Polojasno
16°
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Analýzy Na hrane s ministrom Gröhlingom: Na učiteľov som hrdý! Dvihne im aj platy?
Zdielať na

Analýzy Na hrane s ministrom Gröhlingom: Na učiteľov som hrdý! Dvihne im aj platy?

BRATISLAVA / Pomaly máme polovicu septembra a deti sa vrátili do škôl. Minister školstva zo SaS nástojí na tom, že tento rok už plošné zatváranie škôl nepodpíše. Čo nás tento rok čaká a neminie? Detaily ďalšieho školského roka nám v Analýzach Na hrane predstavil minister školstva Branislav Gröhling (SaS).

Školský rok je v plnom prúde, ale rozbieha sa aj tretia pandemická vlna. Ako je rezort školstva pripravený na to, aby mohlo mať každé dieťa zabezpečené vyučovanie? Ako ďalej s očkovaním detí či reformnými krokmi nám povie minister školstva Branislav Gröhling.

Čo je dnes najväčší problém a najzásadnejší hlavybôľ ministra školstva?

"To ste ma teraz zaskočili," zasmial sa minister Gröhling po otázke, čo ho dnes najviac trápi. "Pre mňa je to asi pomer zaočkovanej celej populácie, ktorý sa prejavuje aj v školách," poznamenal minister s tým, že kde je nízka zaočkovanosť, tam sa už dnes črtá problém. "Pozitívne je, že školy máme otvorené vo všetkých farbách," dodal s tým, že niektoré triedy sú už v karanténe celé. 

Vidíme, že pozitívnych i hospitalizovaných pribúda. Minulý týždeň školstvo zverejnilo počet zatvorených tried, ale škola nebola zatvorená ani jedna. Doma však kvôli karanténe muselo ostať necelých 10 000 detí, pričom kloktacie testy potvrdili, že zo 40-tisíc testov bolo pozitívnych 15 detí a teda 170 tried z 53-tisíc tried.

Aktuálne čísla však hovoria o karanténe pre 27-tisíc detí. "Dávali sme dve možnosti. Jedna bola čo sa týka kloktacích testov. Otestovalo sa 58-tisíc detí a pozitívne boli len dve desiatky," povedal s tým, že druhou možnosťou bolo samotestovanie a tam ten záujem malo 350-tisíc rodičov. Pozitívnych je len 349 detí.

"Pozitivita je veľmi nízka," poznamenal minister s tým, že prosí riaditeľov, aby každý pondelok vyplnili dotazník. "Neboli zvyknutí, že sa to má robiť," špecifikoval minister Gröhling, ktorý potvrdil, že 884 tried má dnes prerušené vyučovanie.

"Doma na dištančnom vzdelávaní máme takmer 28- tisíc detí," pokračoval minister. Žiaci sa môžu vrátiť do školy po 10 dňoch. "Je dôležité dostať ich naspäť do školy," zdôraznil minister s tým, že spôsoby, ako mať deti v školách hľadá spoločne s ministrom Lengvarským, ktorý to vníma ako jednu z priorít. 

Sú regióny, kde hrozí “kovidová explózia medzi deťmi”

Časť učiteľov učí prezenčne a zároveň aj online. Znamená to, že učiteľ má situáciu veľmi náročnú ak chce, aby ho pochopili prítomní študenti, ale aj tí, ktorí sú doma. Zároveň musí rozprávať v rúšku. Ako dlho očakávate, že budú učitelia schopní takto fungovať?

"Podľa informácií, ktoré mám ja, by to malo byť do konca tohto kalendárneho roku," poznamenal minister s tým, že treba rátať s tým, kedy dôjde k premoreniu. "Boli to desiatky riaditeľov, s ktorými sme diskutovali a je to veľmi náročné," priznal minister Gröhling s tým, že problémom je aj vybavenie. 

V pondelok sa mali dávať nové pokyny, ktoré sa týkajú skrátenej karantény a povinnosť prezenčného vyučovania detí, ktoré nemusia ísť do karantény, ak sú chorí aj ich príbuzní. Týka sa to detí, ktoré by mali zamedzený prístup k vyučovaniu, majú zamedzený prístup k online výučbe, alebo sú v hmotnej núdzi. Keďže ide o očkované, alebo deti, ktoré covid prekonali, zrejme sa to týka len väčších detí od 12 rokov. Čo s tými malými prvákmi a piatakmi?

Ministerstvo vyhlášku len aplikuje do praxe. "Pre deti, ktoré sú zaočkované, alebo majú protilátky, budú povinne chodiť do školy a musí byť pre ne zabezpečené prezenčné vyučovanie," poznamenal s tým, že rezort pripravil balík na to, aby sa o týchto žiakov vedeli školy postarať. 

