Jasno
Bratislava
Jaroslav
27.4.2024
Expert na prieskumy Hřích: Vláda má najnižšiu dôveru v histórii. Trendom je byť nespokojný
Zdielať na

Expert na prieskumy Hřích: Vláda má najnižšiu dôveru v histórii. Trendom je byť nespokojný

BRATISLAVA / Podľa šéfa agentúry AKO Václava Hřícha sú výsledky dôvery vládnej koalície tristné a najnižšie v histórii. V relácii Analýzy Na hrane TV JOJ sa vyjadril, že aktuálnym spoločenským trendom je vláde nedôverovať.

Hosťom posledných Analýz v tomto roku bol šéf agentúry AKO Václav Hřích. Prepad preferencií strany OĽaNO pripisuje Hřích práve tomu, že najviac voličov na sebe strana naviazala pár týždňov pred voľbami. Chýba mu teda lojálny volič. Rozdiel medzi voličmi Smeru-SD a Hlasu-SD je pritom čoraz výraznejší.

Aktuálne je podľa odborníka spoločenským trendom byť s vládou nespokojný. Spoločnosť vláde neverí až tak, že dôvera sa pohybuje len okolo 20 percent, čo je podľa experta na prieskumy zúfalo málo. Upozornil aj na nízku poznateľnosť ministrov aktuálnej koalície. 

Za postupným rastom strany Smer-SD sa podľa Hřícha ukrýva aj to, že spoločnosť sa vracia do normálu. Narástla aj strana SaS, ktorá mala vo voľbách len čosi málo cez 6 percent. "Je to vplyv aj toho, že SaS-ka bola takou malou opozíciou vo vláde," poznamenal odborník na prieskumy s tým, že bývalá vládna strana sa vracia preferenčne tam, kde bola pred rokom 2018. "Dopyt po zmene, ktorý vtedy vznikol, akoby poklesol a ľudia sa vracajú do normálu," povedal na margo výsledku strany Hlas-SD a Smer-SD. 

Viac o analýze aktuálnych výsledkov verejnej mienky sa dozviete vo videu:

Súvisiace články

Najčítanejšie