Jasno
10°
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
S kritikmi sa zatiaľ nestretol ani premiér Heger, ani ministerka Milanová. Je to zbabelé, zhodnotil Lenč
Zdielať na

S kritikmi sa zatiaľ nestretol ani premiér Heger, ani ministerka Milanová. Je to zbabelé, zhodnotil Lenč

BRATISLAVA / Hoci na ministerku kultúry Natáliu Milanovú (OĽaNO) a na premiéra Eduarda Hegera apelovala veľká časť kultúrnej obce, s jej predstaviteľmi sa nestretli. Nie je to pritom prvý raz, čo sa členovia vlády vyhýbajú komunikácii nepríjemných tém a problémov.

Vezmeš ma prosím do divadla? Takto začínalo jedno z videí na sociálnej sieti, na ktorej sa zástupcovia slovenskej kultúry pýtali ministerky Natálie Milanovej i premiéra Eduarda Hegera, či konečne aj oni dostanú zelenú. Petíciu za otvorenie kultúry podpísalo viac ako 8 000 ľudí. 

Ministerka na margo výzvy zverejnila status na sociálnej sieti a jej príklad nasledoval aj jej stranícky kolega a predseda vlád Eduard Heger.  Vo svojom statuse na sociálnej sieti iba vyzval kompetentných k dialógu. "Očakávam, že príslušné rezorty budú do konca tohto týždňa komunikovať, za akých podmienok otvoríme divadlá, koncertné sály a kiná. Verte mi, budem jedným z vašich prvých divákov," uviedol v statuse, ktorý mnohí umelci označili za výsmech. 

Kritiku si vyslúžila aj ministerka Milanová, ktorá tvrdila, že nesedí v kúte, ale aktívne rokuje. "Radi by sme uvoľnili opatrenia pre kultúrne inštitúcie a podujatia ak to pandemická situácia bude umožňovať. Zodpovednosť za monitorovanie situácie, nastavenie nových pravidiel a odporúčaní, má v kompetencii ministerstvo zdravotníctva spolu s odborníkmi a Úradom verejného zdravotníctva. Budeme očakávať ich návrhy riešenia pandemickej situácie a prognózy vývoja na najbližšie obdobie," vyhlásila hovorkyňa rezortu Natálie Milanovej pre Noviny PLUS TV JOJ.  Následne ministerka zmenila rétoriku a vyhlásila, že bude od odborníkov žiadať dôvody, prečo kultúra nemôže fungovať v takom režime, ako iné rezorty. 

Pravdou však zostáva, že za týždeň, kedy sa téma zatvorenej kultúry riešila, sa pred médiá a občanov nepostavil ani predseda vlády Heger, ale ani samotná ministerka. ​

Je to zbabelé, zhodnotil politológ Lenč

Podľa politológa takéto správanie členov vlády, a politikov všeobecne nie je normálne. "Je to signifikantné pre dnešnú dobu facebookovú," začal politológ, ktorý takéto správanie považuje za politicky veľmi neprezrieravé. "Politici, ale aj ich sympatizanti si myslia, že politika sa robí prostredníctvom gest a na sociálnych sieťach," poznamenal Jozef Lenč s tým, že takýto prístup nemá nič spoločné s tým, ako by sa politika mala realizovať.

"Starosvetskí politici, keď príjmu rozhodnutie, tak by malo byť komplexné, zrejmé, a dlhotrvajúce, aby nemuseli zvolávať tlačové konferencie každý týždeň a každý týždeň oznamovať niečo nové. Teraz to však koncepčne nerobia a zrejme sa im zunovalo zvolávať tlačovú konferenciu každý týždeň," uviedol kriticky politológ s tým, že nevôľa komunikovať nepríjemné témy je mocná. 

"Pokiaľ sa zverejňujú opatrenia pre nejaký segment spoločnosti, nota bene v čase, keď to dotyčný segment žiada a výzýva vládu verejne, explicitne ak je to sektor spoločnosti, ktorý tejto vláde pomohol, tak by bolo na mieste sa pred tento segment postaviť a stretnúť sa so zástupcami," dodal politológ a zdôraznil, že takýmto prístupom by vláda naznačila aspoň slušnosť a dobrú vôľu. Na záver Lenč dodal, že takýto prístup sa môže vláde vrátiť, a to už v najbližších voľbách. 

Najčítanejšie