Jasno
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Ministerka Mária Kolíková: Povinné očkovanie je cestou pre Slovensko. Expremiér Pellegrini sa postavil na odpor
Zdielať na

Ministerka Mária Kolíková: Povinné očkovanie je cestou pre Slovensko. Expremiér Pellegrini sa postavil na odpor

BRATISLAVA / Vo vládnej koalícii nie je postoj k povinnému očkovaniu jednotný, pričom jasné stanovisko nie je ani v strane Sloboda a Solidarita. Zatiaľ čo premiér Eduard Heger (OĽaNO ho vníma ako nevyhnutnosť, zásadne proti je hnutie Sme rodina Borisa Kollára. Ministerka spravodlivosti Mária Kolíková vníma povinné očkovanie, ako jedinú cestu pre Slovensko.

V troch veľkokapacitných očkovacích centrách Trnavského samosprávneho kraja zaznamenali sobotu (11. decembra) vyšší záujem o vakcínu ako v predchádzajúcich týždňoch. Prvú, druhú alebo tretiu dávku vakcíny v Skalici, Dunajskej Strede a Trnave dostalo viac ako 6000 ľudí. Ministerku spravodlivosti Máriu Kolíkovú o tom informoval trnavský župan Jozef Viskupič. Urobil tak počas jej počas návštevy očkovacieho centra v Trnave.

Ministerka Mária Kolíková sa počas návštevy vyjadrila aj k možnému zavedeniu povinného očkovania. Ministerstvo spravodlivosti dostalo v spolupráci s ministerstvom zdravotníctva za úlohu pripraviť k tejto možnosti analýzu, je to podľa Kolíkovej téma, ktorá je s ohľadom na situáciu absolútne aktuálna . „Určite je dôležité pre krajinu, aby sa nadýchla, aby sme poskytovali plnohodnotnú zdravotnú starostlivosť všetkým, nielen covidovým pacientom. Niektorí pacienti nedostávajú kvalitnú zdravotnú starostlivosť, lebo sa v zdravotníckych zariadeniach dostávame na hranu,“ povedala ministerka. Ona sama zastáva názor, že vakcína je jediná pomoc pre zdravie aj pre nemocnice.

O téme sa diskutuje už pár týždňov

Už pred pár týždňami ministerka Kolíková priznala, že legislatívne by bolo jednoduchšie plošné očkovanie a očkovanie jednotlivých skupín by bolo komplikovanejšie. ároveň je faktom, že z hľadiska ústavy je povinné očkovanie úplne v poriadku. 

Téme povinného očkovania sa miisterka spravodlivosti Mária Kolíková (nom. SaS) venovala aj v poslednej politickej relácii Na hrane TV JOJ v tomto roku. Zatiaľ, čo ministerka považuje povinné očkovanie za jedinú cestu, bývalý predseda vlády a líder strany Hlas-SD Peter Pellegrini prejavil zásadná nesúhlas. 

Viac sa dozviete vo videu:

Súvisiace články

Najčítanejšie