Polojasno
12°
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
ROZHOVOR politológ Štefančík: 100 dní novej vlády? Matovičovi treba nastaviť zrkadlo, Heger je ako štátny úradník
Zdielať na

ROZHOVOR politológ Štefančík: 100 dní novej vlády? Matovičovi treba nastaviť zrkadlo, Heger je ako štátny úradník

BRATISLAVA / Politológ ekonomickej univerzity v Bratislave Radoslav Štefančík sa pozrel na 100 dní novej vlády Eduarda Hegera. Matovičovi podľa neho doma chýbajú zrkadlá, do ktorých by sa mohol dobre pozrieť.

Ako vnímate prvých 100 dní vlády premiéra Eduarda Hegera? Presvedčil vás na svojom poste?

Ak hodnotíme vládu Eduarda Hegera, musíme ju porovnať s predchádzajúcou vládou Igora Matoviča, pretože prakticky ide o tú istú vládnu zostavu. Jedinými obmenami sú premiér, minister financií a minister zdravotníctva.

Ak by som to porovnal s vládou Igora Matoviča, tak treba povedať, že Eduard Heger je predovšetkým človekom konsenzuálneho zamerania. Určite to nie je typ človeka, ktorý by hľadal nejaké konflikty, skôr naopak, ak nejaké existujú snaží sa ich hasiť.

Rovnako je vidieť, že Eduard Heger nie je najsilnejším človekom vo vládnej zostave, inak by bol dominantnejší. Niekedy na mňa pôsobí ako taký štátny úradník, ktorý si splní svoje úlohy a povinnosti a ide potom domov. Na druhej strane mu nemožno ani nič vyčítať, ale ani zbytočne nevytŕča z davu, čo je v aktuálnych turbulentných časoch skôr pozitívne.

Myslíte si, že premiér Eduard Heger zvláda ministra financií Igora Matoviča?

Nepovedal by som to až takto, pretože je pravda, že predseda vlády je ešte stále pod vplyvom Igora Matoviča. Je zrejmé, že nechce Igorovi Matovičovi protirečiť, lebo si uvedomuje svoju pozíciu. Predsa len, predsedom najsilnejšieho vládneho je Igorom Matovič, ale minimálne pri ministrovi Lengvarskom je evidentné, že Igora Matoviča ignoruje a robí si svoju robotu tak, ako to sám uzná za vhodné a podporu Edurada Hegera má. Nepovedal by som, že je to druhá vláda Igora Matoviča a to napriek tomu, že ju tvoria prevažne tie isté osoby, ale aj koaličné strany.

Ako hodnotíte prvých 100 dní pána ministra Lengvarského?

Zatiaľ pozitívne. Je evidentné, že on je najdôveryhodnejším ministrom a pozitívne je, že si svoju robotu robí, pristupuje k nej odborne a zbytočne nepolitikárči. Medzi jednotlivými rozhodnutiami nekľučkuje a nevajatá, kvôli preferenciám, alebo zbieraniu politických bodov. Ak si myslí, že je niečo zlé tak to na rovinu povie a to bez ohľadu na to, či ide o Matoviča, alebo iného koaličného partnera. Bodaj by mal takýchto ministrov Eduard Heger vo svojej vláde viac.

Ako si vysvetľujete útoky zo strany Igora Matoviča smerom k ministrovi Vladimírovi Lengvarskému?

Povedal by som, že je to iracionálne rozhodnutie založené na negatívnej emócii, ktorá je pre Igora Matoviča charakteristická. Ak by mal Igor Matovič dostatok politického rozumu, tak by sa postavil vedľa prezidentky, alebo ministra Lengvarského, vedľa tých najdôveryhodnejší a to práve preto, že on je ten najnedôveryhodnejší. On robí pravý opak. Na dôveryhodných politikov útočí, čo sa následne odrazí na jeho popularite resp. nepopularite. Je veľkou chybou útočiť na ľudí, ktorí si robia svoju prácu bez ohľadu na to, či im to prinesie politické body, alebo nie. V tých prieskumoch verejnej mienky je jasné, že ak si človek robí svoju robotu zodpovedne, a to nemusí byť dokonalo, tak sa to odrazí u občanov odrazí.

fotosita

Nemal by sa Eduard Heger zásadnejšie vyhraniť voči správaniu Igora Matoviča?

