Polojasno
15°
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Expremiér Igor Matovič Borisa Kollára nepotreboval, ale chcel ho, komentuje Arpád Soltész
Zdielať na

Expremiér Igor Matovič Borisa Kollára nepotreboval, ale chcel ho, komentuje Arpád Soltész

BRATISLAVA / Podľa komentátora Novín PLUS TV JOJ je bojovať proti maffi s Kollárom rovnaké, ako hasiť požiar benzínom. Reaguje tak na aktuálny koaličný rozkol. etreba sa však hnevať na expremiéra Igora Matoviča. Kto za aktuálnu situáciu môže?

Koalícia je opäť raz v kríze. Došlo k nej potom, čo Igor Matovič po prvý raz pripustil, že by bol ochotný vládnuť aj bez Borisa Kollára (Sme rodina). Následne túto možnosť pripustil aj premiér Eduard Heger. 

Paragraf 363 je pre Kollára červenou čiarou

Na utorkovej tlačovej konferencii líder koaličného hnutia Sme rodina avizoval, že zrušenie paragrafu 363 Trestného poriadku, ktorý umožňuje generálnemu prokurátorovi zasahovať do prípravného konania, je pre hnutie Sme rodina „červenou čiarou". Takisto povedal, že hnutie je proti rozdeleniu prokuratúry na generálnu a špeciálnu a zopakoval, že sa nebude zúčastňovať na pracovnej skupine zameranej na obnovenie právneho štátu.

„Nevylučujem, že niektoré body z tej komisie, ktoré prídu a budú prospešné pre očistu, sme ochotní podporiť," povedal Kollár. Pokiaľ ide o oprávnenia generálneho prokurátora, predseda parlamentu pripomenul zrušenie obvinenia novinárov Denníka N. „Ten generálny prokurátor je tu na to, aby, keď je niečo nezákonné alebo zlé v rámci prípravného konania, tak môže zasiahnuť buď 363-kou alebo vydaním pokynu," povedal Kollár s tým, že v prípade novinárov sa jeho zásah ukázal ako správny krok. Doplnil, že keby hnutie pre tieto postoje koaliční partneri vylúčili z koalície, budú to rešpektovať. „Bez problémov si pôjdeme sadnúť do opozície," vyhlásil.

​Predseda parlamentu zároveň skonštatoval, že trest 14 rokov pre bývalého špeciálneho prokurátora Dušana K. je rozhodnutím súdu a on ho nechce komentovať. „Píše mi ale veľmi veľa ľudí, že niekto za 50-tisíc eur dostal taký trest a máme tu nejakých kajúcnikov, ktorým hrozia 25-ročné tresty a zrazu z nich majú iba obyčajnú podmienku," povedal Kollár. Dodal, že chápe, že mnoho ľudí v takýchto prípadoch necíti elementárnu spravodlivosť.

Igor Matovi Kollára nepotreboval, ale chcel ho

Podľa politického komentátora Novín PLUS TV JOJ Arpáda Soltésza Igor Matovič nepotreboval do koalície Borisa Kollára, ale chcel ho. "Zrejme mu to prišlo ako majstrovský ťah - bude mať koaličného partnera navyše, takže žiaden z nich naňho nebude môcť tlačiť a vydierať," uviedol Soltész pričom dodal, že by to aj dávalo zmysel, keby jediným uchopiteľným politickým programom OĽaNO nebol boj proti mafii.
"Nijaký slovenský politik totiž ešte nemal k mafii tak blízko, ako súčasný predseda parlamentu. Ani Mečiar sa nekamarátil so Žaluďom a dokonca ani Fico nemá spoločnú dovolenkovú fotku s Piťom. Dalo by sa namietať, že Kollár nenapáchal toľko zla ako Mečiar alebo Fico, dokonca ani ako Žaluď alebo Piťo, ale tej námietke sa dá oponovať otázkou, či na to niekedy dostal príležitosť? Teraz ju má, a ešte len začína," zdôraznil komentátor. 
Podľa Arpáda Soltésza je bojovať proti mafii s Borisom Kollárom ako hasiť požiar benzínom. "Kým proti nej Igor Matovič bojoval holými rukani, nebol z toho veľký úžitok, no aspoň nenapáchal žiadne škody. Teraz, keď dostal moc a ukázalo sa, že proti nej ako ufňukaný politický žobrák bojuje s holým zadkom, vzal ľuďom aj poslednú nádej a následky budú katastrofálne," poznamenal s tým, že každého z nás to dobehne a to aj na veľmi osobnej úrovni.  Prinajmenšom na ekonomickej, ale nie výhradne.
"Časom sa napríklad znova naučíte báť. My, čo sme zažili predošlý režim, vieme, že to nie je nič mimoriadne a nepredstaviteľné, žili sme tak. Zmena po najbližších voľbách bude rýchla, agresívna a radikálna. V tomto okamihu neexistuje nič, čo by sa jej dokázalo postaviť do cesty. Tým, že Matovič si výmenou za SiS a generálnu prokuratúru kupoval Kollárovu lojalitu, aby mohol beztrestne vytierať podlahu Sulíkom a Remišovou, podal mafii povraz, na ktorý ho obesí, teda obrazne povedané, lebo reálne ho prinajhoršom na pár rokov zavrú," uviedol s tým, že to môže byť za čokoľvek, celkom nevinného a trebárs do kolúznej väzby, lebo akékoľvek zábrany dávno padli a z kolúznej väzby sa stal štandardný nástroj.

​Podľa Soltésza je to, čo sa deje v posledných dňoch len prirodzeným vyvrcholením volebného výsledku a nebolo by spravodlivé hnevať sa na Igora Matoviča. "Nikdy nebol iný, nijako sa od volieb nezmenil. Nielen jeho, ale aj Borisa Kollára vygenerovala spoločenská objednávka a férové voľby, spolu s takými velikánmi politického ducha ako Veronika Remišová a Richard Sulík," poznamenal s tým, že volebný výsledok je matematicky presný obraz spoločnosti, takže ak zohľadníme aj Roberta Fica, Petra Pellegriniho, Milana Mazureka a Mariana Kotlebu, nemáme sa vlastne čoho báť.

"Toto sme my a smerujeme presne tam, kam odjakživa patríme. Za perifériu civilizovaného sveta, ktorý bude môcť bez výčitiek svedomia opäť zabudnúť, že existujeme. Čo viete o takom Moldavsku? Ako jednotlivcom sa nám to nemusí páčiť, ale ako spoločnosť iba napľňame svoj skutočný potenciál, alebo ak chcete, tak svoj politický osud," uzavrel komentátor Novín PLUS TV JOJ. 

Súvisiace články

Najčítanejšie