Polojasno
14°
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Balet SND sa o scénu po prvý raz podelil so SĽUK-om: Šokujúce reakcie členov baletu! Čo závidia ľudovkárom?
Zdielať na

Balet SND sa o scénu po prvý raz podelil so SĽUK-om: Šokujúce reakcie členov baletu! Čo závidia ľudovkárom?

BRATISLAVA / Na scéne Slovenského národného divadla sa spojili ľudovky a balet. Spolupráca Baletu SND a SĽUK-u je prvou podobnou spoluprácou v histórii prvej scény. Tanečníci baletného súboru Slovenského národného divadla prijali túto spolurpácu s nadšením.

"Tanec môžeme vnímať ako umelecko-dorozumievací fenomén, ktorý dokáže s ľuďmi komunikovať bez slov, a to bez ohľadu na národnosť, jazykové schopnosti, pohlavie či vek," uvádza sa na stránke divadle v súvislosti s gala koncertom Balet a SĽUK/Tancom k sebe

Balet SND pritom spojil až 22 národností z celého sveta. Pred divákmi pravidelne vystupujú členovia a sólisti súboru z Ruska, Japonska, Talianska, Rakúska, ale aj USA či Španielska.

Organizátori pritom tvrdia, že nezáleží, či ide o tanec akademický alebo ľudový. "Dva profesionálne tanečné súbory – Balet Slovenského národného divadla a Slovenský ľudový umelecký kolektív – v snahe priniesť krásu rozličných žánrov tanca ponúkajú v spoločnom komponovanom programe to najlepšie zo svojho repertoáru," uviedli pri prvom debute v aktuálnej sezóne pod vedením bývalej vedúcej sólistky baletu Štátnej opery vo Viedni.

Reportáž z galakoncertu, ktorý ostáva v repertoári súboru, si môžete pozrieť vo videu:

Tanečníci Baletu SND sa v rámci galakoncertu predstavili v obľúbených choreografiách klasického repertoáru ako napríklad Labutie jazero, Don Quijote a SĽUK, ktorý do programu prispel tým najlepším z jeho aktuálneho repertoáru. Tanečné fragmenty reprezentujú nesmierne bohaté folklórne dedičstvo Slovenska.

"Sólisti a členovia oboch súborov predvedú bok po boku interpretačné majstrovstvo a širokú pohybovo-žánrovú škálu v choreografiách, ktoré potešia milovníkov tanečného umenia," uzatvára divadlo na stránke podujatia.

Jedným z vrcholov večera bola aj choreografia bývalého sólistu Baletu SND Romana Novitzkého, ktorý pôsobí ako vedúci sólista v balete v Štuttgarte. Pre Noviny PLUS TV JOJ prezradil, o čom je jeho choreografia, ale aj o ťažkostiach, ktoré tanečníci po návrate prežívajú. 

Súvisiace články

Najčítanejšie