Skoro jasno
15°
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Heger na sneme Za ľudí: My to zvládneme, dôverujte nám
Zdielať na

Heger na sneme Za ľudí: My to zvládneme, dôverujte nám

Zdroj: SITA

BRATISLAVA / Premiér Eduard Heger vystúpil na programovom sneme strany Za ľudí, kde adresoval členov najmenšieho parlamentného klubu a ich regionálnych kolegov. Reflektoval na prvú polovicu volebného obdobia, pričom priblížil fungovanie vládneho kolosu.

Najdiskutovanejšou témou poslednej doby je jednoznačne vývoj káuz okolo terajších či bývalých predstaviteľov strany Roberta Fica. Trojnásobný predseda vlády bol spolu so svojím ministrom vnútra obvinený zo založenia, zosnovania a podporovania zločineckej skupiny a zatiaľ čo Robert Kaliňák sedí v cele, o vydaní samozvaného "lídra opozície" rozhodne parlament.

Spamätávame sa z obdobia temna, hovorí premiér

Heger tento proces kvituje. "Politici SMER-SD budovali impérium našich ľudí. Zo štátu si urobili vlastnú peňaženku a teraz sa títo 'ich ľudia' priznávajú. Takýto bol režim pred voľbami v roku 2020, bolo to 12 rokov obdobia temna, kde jedinou vetou pri akomkoľvek spochybňovaní bolo 'Skutok sa nestal'," uviedol.

Politické ťahy Fica odsudzuje a vo svojom prejave poukázal na viaceré ekonomické súvislosti. "Pri pandémii sme mali nárast nezamestnanosti 1,4 percenta, pri kríze v roku 2008 to bolo 3,4. Zachránili sme desaťtisíce pracovných miest," argumentoval nominant OĽaNO. Svoju vládu nazval "štedrou", nechápe výroky kritikov o skúposti pri rozdávaní peňazí. Sumu, ktorú pri ekonomickej recesii pred takmer dekádou a pol použil Smer (60 miliónov eur), porovnal s 5,6 miliardami použitými na pandemickú pomoc.

V súvislosti s líderkou strany usporiadajúcou snem vyzdvihol pokračujúcu prácu s eurofondami. Jeho predchodcovia čerpali peniaze z Bruselu len na 20 percent potenciálnej sumy, čo im náležite pripomenul. "Sú ľudia, ktorí sa učia, no niektorí sa nenaučia, aj keď sú pri niečom dlho. To sú Fico a Pellegrini - 12 rokov pri moci a stále sú neschopní," poznamenal.

Sebavedomie napriek kritikom

Zároveň niektoré kroky ospravedlňoval vyťaženosťou koalície, všetko sa podľa neho nakopilo. "V tomto volebnom období riešime 7 vecí. Nehovorím to kvôli tomu, že by som nás chcel vychvaľovať, vravím tým 'Občania, my to zvládneme, dôverujte nám'," odkázal krajine. Podľa Hegera je terajšia vláda úspešná, aj napriek slovám neprajníkov - problémom však je, že sa k nim pridávajú aj viacerí experti. Či už ide o daňový guláš ministra Matoviča, neadresnú pomoc tým najchudobnejším alebo excesy istých koaličníkov. "Hovorili nám 'ukážte ako to bude vyzerať, keď sa nebude kradnúť'. Tak, bude to vyzerať takto," hrdo konštatoval.

Veronika Remišová využila snem na zhrnutie činov, ktoré vníma ako úspechy, za najväčšiu devízu považuje integritu svojich sústranníkov. "Nemáme žiadne korupčné kauzy a sme na to hrdí, aj keď to kvôli tomu máme v politike ťažšie," povedala. Pravda, malý počet kresiel v parlamente tomu zrejme napomohol, no podľa ministerky investícií, regionálneho rozvoja a informatizácie aj oni dokázali zamiešať legislatívnymi kartami. Prešla vďaka ním reforma zdravotníctva či obranná zmluva s USA a ako tvrdí, za klobúk si môžu dať aj nehlasovanie za kontroverzného generálneho prokurátora Maroša Žilinku.

Spoločná história

Obaja spomenuli pestrosť (čo by sa dalo interpretovať ako krehkosť) koalície, vnútorné rozbroje sú na každodennom poriadku. Smutným faktom je, že diskusie sa nevyhrocujú len kvôli návrhom zákona, no tŕňom v oku je aj pôsobenie polície voči ostatným nominantom koalície. V neposlednom rade sa na hladinu vynárajú aj osobné animozity - terajšia šéfka strany Za ľudí už v roku 2019 z OĽaNO odišla kvôli nesúhlasu s činmi lídra Igora Matoviča.

Na sneme sa predstavil aj kandidát na predsedu Bratislavského samosprávneho kraja Dušan Velič. Momentálne pracuje pod Remišovou ako štátny tajomník na jej ministerstve, stáť proti nemu bude doterajší líder regiónu Juraj Droba z SaS.

noviny.sk

Súvisiace články

Najčítanejšie