Ak by sa vyhranil, automaticky by to znamenalo konflikt, ktorý by sa rozhorel medzi ním a Igorom Matovičom. Takúto kritiku vníma minister financií veľmi osobne a ješitne. Eduard Heger si je vedomý toho, aký je Igor Matovič, pozná ho veľmi dobre a nechce otvorene vstupovať do konfliktu. Je dobré, že to nerobí verejne, ale je zlé ak to nerobí ani v súkromí. Igorovi Matovičovi treba nastaviť zrkadlo, lebo doma žiadne nemá a evidentne sa do nich nepozerá.

Myslíte si, že táto vláda vydrží?

Cez leto vydrží určite. Uvidíme aká bude situácia po dovolenkách, ale aj aká bude situácia okolo pandémie, čo nemusí dopadnúť dobre. Niekedy mám pocit, že sa stiera hranica medzi koalíciou a opozíciou a to minimálne v prípade strany Sme rodina a najmä čo sa týka predsedu tohto hnutia Borisa Kollára. Hrá to na dve strany a akoby sa videl v tej ďalšej koalícii – Smer-SD/Hlas-SD a Sme rodina. Myslím si, že toto bude najslabší článok celej vládnej koalície. Zatiaľ čo v predchádzajúcom období sa Boris Kollár jasne staval na stranu vlády a Igora Matoviča, tak teraz je jeho politika čisto populistická, pragmatická a možno odráža nálady vo verejnosti. Hodnôt za ktoré by sa títo politici vedeli prihlásiť je minimum.

Ako na vás pôsobí situácia, ktorá sa deje okolo rozhodnutie Ústavného súdu ohľadom referenda? Vyzerá to, že by referendum podporilo hnutie Sme rodina, ale rétoriku otočil aj Igor Matovič či Peter Pellegrini...

Čo sa týka referenda, treba pochváliť pani prezidentku. Myslím, že to bolo jedno z jej najlepších a najmúdrejších rozhodnutí, ktoré urobila. Dôležité je, že aj Ústavný súd sa k referendu vyjadril a to tak, že nie je možné referendom skracovať volebné obdobie a to referendum, ktoré sme tu mali v minulosti, bolo pravdepodobne protiústavné. Je teda na mieste pochváliť nielen prezidentku, ale aj ústavných sudcov, za to , že si zachovali svoju nezávislosť a nenechali sa vniesť do politických prekáračiek.

Čo sa týka Borisa Kollára, tak je to veľmi zvláštne. Zrejme sa snaží zachytiť vlnu rozhorčenia z časti verejnosti a chce si prihriať polievočku a nehnať dáke ovečky do svojho košiara. Čo sa týka Igora Matoviča, znie to až schizofrenicky, pretože pokiaľ si spomínam, tak OĽaNO malo aj kdesi na papieri, že je proti skracovania volebného obdobia referendom. Znamená to, že ak je niekto najprv proti a teraz chce, aby sa takéto referendum konalo, tak to už nie je otázka pre politológa, ale pre niekoho kto venuje duševným diagnózam. V prípade Igora Matoviča to však neprekvapuje, pretože od začiatku v politike pôsobí ako neriadená strela. Strela, ktorá mala nejaký smer sa zrazu zvrtne iným smerom a to je Igor Matovič.

Myslíte si, že sa Igor Matovič snaží dostať z vlády von?

Niekedy to tak vyzerá a dokonca aj mladý Kaliňák sa niekde vyjadril, že nech si Igor Matovič nemyslí, že si zbalí kufre a zmizne z republiky. Ja si myslím, že Igorovi Matovičovi pôjde budúca vláda po krku, ak teda bude zložená zo Smeru-SD a Hlasu-SD. Urobia všetko preto, aby mu NAKA zaklopala na dvere a tých príležitostí je viacero.

Ak nebude postavený pred súd, tak si viem minimálne predstaviť to, že ho na dva, alebo tri dni zavrú niekam do väzenia. Toto si Igor Matovič musí uvedomovať a nemôže povaliť vládu, pretože polícia a súdy musia mať dosť času, aby ľudí, ktorí sú teraz obvinení postavili pred súd a ten rozhodol o ich vine, alebo nevine. Treba však pvoedať aj to, že Igor Matovič sa často rozhoduje iracionálne.

Súvisiace články

Najčítanejšie