Jasno
25°
Bratislava
Lesana
5.5.2024
Alojz Baránik (SaS) o GP Žilinkovi na ústavnoprávnom výbore: Najvyšší a nedotknuteľný vládca v tejto republike
Zdielať na

Alojz Baránik (SaS) o GP Žilinkovi na ústavnoprávnom výbore: Najvyšší a nedotknuteľný vládca v tejto republike

BRATISLAVA / Národna rada podľa Alojza Baránika (SaS) zvolila najhoršieho možného generálneho prokurátora. Povedal po zasadnutí ústavnoprávneho výboru, na ktorom sa generálny prokurátor Maroš Žilinka zúčastnil. Báranik sa s generálnym prokurátorom dostal do otvorenej konfrontácie. Osobný konflikt však odmieta.

Báranik zároveň dúfa, že vo svetle nových poznatkov nájde koalícia vôľu ráznejšie zmeniť podobu fungovania prokuratúry. Oprávnenie generálneho prokurátora rušiť právoplatné rozhodnutia policajtov a prokurátorov podľa paragrafu 363 Trestného poriadku považuje Baránik za „úplne nesystémové" s tým, že šéfovi prokuratúry dáva viac právomocí, ako všetkým súdom dohromady. „To je neprijateľné," skonštatoval poslanec.

Zároveň zopakoval svoje skoršie tvrdenie, že podľa jeho názoru je Žilinku potrebné „dostať z úradu právnym spôsobom". Za situáciu, keď „jeden generálny prokurátor je horší ako druhý," podľa Baránika môže ich praktická neodvolateľnosť. „Akonáhle sa dostanú do funkcií, sú neodvolateľní a potom už je len otázkou času, kedy si ich príslušné kruhy spracujú," vyhlásil poslanec.

Pre Noviny PLUS TV JOJ Alojz Baránik uviedol, že výbor prebehol tak, ako očakával. "Pán generálny prokurátor Maroš Žilinka je skalopevne presvedčený o správnosti všetkého, čo robí. Chová sa tak, ako to zodpovedá jeho predstave o postavení generálneho prokurátora - najvyšší a nedotknuteľný vládca v tejto republike, ktorému nikto nemôže nič hovoriť o tom, ako  mal veci robiť inak," poznamenal koaličný poslanec. 

To, že by mal s generálnym prokurátorom osobný konflikt však Baránik poprel. "S tým nesúhlasím. Konflikt medzi mnou a generálnym prokurátorom nie je. Ja pracujem pre Slovenskú republiku a Žilinka, alebo ktokoľvek iný má vôbec nezaujíma, pokiaľ pracuje v súlade s tým, ako si myslím, že majú fungovať demokratické orgány a orgány aplikujúce právo. Osobne s ním nemám dôvod byť v nejakom konflikte," pokračoval Baránik a dodal, že GP Žilinkovi pripomenul fakt, že Národná rada má všeobecnú kontrolnú právomoc voči všetkým organizáciám a on to nerešpektuje. 

"Myslí si, že my mu nemáme čo hovoriť a nemáme sa ho čo pýtať," uviedol Alojz Baránik ďalej s tým, že dôkazom problému sú aj sarkastické odpovede generálneho prokurátora na závažné otázky. "Keď od jeho hlavného námestníka padne hláška, že Slováci sú tolerantní  ku korupcii a je to národná mentalita... pritom to povie človek, ktorý má z povahy svojej práce boj s trestnou činnosťou, pričom korupčná trestná činnosť je jedna z najťažšie sledovateľných, tak to predsa slušného človeka nemôže nechať kľudným," povedal pre Noviny PLUS TV JOJ na margo svojho odchodu zo sály. 

​Generálny prokurátor Maroš Žilinka sa dnes spolu s prvým námestníkom Jozefom Kanderom zúčastnil na rokovaní ústavnoprávneho výboru parlamentu. Témou mala byť jeho cesta do Moskvy, výbor však nebol uznášaniaschopný. Poslanci napriek tomu šéfovi prokuratúry kládli otázky, napríklad k využívaniu paragrafu 363 Trestného poriadku alebo k stíhaniu vyšetrovateľov Národnej kriminálnej agentúry.

Súvisiace články

Najčítanejšie