Zatiahnuté
13°
Bratislava
Galina
3.5.2024
Slová hodné Posledného križiaka: Nech progresívnu reformú jeseň vystrieda prorodinná a konzervatívna reformná jar
Zdielať na

Slová hodné Posledného križiaka: Nech progresívnu reformú jeseň vystrieda prorodinná a konzervatívna reformná jar

BRATISLAVA / Nakoľko Slovenská republika sa už dlhodobo manažuje cez sociálne siete, výnimku neurobil ani minister práce Milan Krajniak (Sme rodina). Na svojom ministerkom profile sa vyznal zo svojich najväčších sklamaní z uplynulého roka. Zaútočil aj na Bittó Cigánikovú (SaS), ktorá mu útok okamžite vrátila.

Ministrov tragický štvrtok

Minister, ktorý na celoplošnom testovaní (ktoré prirovnal k SNP) mimoriadne rád splýval s okolitým prostredím sa s občanmi podelil o svoje najväčšie sklamanie. "Asi najsmutnejší politický moment roka 2021 bol pre mňa ako konzervatívca štvrtok 11. 11. po 17-tej hodine. Zákon Anny Záborskej o podpore tehotným ženám neprešiel v parlamente o jeden hlas, ale o päť minút neskôr poslanci schválili v prvom čítaní reformu nemocníc," posťažoval sa minister a nespokojnosť prejavila aj so správaním samotného premiéra. 

"Na tlačovke potom premiér označil poslancov hlasujúcich v prospech reformy nemocníc za hrdinov. O poslancoch, ktorí podporili Záborskej zákon sa nezmienil. Vedľa premiéra stála triumfujúca poslankyňa Cigániková, hlavná postava toho politického momentu. Cítil som veľký smútok a sklamanie. V tomto momente sa totiž ukázali a obnažili tri veci naraz," pokračoval nešťastný minister a zdôraznil, že Annu Záborskú, ktorá sa medzitým stala splnomocnenkyňou vlády pre slobodu náboženského vierovyznania, politicky beztrestne urážať a osočovať. 

Poslankyňu OĽaNO a predsedníčku Kresťanskej únie označil za noblesnú dámu slovenskej politiky. Hlavnou roztlieskavačkou štvania proti Záborskej bola, podľa ministra, v parlamente Jana Cigániková. "Tá istá poslankyňa, ktorá predtým celý rok mediálne šikanovala konzervatívneho ministra zdravotníctva Mareka Krajčiho. Keď sme raz prijali na vláde nepopulárne pandemické opatrenia, ešte predtým, ako o tom stihol Marek Krajči informovať, kolegovia zo SaS dali Jane Cigánikovej echo. A ona urobila na úrade vlády tlačovku, kde zniesla pod čiernu zem opatrenia, ktoré minister zdravotníctva ešte ani nestihol oznámiť. To teda nebolo veľmi hrdinské, konštruktívne ani kooperatívne," pokračoval Krajniak ďalej. 

Minister Krajniak označil za ďalšiu zjavnú skutočnosťou, že nikto nepodporoval reformu nemocníc tak vehementne, ako Penta. "A Jana Cigániková. Veď to je nádherná perspektíva, že nejaké komisie, kde bude mať Penta takmer väčšinu, budú rozhodovať o tom, v ktorých nemocniciach lôžka zostanú a v ktorých nie, ktorá nemocnica bude môcť aké zákroky robiť a ktorá nie. Kto rozumný by mohol byť proti takejto “reforme”? Veď ju koniec koncov pripravoval líder PS-Spolu pre zdravotníctvo Oskar Dvořák. Nevadí, že PS-Spolu sa nedostali do parlamentu," uviedol Krajniak. 

Opustený konzervatívec 

Minister však vo výpočte tragických udalostí onoho štvrtka pokračoval. "Treťou zjavnou skutočnosťou, ktorá sa v ten štvrtok 11. 11. ukázala, bol premiérov zápal a energia, ktorou reformu nemocníc nakoniec pretlačil. Vtedy som si uvedomil, že ak by s takouto energiou a zápalom premiér podporil Záborskej zákon na ochranu tehotných žien, tento zákon by určite prešiel. Lenže premiér označil v ten deň za hrdinku progresívnu poslankyňu Cigánikovú. Odvtedy som sa vo vláde ako konzervatívec začal cítiť akosi sám. Po rokoch som sa začal opäť cítiť ako Posledný križiak," napísal a hneď dodal, že premiéra "Eda" Hegera má ľudsky rád, ako k premiérovi je k nemu lojálny a rešpektuje jeho slobodu vybrať si politické priority podľa vlastného presvedčenia a úsudku.
"Myslím si, že nie je udržateľné, aby táto koaličná vláda robila ďalšie progresívne reformy a konzervatívni vládni poslanci boli tlačení do ich podpory s odôvodnením, že majú predsa zodpovednosť za štát. Od konzervatívnych ministrov (ministra?) a konzervatívnych poslancov sa akosi očakáva, že budú chápať, že vláda je koaličná, tretinovo sú v nej aj progresívci, tak aj im musí niečo prejsť. Ale akosi sa nevyžaduje reciprocita. Čo tí konzervatívni poslanci vládnej koalície, ktorí tvoria v rôznych otázkach tretinu až polovicu vládnej koalície? Tých netreba chápať? Naopak, z tých si progresívni vládni poslanci môžu robiť boxovacie vrecia kedykoľvek, keď niekto z nich vyslovi len trochu konzervatívny názor?" pokračoval Krajniak a snahu o reformu súdov ministerky Márie Kolíkovej označil za liberálny pochod inštitúciami. Je otázne, či by konzervatívny pochod inštitúciami bol ministrom považovaný za akceptovateľný. 
"Myslím si, ze progresívnu reformnú jeseň má vystriedať prorodinná a konzervatívna reformná jar. Myslím si, že prijatie vykonávacích predpisov k rodičovskému bonusu, ktorý podľa nami prijatej novely ústavy začne platiť od 1.1. 2023, prijatie prorodinnej časti daňovej revolúcie ministra financií a prijatie legislatívy upravujúcej podporu rodinných podnikov by bol dobrý začiatok," poznamenal minister práce s tým, že to považuje za vyváženie progresívnych plánov tretiny vládnej koalicie a tretine, až polovici, konzervatívnych vládnych poslancov by to umožnilo zachovať si tvár.

