Jasno
Bratislava
Jaroslav
27.4.2024
Strana OĽaNO sa pokúsila o zásadné vyjadrenie: Je to spoločenstvo zúfalých, reaguje politológ Jozef Lenč
Zdielať na

Strana OĽaNO sa pokúsila o zásadné vyjadrenie: Je to spoločenstvo zúfalých, reaguje politológ Jozef Lenč

BRATISLAVA / Tlačová konferecnia hnutia OĽaNO sa uskutočnila v piatok (17.9. 2021) tesne pred rokovaním brannobezpečnostného výboru, ktorý vedia Juraj Krúpa. Svojim verejným prejavom však poslanci hnutia Igora Matoviča nepresvedčili politológa, ktorý ich označil za spoločenstvo zúfalých.

Poslanecký klub hnutia Obyčajní ľudia a nezávislé osobnosti (OĽANO) na tlačovej konferencii podporil vyšetrovateľov Národnej kriminálnej agentúry (NAKA), ktorí vyšetrovali najväčšie kauzy, ale po zásahu policajnej inšpekcie skončili za mrežami.

Na tlačovej besede klubu OĽaNO to povedal poslanec hnutia Peter Kremský s tým, že sú v klube súčasným stavom „veľmi znepokojení“. Podľa Kremského sa cituje zo spisov, ktoré sú neverejné. „Vidno spravodajské hry, zvláštne konštrukcie, neštandardný postup pri vyšetrovaní inšpekcie, ktorý sme tu v minulosti nevideli, a to v čase, keď nominanti bývalej koalície svedčia o obrovskej korupcii na najvyšších miestach,“ vyhlásil poslanec Kremský a dodal, že vyšetrovanie sa blížili k súčasným či bývalým politikom strany Smer – sociálna demokracia (Smer-SD) ako Robert Kaliňák, Peter Kažimír, Peter Pellegrini alebo Robert Fico.

Podľa poslankyne OĽaNO Moniky Kozelovej sa začal boj o charakter krajiny. Uviedla, že to, čo sa deje v polícii, nemá nič spoločné so zdravým rozumom. Kozelová povedala, že šéf Smeru-SD čítaním z vyšetrovacích spisov potvrdil, že jeho ľudia sú mu k dispozícii. Poslanec OĽaNO Lukáš Kyselica pripomenul, že súčasná vláda pri svojom vzniku deklarovala boj proti korupcii. Kyselica sa tiež zastal vyšetrovateľov NAKA. Povedal, že sú to rovní chlapi a z minulej práce, čo ich pozná, nikdy nezaznamenal, že by „krivili paragrafy“.

Spoločenstvo zúfalých?

Podľa politológa njozefa Lenča OĽaNO nedokáže presvedčiť. "Spoločenstvo najvernejšich zamestnancov Igora Matoviča sa postavilo pred mikrofón a rozhodnosťou (a umom) sebe vlastnou sa hotovili vyjadriť k záverom včerajšej Bezpečnostnej rady," poznamenal politológ, podľa ktorého poslankyňa Kozelova povedala, že "situácia v bezpečnostných zložkách nemá nič so zdravým rozumom", čím začala a ukončila svoje zásadné vyhlásenie k téme.

"Poslanec Kremský zopakoval potrebnú mantru o dvanástich rokoch Fica a poslanec Kyselica (ten, ktorý bol štátnym tajomníkom, ktorý musel odísť kvôli zemplínskej Bilecovej) ako tvár najlepšej kandidátky hovoril dlho a nepovedal nič. Na záver sa musel vyjadriť poslanec Drdul, ktorý poznamenal, že vyšetrovatelia sú tu na to, aby vyšetrovali a oni urobia všetko preto, aby mohli vyšetrovať," pokračoval vo svojom ostrom komentári aj ďalej. 

"Minúty zúfalstva však nastali až po "hanebnej" otázke médií, ktoré isto "pracujú" v prospech návratu mafie.  Novinárka: Minister Matovič povedal, že stíhaní vyšetrovatelia sú nevinní. Mali by sa politici vyjadrovať k vyšetrovaniu? Kyselica: Keď som bol vyšetrovateľ tak sa mi to nepáčilo, ale viac povie poslanec Krúpa," reprodukoval, čo sa udialo na tlačovej konferencii s tým, že najsilnejšia strana by mohla robiť viac, než len hovoriť. 

"Krúpa: vyhrali sme voľby na téme boja s korupciou, bude bojovať ďalej; dvanásť rokov Fico budoval mafiu a tá je všade; Igor to určite tak nepovedal, povedal, že má dojem a on má právo mať dojem (hovoril dlho až sa spotil) Kyselica: vyšetrovatelia sú rovní chlapi, lebo ich poznám. Toľko o zásadne u hodnoteniu situácie postupného rozkladu štátu od poslancov z najlepšej kandidátky. Ostatní, ktorí tam stáli, boli tak zbytoční ako celá ich TK. Chýbala už len poslankyňa Tabak s jej povestným "bla bla bla"," dodal na záver svojho hodnotenia. 
Pre Noviny PLUS však dodal, že ho zaujali aj výroky poslanca a predsedu poslaneckého klubu Sme rodina Petra Pčolinského. "Aj vyjadrenie Petra Pčolinského, že nie je filozofický typ a preto odchádza z výboru skôr, bolo  mimoriadne výživné," poznamenal politológ. "Podľa poslanca sa totiž na výbore filozogicky hovorí stále o tom istom. Následne sa ho novinárka pýtala, že čo si myslí o tom, že špeciálny prokurátor Lipšic povedal, že ho idú zatknúť. Na to poslanec reagoval, že by mal menej čítať konšpiračné médiá. Myslím si, že to celkom dobre ilustruje vzťahy v koalícii, ktorá je mimoriadne súdržná," zabavil sa politológ. 

Súvisiace články

Najčítanejšie