Nový formát vyučovania

Disciplína chodenia do školy je podľa ministra narušená a potvrdilo sa to aj počas druhej vlny, kedy dobrovoľnosť návštevy školy znamenala, že im škodíme. "Škodíme im aj tým, že sa nedáme zaočkovať," poznamenal s tým, že práve pre tieto deti navrhol systém 5 žiakov a jeden učiteľ. 

 Takéto deti budú v zberných triedach tak, ako sa spomínalo a teda 5 detí a jeden učiteľ.  Máme už takýto dopyt z regiónov? Okolo 1027 ich malo byť minulý týždeň, ale situácia sa zhoršuje. Je ich aktuálne viac?

"Funguje to dobre a je to model, kedy vieme deti zatiahnuť naspäť a prezenčne ich vzdelávať. Od 2. septembra to máme ako experimentálne vzdelávanie," povedal, že následne dôjde k začleneniu. "Covid nám ukázal, že potrebujeme aj inéformy vzdelávania a malé skupiny majú svoje výhody. Chceme ich začleniť do vyučovacieho procesu," dodal minister a vysvetlil, že komunikujú aj smerom k vysokým školám s tým, že by štvrtáci a piataci išli do reálnej praxe.

"Školstvu by to výrazne pomohlo a my by sme prepojili vysokoškolské štúdium s praxou. Ideme oslovovať aj samostatné subjekty," špecifikoval s tým, že pracovať na vzdelávaní budú aj samostatné organizácie. 

Ako to bude ďalej s testami?

Z aktuálnych požiadaviek škôl sa objavujú predovšetkým testy. 25 kusové balenia sa scvrkli na 5kusové, postupne sa musia dodávať ďalšie, aký je teda ten aktuálny stav a dostane v krátkom čase testy každý rodič, ktorý o to požiada? Lebo vieme, že miesto plánovaných 2 miliónov prišla požiadavka na 10miliónov testov.

"Aktuálne by mali byť rozvezené všetky testy s výnimkou niektorých škôl v prešovskom kraji," priznal Gröhling a dodal, že tam to skomplikovala návšteva pápeža. "Epitím uvažuje nad tým, ako to pôjde ďalej," spresnil s tým, že na stole zostal buď celoplošný systém testovania, alebo podľa okresov. 

Podľa minulotýždňových výsledkov samotestov vychádzali veľmi nízke čísla. Máme tu tak málo infikovaných detí alebo je možné, že rodičia nemusia tie testy vykonávať správne? Odporúčanie je vykonávať testy v utorok a štvrtok, sú aktualizované odporúčania od odborníkov, aby sme sa čo najviac vyhli zatváraniu škôl?

"Vždy tam môžete mať šancu nesprávnosti, ale test vás nezachráni, zachráni nás vysoký podiel očkovania," povedal minister a zdôraznil, že toto opakovali celé roky. "My by sme mali odstúpiť od tej mantry testovania," dodal s tým, že sa nevieme testovať každý jeden deň. Podľa ministra nie je možné ani PCR testovanie na ktoré nie sú kapacity. Cestou je podľa Gröhling očkovanie. 

Očkovanie detí a učiteľov

Minulý týždeň sa objavil návrh očkovať menšie deti, hoci to ešte nie je schválené Európskou liekovou agentúrou. Potvrdil to aj minister Lengvarský, ktorý tvrdí, že takéto schválenie je otázkou dní. V kategórii 12-17 ročných malo byť minulý týždeň zaočkovaných viac ako 70-tisíc detí, teda viac ako 20 %. Máme aj novšie údaje?

"Od začiatku to bolo očkovanie len ohrozených detí," zdôraznil minister školstva s tým, že to bude umožnené deťom od 5 rokov. "Momentálne vám poviem, že keď som navštívil niektoré špeciálne školy a zariadenia, kde deti len ležia a pre takéto dieťa bude  nakazenie  smrteľné, tak by sa zaočkovať mali," pokračoval minister s tým, že rodičia sa o tieto deti v dôsledku pandémie veľmi boja. 

"Za 6 týždňov to narástlo o 4 %," povedal, že k zlepšeniu zaočkovanosti prospelo aj vysvetľovanie a argumentovanie. To, že by očkovanie detí prebiehalo bez súhlasu rodičov minister poprel. "Rodič potvrdzuje záujem v prípade neplnoletého dieťaťa," poznamenal minister s tým, že čo to má do toho povedať aj pediater. Pilot vyžiadala banskobystrická župa, ktorá reálne naplánovala očkovacie výjazdy do škôl. Druhá by mohla byť Bratislava a očkovacie tímu pôjdu aj do campusov a na internáty.

Motivácia žiakov

"Neviem prečo stále ideme do toho ľudí motivovať," povedal minister s tým, že ak bude zaočkovaný celý maturitný ročník, tak by mohli mať stužkovú. Sľubovaným darčekom od ministra pre maturantov by bola jeho návšteva školy. 

