Skoro jasno
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Kultúra sa otvorí pre 50 návštevníkov v sále: Vďaka, že nás likvidujete, reagujú umelci
Zdielať na

Kultúra sa otvorí pre 50 návštevníkov v sále: Vďaka, že nás likvidujete, reagujú umelci

BRATISLAVA / Po tlaku zo strany umelcov a kultúrnej obce, dnes ministerstvo oznámilo, že verejnosť sa kultúrnych podujatí bude môcť zúčastniť. To, že sa kultúra otvára, no v hľadisku smie byť maximálne 50 ľudí, mnohí vnímajú ako ranu pod pás. Divadlá, hudobné scény i kiná tvrdia, že toto sa im neoplatí.

Kritiku si ministerka kultúry vyslúžila rovno pod svojim statusom na sociálnej sieti. Umelci dali jasne najavo, že takéto "otvorenie" je obyčajným výsmechom. 

SND ruší predstavenia vo veľkých sálach

Túto skutočnosť potvrdilo aj to, že Balet Slovenského národného divadla zrušilo budúcotýždňové predstavenia. "Pri avizovanom počte divákov - 50 osôb v hľadisku, nie je efektívne a ekonomicky rentabilné uvádzať veľké typy inscenácií, v ktorých počty umelcov na javisku a technický personál niekoľkonásobne prevyšujú povolený počet divákov," uviedol Balet SND na svojom ingramovom profile a dodal, že hoci boli divadlá zatvorené, v zákulisí SND panoval tvorivý ruch, všetky tri umelecké súbory SND skúšali a inscenácie zaznamenávali a streamovali.

"Za zmysluplných a akceptovateľných okolností máme pripravených niekoľko variant okamžitého spustenia prevádzky a privítania divákov v sálach, lebo to je zmyslom našej tvorby, našej existencie. V tejto chvíli sme presvedčení o tom, že je zodpovedné počkať na vyhlášku ÚVZ SR. Veríme, že tento neúnosný stav v oblasti kultúry sa vyrieši v prospech nielen umelcov, ale aj návštevníkov kultúrnych podujatí," dodal Balet SND na záver statusu. 

Viac o tom povedali sólista Baletu SND Vjačeslav Kruť, demi sólista Baletu SND Adrian Szelle, ale aj riaditeľa Činohry SND Miriam Kičiňová.

​Je teda jasné,  tak že veľká sála opery a baletu Slovenského národného divadla, s kapacitou 900 miest, sa na budúci týždeň neotvorí a predstavenia sú zrušené. V podstate sa dá povedať, že za zatiaľ čo v hľadisku môže byť 50 zaočkovaných divákov či tých, ktorí covid prekonali, za aktuálnych protipademických podmienok by do divadelného bufetu mohlo prísť 3 až 4-krát toľko ľudí.

Epidemiológovia zároveň nikdy nepovedali, že v divadle by sa diváci nakazili. Nákazu neevidujú ani divadlá, ktoré si v mnohých prípadoch žiadali od návštevníkov konatktné údaje a to tak, aby v prípade pozitívnej osoby boli schopné trasovať. V obchodných reťazcoch pritom môže byť bežne 300 až 400 ľudí a povolené sú aj pohostinstvá a reštaurácie. Okrem kultúry na aktuálne opatrenia dopláca aj šport. 

Ministerstvo popoludní zmenilo rétoriku

Ministerstvo kultúry síce svoj víťazný status na sociálnej sieti nepozmenilo, no v stanovisku popoludní už svoje nadšenie zmiernilo."Náš záujem bol otvoriť kultúrne podujatia s vyššou kapacitou akou bola nakoniec schválená. Výsledok pre nás uspokojivý nie je, ale je začiatkom. Naďalej pokračujeme v rokovaniach," uviedla hovorkyňa Milanovej rezortu Zuzana Viciaňová. 


Podobne reagovali aj zástupcovia portálov, ktorí sa venujú predaju vstepenik. "Sme radi, že sa po dlhšom čase môžu opäť začať konať podujatia v kultúre a športe. Podľa aktuálnych informácií o 50 účastníkov na podujatie, musíme žiaľ skonštatovať, že daný počet rieši situáciu len veľmi malého množstva organizátorov. Väčšinu podujatí nebude možné v danom režime odohrať a predpokladáme, že sa budú presúvať na iné termíny. Informácie o možnosti konania a povolených kapacitách prichádzajú žiaľ opäť neskoro a aj podujatia, ktoré by sa mohli konať pravdepodobne nestihnú zabezpečiť všetko potrebné na realizáciu," uviedli pre TV JOJ. 

SaS žiadala 200 ľudí

Pre TV JOJ to potvrdil člen strany a výboru pre kultúru a médiá Roman Foltín (SaS). "Som z toho veľmi rozčarovaný. Aký to má význam. Prečo nemôžeme ísť aspoň na 50-percentnú kapacitu?" povedal pre TV JOJ. 

Kritikou nešetrila ani členka Progresívneho Slovenska Zora Jaurová, ktorá premiéra Eduarda Hegera vyzvala, aby vymenil ministerku Natáliu Milanovú (OĽaNO). "Niekto si tu z kultúry robí veľmi krutú srandu," vyjadrila sa Jaurová na socciálnej sieti. 

Podľa exministerky Ľubice Laššákovej (Hlas-SD) je to potvrdenie, že rezort vedie nekompetentná ministerka, neschopná obhajovať záujem slovenskej obce. "Očakávam, že po tomto rozhodnutí ponúkne svoju rezignáciu," uviedla Laššáková, ktorá skritizovala j zatvorenie samotnej kultúry. 

"Požiadavku kultúrnej obce pod názvom Otvorme kultúru považujem za logickú vzhľadom k tomu, že začínajú fungovať gastroprevádzky. Tri body - zavedenie covid semaforu, obnovenie pomoci a delegovanie zástupcu do pandemickej komisie by mala ministerka Milanová podporiť a presadzovať," uviedla exministerka pre Noviny PLUS TV JOJ. 

"Žiaľ, ako je u nej zvykom, strčí hlavu do piesku a nerobí nič. Jej odpoveď, že NEVIE, kedy sa otvoria divadlá, kiná a kultúrne centrá sú ďalším potvrdením faktu, že tam nemá čo robiť. Na druhej strane, táto arogantnosť je aj dôkazom toho, že si je vedomá, že si ju môže dovoliť, pretože kultúrna obec veľmi nekričí a nekričala ani pri jej predchádzajúcich zlyhaniach," dodala na záver. 

Súvisiace články

Najčítanejšie