Polojasno
14°
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Detský kardiológ Martin Záhorec: Očkovanie detí proti covidu jednoznačne odporúčam
Zdielať na

Detský kardiológ Martin Záhorec: Očkovanie detí proti covidu jednoznačne odporúčam

BRATISLAVA / Od začiatku tohto roka je vakcína proti Covidu dostupná pre všetky deti od päť rokov vyššie. Mnoho rodičov stále váha a nie sú si istí, či majú dať svoje deti zaočkovať. Čo sa deje s dieťaťom po vakcinácii, aké sú vedľajšie účinky a prečo by mali dať deti zaočkovať, nám povedal v rozhovore primár oddelenia detskej kardiológie Detského kardiocentra Martin Záhorec.

Ako sa tretia vlna prejavuje u vás v Detskom kardiocentre?

V našom detskom kardiocentre nás táto vlna Covidu zasahuje v tom, že nám skrižuje plány pri plánovaní operácií pacientov. Je ich množstvo pozitívnych, množstvo v karanténe, musíme ich všetkých testovať či už pred ambulantnými, alebo hospitalizačnými vyšetreniami, ktorých súčasťou je často operácia alebo iná intervencia.

Dá sa to porovnať s predchádzajúcimi vlnami? Je to lepšie, horšie, iné?

Je cítiť, že je viac rozšírený tento Covid variant medzi deťmi, cítia to detské nemocnice po celom Slovensku, ktoré majú otvorené svoje Covid oddelenia, detí sú choré, nie sú všetky bezpríznakové. Niektoré sú liečené doma, ale niektoré musia byť aj v nemocnici.

Hovorí sa, že deti to ale znášajú ľahšie, či už v predchádzajúcich vlnách alebo v tejto.

Určite to všeobecne platí. Viac sú ohrození starší pacienti, ale máme aj rizikových pacientov, onkologických, kardiálnych medzi deťmi, ktoré sú ohrozené závažným priebehom. Napokon, aj zdravé deti môžu mať závažný priebeh, najmä toho multisystémového zápalového syndrómu. Je známy pod skratkou PIMS, čo sú zdravé deti, ktoré sa dostanú na intenzívne jednotky a bolo ich desiatky aj na Slovensku.

Je toho spúšťať koronavírus?

Jednoznačne. Je to jednoznačne dokázané. Je to imunologická odpoveď organizmu na kontakt s Covidom. Časť tých detí je ešte pozitívnych počas tohto ochorenia, časť už nie, ale má protilátky.

Z toho, čo ste hovorili som pochopil, že malí srdciari sú ešte zraniteľnejšia skupina ako bežné zdravé deti?

Určite patria medzi tie zraniteľné podskupiny. Veľmi zlé je, keď sa to dotkne dieťatka, ktoré má podstúpiť operačný výkon a je v zlom stave, čo sa týka srdca vrodenej alebo získanej chyby. A samozrejme, veľmi zlé je, keď to má dieťa priamo v nemocnici, ktoré potrebuje špeciálnu kardiologickú liečbu.

Čiže, zrejme aj medzi vašimi pacientmi bola skupina, pre ktorú sa ako prvú určilo očkovanie od 5 do 11 rokov?

Áno, deti s ochoreniami srdca boli medzi tými vybranými prípadmi, boli tam, samozrejme, aj iné skupiny detí s pľúcnymi ochoreniami, onkologické, imunodeficitné. Teraz je to už otvorené pre všetky deti.

Sú nejaké výnimky, pre koho stále nie je vhodné očkovanie?

Tie výnimky sú extrémne zriedkavé, čo vám povedia aj imunológovia, ktorí sa tomu venujú. Tak ako u dospelých, tak aj u detí je to naozaj veľmi špecifická situácia, kedy riziko prevyšuje ten benefit očkovania.

Tá hranica je určená od 5 rokov vyššie. Mnohí sa pýtajú, čo s čerstvo 5-ročnými? Čo na to hovoríte ako lekár?

Ja ako lekár to jednoznačne odporúčam. Je to nejaká veková hranica, ktorá bola stanovená pri skúšaní, testovaní, overovaní bezpečnosti a účinnosti vakcín. Vieme, že bežia výskumy aj u mladších detí. Toto je prosto arbitrárne stanovená hranica, aby boli jasné pravidlá a ukázalo sa, komu sa môže ponúknuť bezpečné očkovanie.

Spomínali ste štúdie. Je už nejako dostupné ako tá vakcína chráni deti v tom danom vekovom rozmedzí?

Jednoznačne sú. Máme už dôkazy. Napríklad v USA bolo v tejto vekovej kategórii zaočkovaných takmer 9 miliónov detí, máme teda aj dôkazy o účinnosti a ochrane pred Covidom a máme aj informácie o bezpečnosti v tejto vekovej skupine.

Dá sa nejako ľudsky opísať ako tá vakcína to dieťa chráni? Čo to robí v tom tele, aby sme to ľuďom vysvetlili?

Úplne zjednodušene, v podstate aplikujeme genetickú informáciu, ktorá je zodpovedná za tvorbu časti vírusu a tú malú čiastku, ktorú organizmus na základu vakcíny vytvorí, tá stimuluje tvorbu protilátok a celej imunitnej odpovede tak, aby sme boli pripravení zareagovať, keď naozaj príde k ohrozeniu skutočným vírusom.

V prípade vakcinácie dospelých sa objavili aj vedľajšie účinky. Čo v prípade detí, aké sú možné vedľajšie účinky?

Treba povedať, že v tej nižšej vekovej skupine je tretinová tá dávka, ktorej účinnosť je overená. Vedľajšie účinky sú hlavne skoré, jednoznačne s nimi musíme počítať. Je to najmä typická lokálna bolestivosť v ramene a môže nastúpiť teplota, pocit na vracanie. Určite odporúčame kľudový režim, ako po každej vakcíne. Mimoriadne a veľmi zriedkavo, s čím sme sa stretli my v kardioústave, boli popísané zápaly srdcového svalu po vakcinácii. Je to však extrémne raritné a z tohto dôvodu odporúčame, najmä u vrcholových športovcov, adolescentov chlapcov, aby po vakcinácii tých 5 až 7 dní mali kľudový režim.

V každom prípade teda očkovať deti.

Jednoznačne. Je to jeden z výdobytkov ľudstva, ktorý v medicíne takmer nemá obdobu. Keď si spomenieme ako v minulosti umierali milióny deti na rôzne ochorenia, týfus, detská obrna. A stále sa to ešte v niektorých krajinách deje, kde nie je vakcína dostupná. Všetko nám pomohlo eradikovať práve očkovanie a skúsme dôverovať odborníkom. Je veľmi dôležité to autenticky aj s charakterom komunikovať s verejnosťou.

Súvisiace články

Najčítanejšie