Polojasno
15°
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Na Gotlande začalo vojenské cvičenie vojakov NATO. Ostrov je len 300 kilometrov od ruskej základne
Zdielať na

Na Gotlande začalo vojenské cvičenie vojakov NATO. Ostrov je len 300 kilometrov od ruskej základne

GOTLAND / Na švédskom ostrove Gotland sa začalo cvičenie vojakov NATO s ozbrojenými silami Švédska a Fínska. Svojim spôsobom sa to deje len na skok od Ruska. Gotland je totiž vzdušnou čiarou vzdialený 300 kilometrov od ruskej námornej základne v Kaliningrade.

Ráno nad domami miestnej časti ostrova s názvom Tofta, preleteli dve transportné lietadla švédskych ozbrojených síl. Vyskočili z nich príslušníci špeciálnej jednotky. V čase, keď si farmár Göte U tas vyberal poštu zo svojej schránky. Za plotom domu mu hliadkovali príslušníci námorného pluku. Gotland regiment, ktorý sa len nedávno stal opäť dôležitou jednotkou obrany územia v Baltickom mori. “Je to dobre, že sa regiment na Gotland vrátil. Ako obyvatelia ich tu potrebujeme. Dokážeme tu spoločne žiť,” povedal miestny farmár Göte. 

Pohyb obrnených vozidiel ruší pokojné dediny ostrova. Göte tvrdí, že je to nevyhnutnosť. Ruské územie je od ostrova len 300 kilometrov. Agresiu na Ukrajine vníma veľmi osobne. V roku 1929 jeho otec odišiel z ukrajinského Dnipra do Švédska a začal tam žiť. Podľa neho mali Švédi do NATO vstúpiť už skôr. “Je cítiť napätie. Rýchlo vybudovať vojenskú obranu krajiny, ktorá tu mala byť už dávno. Teraz sa to deje a veľmi rýchlo. Je to znepokojujúce,” uviedol Göte. 

Švédi do armády berú aj ženy. Operátorkou jedného z obrnených transportných vozidiel s kanónom je Sara Valleräng. Do Gotland regimentu nastúpila pred tromi rokmi. "Je rozdiel byť súčasťou tak veľkého cvičenia NATO s našimi skúsenosťami ale uvidím. Cvičenie sa ráno začalo, tak očakávam, že sa udeje veľa veci," uviedla Sára. Rozsiahle cvičenie na ostrove Gotland bude pokračovať aj v nasledujúcich dňoch. Jeho súčasťou bude aj reálny nácvik útoku na ostrov.

Súvisiace články

Najčítanejšie