Bojovať klamstvami nie je konzervatívne, ale hlúpe, pán Kraniak, reaguje Bittó Cigániková

Podľa poslankyne a predsedníčky zdravotníckeho výboru Jany Bittó Cigánikovej sa Milan Kjrajniak nevie preniesť cez skutočnosť, že dosiahla úspech. Zatiaľ čo hnutie Sme rodina hádzalo reforme polená pod nohy. "Boris Kollár, ktorý sa vozil po Slovensku na limuzíne a z titulu, ktorý mu dala táto koalícia, aby proti nej úpenlivo bojoval? A to napriek tomu, že o nej nevedel ani základy... Alebo si tam mal stáť ty, Milan, ktorý dnes vykrikuješ nezmysly o “reforme výhodnej pre Pentu” napriek tomu, že práve táto reforma má jasnú ambíciu dať transparentné pravidlá zazmluvňovaniu nemocníc aj ich fungovaniu tak, aby si nemohli vyberať výkony, ktoré robiť chcú?" pýtala sa rozhnevaná liberálka a zdôraznila, že tento prístup chráni najmä štátne nemocnice.

"A ešte jedna vec. To vážne? Penta? Kde si bol, keď sa Boris stretával s Haščákom u Borguľu v hoteli? Vtedy som nepočula žiadne sťažnosti," pokračovala Bittó Cigánikova a argumentovala tým, že na spomínanej tlačovke nestála ako žena, alebo liberálka, ale ako niekto kto mesiace spájal všetkých stakeholderov a tvorcov reformy. 

"Výsledkom je, že okrem jediného bodu z pôvodných vyše 400, sme napokon dosiahli zhodu V CELOM SEKTORE! Toto predsa nemá nič s liberalizmom alebo konzervativizmom, to ste pokojne mohli robiť aj vy. Len je to veľmi náročné na čas aj energiu. Je to úplne iná forma práce ako v rámci Tour de Populizmus obehnúť denne iks nemocníc a súdov, každému venovať 15 minút a bez ohľadu na reálne výsledky danej inštitúcie v porovnaní s ostatnými, pred objektívom kamier sľubovať, že všetko je super a nič nezmeníme. Lebo super to nie je a zmena je nevyhnutná," vrátila poslankyňa úder.

O noblesnej dáme slovenskej politiky

Poslankyňa za SaS nesúhlasí s obvineniami, že by osočovala kolegyňu Záborskú, alebo klamala o jej úmysloch, keď predložila zákon “na pomoc ženám”. "Pána Krajniaka ale chcem upozorniť, že obsah jej návrhu zákona nekorešponduje s jeho názvom. Asi stotisíckrát som hovorila, že niektoré jeho body sú dobré, niektoré by bolo treba doladiť, ale ďalšie body zákona by v konečnom dôsledku zhoršili prístup k legálnemu lekárskemu úkonu. Taká je realita a aj keď to Anna Záborská a spol. priamo nepriznajú, cieľom tohoto návrhu je obmedzovať interrupcie. Priamo a zákazom to nešlo, tak to musia robiť pod rúškom pomoci a postupne vytvárať bariéry," argumentovala liberálka na sovjom profile na sociálnej sieti.
"Ak by sme ženám naozaj chceli pomôcť, tak ich nenútime kvôli interrupcii cestovať stovky kilometrov, nedovolíme ich traumatizovať rôznymi lajstrami a chránime ich pred slizkými moralizátormi typu Kuffa a syn. Práve od nich a ďalších “svätých” konzervatívcov som si vypočula, že som vrahyňa, diablova dcéra, mužatka, transka a neviem čo všetko. Tí istí konzervatívci sa verejne v parlamente smejú zo sexuálneho násilia páchaného na ženách, blokujú Istanbulský dohovor, ale žiadne vlastné riešenia problému neprinášajú," pokračovala ďalej a ministrovi pripomenula aj to, za aké peniaze robí svoje prorodinné opatrenia.

"Pripomínam ešte pánovi ministrovi, ako som za ním bola s návrhom, aby sme z peňazí Európskej únie zvýšili príspevok na dieťa pre pracujúce a študujúce ženy, lebo toto je ohrozená skupina žien, ktoré s otehotnením riešia existenciu seba ale aj svojich už narodených detí a EÚ má na to vyčlenené prostriedky! Chcela som, aby sme tieto ženy podporili aspoň tak, ako tie, ktoré sú doma pri deťoch," poznamenala pobavená poslankyňa s dodala, že štát by na tom dokonca ušetril a ministerstvo sociálnych vecí, ktoré v tomto prípade musí byť žiadateľom, by ušetrené peniaze mohlo posunúť inam.

"Myslíte, že tento návrh prešiel? Pomoc ženám začína a končí tým, že majú rodiť, byť doma a poslušne slúžiť. Podporili by sme totiž aj pracujúce ženy, ktoré nebodaj majú ambíciu kariérneho úspechu, okrem toho rodinného. A to predsa u správneho konzervatívca nemôže prejsť!" dodala Bittó Cigániková.

Najčítanejšie