Jasno
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Archnalej Gabrilej má dôvod na radosť. Svedkovia Liehovovi sa zapíšu do histórie sčítania obyvateľstva
Zdielať na

Archnalej Gabrilej má dôvod na radosť. Svedkovia Liehovovi sa zapíšu do histórie sčítania obyvateľstva

BRATISLAVA / Sčítanie obyvateľov odhalilo, že k rímokatolíkom sa hlási o 300-tisíc ľudí menej. Zároveň podiel ateistov, ľudí bez vierovyznania, vzrástol o 600-tisíc. Dôvod na radosť má aj stand-up komik Gabriel Žifčák aka Archnalej Gabrilej. K jeho cirkvi Svedkovia Liehovovi sa pridalo viac než 14-tisíc ľudí.

Podľa dát Štatistického úradu sa spolu 14 207 obyvateľov prihlásilo k vyznaniu Svedkovia Liehovovi. Svedkovia Liehovovi majú najviac priaznivcov v Bratislavskom kraji. 

"Z hľadiska výstupov zo SODB 2021 sú Svedkovia Liehovovi  začlenení do tzv. ad hoc hnutí. Okrem Svedkov Liehovových svojich stabilných fanúšikov majú aj vyznania ako jediizmus - Rád rytierov Jedi, ktorých je 1 389, a pastafarianizmus, ktorý uviedlo  590 obyvateľov," uviedol úrad v tlačovej správe.

"Ako vidno, žiadna skupina nie je taká početná ako Svedkovia Liehovovi, preto môžeme konštatovať, že sa určite do histórie sčítania v roku 2021 zapíšu," dodal na záver. 

Je to úspech, reaguje pípež Archnalej Gabrilej 

Zverejnené číslo priaznivcov cirkvi Svedkovia Liehovovi potešilo aj samotného Archnaleja Gabrileja, ktorý na sociálnej sieti zverejnil, že jeho cirkev ešte porastie. "Ja som veľmi spokojný, lebo som čakal tak tretinový výsledok. Za mňa veľká spokojnosť," uviedol Archnalej Gabrilej pre Noviny PLUS TV JOJ.

Archnalej Gabrilej však skritizoval priebeh. Sčítanie obyvateľstva považuje za zle zorganizované. "Ľudia nemali dostatok informácií a mysleli si, že ak vo formulári zaškrtnú vierovyznanie a prihlásia sa k Svedkom Liehovovým, tak zvýšia podiel veriacich na Slovensku a tým aj podiel peňazí, ktoré dostávajú. To však nie je pravda. Zároveň sa k Svedkom Liehovovým nedalo prihlásiť počas papierového sčítania, kedy sa formuláre zbierali do októbra. Obrátilo sa na mňa s týmto problémom veľa ľudí a preto som presvedčený, že nás je oveľa viac," vysvetlil Žifčák. 

So zberom podpisov neplánujú prestať

Stand-up komik dodal, že nečakali len na výsledky sčítania, ale aktívne zbierajú podpisy. Cieľom pípeža Archnaleja je vyzbierať 50-tisíc podpisov a nechať Svedkov Liehovových zaregistrovať. "Veríme, že už čoskoro sa situácia okolo covidu zlepší a budeme môcť zbierať podpisy aj na festivaloch," uviedol Žifčák, ktorý zatiaľ podpisy zbiera poštou pomocou PO Boxu. "Nečakám, že by sme všetkých 50-tisíc podpisov vyzbierali poštou," dodal k téme. 

Nárast ateistov a pokles rímokatolíkov považuje za znak, že občania Slovenska sa pomaly dostávajú do 21. storočia. "Myslím, že za tým sú najmä veľké kampane a, že sme k tomuto výsledku prispeli aj my," dodal Archnalej Gabrilej na záver s tým, že veľké množstvo ľudí boli v detstve pokrstení, ale vieru nepraktizujú, nehlásia sa k nej, ani s ňou nesúhlasia. 

Súvisiace články

Najčítanejšie