Jasno
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Minister Jaroslav Naď: O obrannej dohode hovoria fakty a potom sú tu ľudia, ktorí cielene klamú
Zdielať na

Minister Jaroslav Naď: O obrannej dohode hovoria fakty a potom sú tu ľudia, ktorí cielene klamú

BRATISLAVA / Pre expertov na medzinárodné právo, obranu či diplomatov je obranná dohoda jasná. V interpretačnej doložke USA, ktorú zverejnil rezort našej diplomacie vyplýva, že USA neplánujú na Slovensku budovať základne, ani umiestňovať jadrové zbrane. Rovnako je z dokumentu zrejmé, že nehrozí ani strata suverenity.

Minister obrany Jaroslav Naď (OĽaNO) sa na svojom oficiálnom profile na sociálnej sieti zverejnil informáciu, že zatiaľ čo odborníci majú v obrannej dohode s USA jasno, opozícia v zložení Smeru, Hlasu a extrémistov klame. 

„Podľa odborníčky na medzinárodné právo čítajú obe strany zmluvu rovnako. Áno, potvrdzuje to aj slovenská a tiež uverejnená americká interpretačná doložka,“ uviedol minister a zdôraznil existenciu jedincov, ktorí úmyslene klamú, a to aj napriek faktom. „Žiadne jadrové zbrane, žiadne americké základne - je to explicitne na ,slovenskom‘ aj ,americkom‘ papieri, už neviem, ako viac priamo a jasne to povedať ,“ vyhlásil minister obrany.

K podpisu došlo vo štvrtok

Minister obrany SR Naď (OĽaNO) vo štvrtok 3. februára za účasti ministra zahraničných vecí a európskych záležitostí SR Ivana Korčoka (nom. SaS) podpísal vo Washingtone s ministrom zahraničných vecí Spojených štátov amerických Antonym Blinkenom Dohodu medzi vládou SR a vládou USA o spolupráci v oblasti obrany (DCA). Parlament bude dohodu schvaľovať na schôdzi, ktorá sa začne v utorok 8. februára.

Minister Ivan Korčok (nom. SaS) označil podpis Dohody o obrannej spolupráci s USA za dôležitý krok pre Slovensko. "Je plne v súlade s našimi záujmami a úsilím ako člena NATO a EÚ posilňovať našu, európsku, aj aliančnú bezpečnosť. Oceňujem toto rozhodnutie vlády SR a podporu všetkých troch ústavných činiteľov," napísal v príspevku, ktorý zverejnil na svojom oficiálnom profile. 

​Šéf diplomacie zdôraznil, že za dôležité považuje to, že aj napriek silnejúcej dezinformačnej kampani podnecovanej najmä opozičnými politikmi naša vláda pristúpila k tomuto dôležitému rozhodnutiu. "Je teraz na poslancoch Národnej rady, aby k diskusii o schválení a ratifikácii dohody pristupovali zodpovedne, vecne a so zreteľom na záujmy Slovenskej republiky," dodal pri príležitosti podpisu.  

Opozícia trvá na svojom

​Smer-SD označil deň podpisu dohody za deň zrady a v súvislosti s ním má v pláne protest pred Národnou radou. "Toto už nie je len o Smerákoch. Pellegriniovci, Uhríkovci, Tarabovci, Dankovci, nezávislovci alebo ktokoľvek iní," zverejnil na svojom oficiálnom profile expremiér Robert Fico. 

V relácii Na hrane TV JOJ o téme diskutoval predseda brannobezpečnostného výboru Juraj Krupa (OĽaNO) a podpredseda strany Hlas-SD Richard Raši. "OĽaNO nie je 50 Kolesíkov, ktorí stláčajú na povel tlačítka," poznamenal Krúpa na margo poslancov najsilnejšieho klubu, ktorí majú s obrannou dohodou problém. Klub OĽaNO zároveň dostal v stredu výhražnú poštu. 

Podľa Rašiho je zmluva plná pochybností a nejasností. "Je tam mnoho vecí, s ktorými nemôžeme súhlasiť," uviedol s tým, že ostatné krajiny majú zmluvu podpísanú výhodnejšie. Dohoda podľa Rašiho nemala schváliť ani prezidentka Zuzana Čaputová. 

​V súvislosti s hlasovaním za dohodu im prišiel list s prilepenou nábojnicou. Podľa Krúpu tento incident vyšetruje NAKA. Andrej Stančík (OĽaNO) označil za pôvod vyhrážok opozičných extrémistov, ktorí na koaličných poslancov huckali dav. POslanec však zdôraznil, že v súvislosti s dôležitými témami o smerovaní krajiny musí ísť populizmus bokom. 

Súvisiace články

Najčítanejšie