Polojasno
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Prednostka Kardiologickej kliniky Goncalvesová: Transplantácia srdca z prasaťa môže zmeniť medicínu
Zdielať na

Prednostka Kardiologickej kliniky Goncalvesová: Transplantácia srdca z prasaťa môže zmeniť medicínu

BRATISLAVA / V Spojených štátoch amerických po prvýkrát v histórii transplantovali geneticky upravené prasacie srdce do ľudského tela. Je to nádej pre všetkých pacientov, ktorí márne čakajú na orgány? V rozhovore s prednostkou Kardiologickej kliniky LF UK a NÚSCH Evou Goncalvesovou sa dozviete, čo táto operácia znamená pre slovenských pacientov.

Skúste nám prosím vysvetliť, prečo je to taká veľká vec? Prečo sa vôbec o tom rozprávame a prečo to všetkých zaujíma? Čo to pre nás vlastne znamená?

Stále hovoríme o experimente, veľmi dobre riadenom, dlhodobo pripravovanom, ale stále experimente, ľudskom experimente. Ktorý pokiaľ dobre dopadne, že pacient bude dlho a dobre žiť, môže zmeniť transplantačnú medicínu. Ale nie zajtra, nie o mesiac a asi nie ani o rok, aj za niekoľko rokov, lebo bude treba vyriešiť množstvo problémov. Nielen čisto medicínskych, ale aj problémov etických a bezpečnostných. Ale tá dramatická zmena je v tom, že tu už v minulosti boli pokusy použiť zvieracie orgány pre človeka. Asi pred päťdesiatimi rokmi napríklad srdce šimpanza namiesto ľudského srdca. Tuto bol jeden obrovský biologický imunologický problém, pretože výmena tkanív medzi druhmi nie je možná, lebo ľudský organizmus, aj iný, je prispôsobený tak, že okamžite rozozná prítomnosť cudzieho tkaniva a mimoriadne rýchlo zareaguje spôsobom, že ho zničí. V priebehu niekoľkých desiatich minút ten cudzí orgán úplne odvrhne, zlikviduje. Z anatomického hľadiska je prasacie srdce veľmi podobné ľudskému, takmer identické.

Genetickou manipuláciou sa podarilo zmeniť to prasacie tkanivo tak, že ho ľudský organizmus prestáva rozoznávať ako niečo extrémne cudzie, preto nedošlo k hyperakútnej reakcii, čiže zasiahlo sa na genetickej úrovni do génov týchto prasiatok a odstránili sa tie znaky, ktoré boli signálmi na spustenie tej prudkej reakcie, aby bol odvrhnutý orgán. A keď sa ukáže, že ten ľudský organizmus to nerozpozná, že toto nie je ľudské, že to je zvieracie, tak sa to bude dať používať ako srdce z bežnej transplantácie. Ale s tým rozdielom, že my sme schopní urobiť niekoľko desiatok ročne, lebo nie je viacej darcov. Takto by problematika darcovstva v zásade zanikla, lebo chovať prasatá by asi nemusel byť ten najväčší problém. Ale okrem tohto čistého biologického efektu, alebo úspechu je tu celá séria otázok, ktoré sa následne otvoria, keď to bude z vedeckého hľadiska schodné. Budú to otázky etické a bezpečnostné, ktoré bude treba vyriešiť. Tá potreba mať orgány, či už sú to obličky, pečene, pľúca pre ťažko chorých pacientov, ktorým orgány zlyhávajú je tak obrovská, že keď sme sa dostali sem, tak sa určite pohneme aj ďalej.

NÚSCH

Vieme kvantifikovať koľkým ľuďom ročne na Slovensku by to mohlo pomôcť? Koľko ľudí by mohlo prežiť?

Problém je ten, že my máme momentálne na čakacej listine okolo 50 ľudí. Ale my by sme mali viac pacientov, ktorí by mohli ísť na transplantáciu, ale keďže vieme, že tie zdroje sú veľmi limitované máme extrémne prísne kritériá na to, komu to srdce dáme. Keď by tie zdroje prestali byť takto limitované a to srdce by bolo v "šuflíku", populácia pacientov, ktorí by mohli byť takto zachránení, by sa dramaticky zvýšila a ja to odhadujem na niekoľko stoviek ľudí.

​​Takže to sú ľudia, ktorí sa teraz ani nedostanú na zoznam?

Nedostanú sa na zoznam, lebo o tom ani nikto neuvažuje. Tie kritéria, indikácie a kontraindikácie sú nastavené tak, aby to bolo efektívne, aby tie neuveriteľne hodnotné zdroje, ktoré sú ľudské orgány, ktorých je na Slovensku v priemere 25 ročne sa dostali ľuďom, ktorí z toho budú najviac profitovať. Zjednodušene povedané, nemajú inú chorobu, len ochorenie srdca a majú perspektívu veľmi dlho žiť. Tých kritérií, u koho sa o tom ani neuvažuje je veľmi veľa. Selekcia tých čakateľov na transplantáciu, pokiaľ by to nebolo ničím limitované, by sa veľmi zmenila. To znamená zásah do celého transplantačného procesu. Chcem povedať, aby nevznikli dezinformácie, nebude to vyriešené zajtra, že bude možné transplantovať prasacie orgány. To potrvá niekoľko rokov kým sa to stane, ak sa to vôbec stane.

Súvisiace články

Najčítanejšie