Je minister spokojný s očkovaním učiteľov? Aktuálne hovoríme o 68 %. "Ja som na to hrdý," prehlásil Gröhling s tým, že niektoré okresy sú na úrovni, ktorá presahuje 70 % zaočkovaných učiteľov. "Hoaxom verí len veľmi malá skupina ľudí," uviedol k téme.

Hoci podľa prieskumu verili hoaxom mnohí. Rieši ministerstvo školstva vzdelávanie učiteľov v tomto smere? "Počas leta som mal stovky stretnutí s riaditeľmi, či už prezenčne, ale v online formách," povedal s tým, že diskutovali o ochrane pred dezinformáciami. Diskusiu minister dokončí ešte raz aj osobne. "Ak bude záujem tak odborníci, alebo zdravotníci prídu priamo na školu diskutovať s pedagógmi, učiteľmi, ale aj žiakmi," uviedol minister. 

Platy učiteľov

S ministrom financií má minister školstva predrozvodové vzťahy.  Podarí sa mu vyboxovať peniaze na vyššie platy učiteľov aspoň o 10 %? "Neodpoviem vám na to, prepáčte. Prebiehajú diskusie s ministrom financií a veľa argumentujeme,"poznamenal minister školstva s tým, že platy sú súčasťou rokovaní. 

"Ja som to aj vyslovil. Toto nerobíme pre body, ale pre deti, ktorých vzdelávajú ľudia, ktorých potrebujeme zaplatiť," povedal minister s tým, že by bol aj za to, aby to prezentovali štyria koaliční lídri. Špecifikovať číslo odmietol. Priznal však, že verí, že platy učiteľom porastú. 

Sľuby z minulosti

Keď bol minister za SaS v Analýzach Na hrane koncom júna mal plány, ktoré sa mali do praxe dostať už v septembri. Plánoval príplatky pre učiteľov predmetov, ktoré momentálne nemá kto učiť. Čo sa podarilo a sú príplatky?

"Ja vždy korektne odpovedám a teraz odpovedám, že od septembra nie," uviedol s tým, že toto prebieha v troch krokoch a teraz prebieha prvý. Vyčlenených na to má minister milión eur. "To, ale nie sú učitelia a teraz to sú tí, ktorí nemajú pedagogické vzdelanie a potrebujú si ho doplniť," dodal s tým, že ďalším benefitom je stabilizačný príspevok, ktorý sa prerozdeľuje v rámci mesiaca. Nižší záujem by riaditelia vedeli pokryť odmenami: "To je ten finančný balík, ktorý my voláme stabilizačný."

Zneužívanie "pre obľúbencov" minister potvrdil, ale zdôraznil, že primárne sú tieto peniaze určené pre aktívne školy: "Než spustíme tieto regionálne, alebo stabilizačné príspevky, bol by som rád, ak by sme zdvihli platy. 

Reforma školstva

 Čo z reformy je prioritou? Prvého septembra minister sľúbil, že „už tento rok sa stane 144 škôl modernejšími a krajšími" a školy čaká „digitálny skok“, lebo na digitálnu techniku rezort vyčlenil 40 miliónov eur. Z Plánu obnovy by sa malo vybudovať 260 školských knižníc, ale aj podporovať školské športové kluby. 

"Čo sa týka 144 škôl, tak to sa reálne deje," poznamenal s tým, že vizuálne sa školy zlepšujú a on to pravidelne zdieľa na svojich sociálnych sieťach. "Tých 144 je prvý krôčik," pripustil s tým, že dúfa v aj ďalšie. Na digitalizáciu uvoľnili už 6 miliónov. "Sú to ľudia, ktorí majú digitálne učivo vzdelávať. Či už učiteľov, alebo žiakov," priznal minister školstva a sľúbil, že budúci rok budú aj počítače. "Je to otázka niekoľkých týždňov," prisľúbil opäť s tým, že je to v rámci priorít. Výsledkom by mali byť inkluzívne učebne. 

Chce minister navyšovať normatív, aby si školy mohli vybaviť nové lavice, stoličky a podlahy? O koľko navýši normatív na jedného žiaka a bude to už od budúceho školského roka? 

"Je to jedna časť toho normatívu," zdôraznil minister s tým, že k zvýšeniu došlo po 11 rokoch. Zdvíhali sa energie, revízie, ale k zvyšovaniu nedochádzalo. "V tomto by sme sa mali posunúť," povedal na margo zanedbanej modernizácie a vytvorenie prostredia, kde bude žiak lepšie vnímať. Odstrániť chce aj memorovanie a zlepšiť myslenie žiakov. Čo je podľa Gröhlinga nevyhnutným headlinom reformy.

Viac prvákov, ale s asistentom v triede

Bude 25 prvákov, namiesto 20? "Stále ideme podľa zákona, ktorý je platný, ale s plánmi navýšenia počtu žiakov, ale aj personálu ideme budúci týždeň do Národnej rady," priznal s tým, že navýšenie a vyšší počet asistentov by platil od septembra 2022.  

Súvisiace články

Najčítanejšie