďalších zopár ministrov. Nerobia nič. Teda okrem zabezpečenia chodu ministerstva - teda toaleťák, mydielka, ručníčky, kávička, vodička, tabuľôčky.....," poznamenal jeden z diskutujúcich priamo pod statusom predsedu vlády. "Kultúra, zdravotníctvo,veda a školstvo…4 najdôležitejšie piliere tejto vlády. Tak určite," zareagovala na Hegerov status známa výtvarníčka. 

"Pan premiér, slzy sa mi tisnú do očí, keď vás čítam. Kultúra? To vážne? Kultúra nie je len divadlo, film a koncerty. Výstavy. Kultúra je všetko okolo nás. To ako sa správame, vyjadrujeme. Prepáčte, ale kultúra na Slovensku je už žiaľ mŕtva... A aj vďaka vám ..Ale nezabúdajte, ak zanikne Kultúra, zanikne národ. Ján Kollar... básnik, spisovateľ, jazykovedec, predstaviteľ českého a slovenskeho národného obrodenia ... ale to je asi už jedno," reagovala ďalšia z diskutujúcich v jednej z kultúrnych skupín, kde sa umelci zhodli, že slová o podpore kultúry zo strany šéfa vládneho kabinatu, sú obyčajnou fraškou. 


 

Súvisiace články

Najčítanejšie