Polojasno
16°
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Analýzy Na hrane Dolinková a Szalay o reforme nemocníc: Prečo je podľa nich postavená "na hlavu"?
Zdielať na

Analýzy Na hrane Dolinková a Szalay o reforme nemocníc: Prečo je podľa nich postavená "na hlavu"?

BRATISLAVA / Bývalá riaditeľka Asociácie ambulantných lekárov Zuzana Dolinková (Hlas-SD) a hlavný garant zdravotnej starostlivosti v Bratislavskom kraji lekár Tomáš Sszalay sa v Analýzach Na hrane venovali stavu zdravotníctva a zle nastavenému systému. Položí nás Omikron a čo kritizujú na prijatej reforme nemocníc?

Obaja diskutujúci sa zhodli, že najväčším problémom Slovenska je zle nastavený zdravotnícky systém. Podľa Szalaya je nastavený tak, aby generoval až 12 návštevom ambulancie ročne. Spôsob, akým sú ambulancie nútené fungovať, prirovnal k dobe kamennej. 

Dolinka pritom upozornila aj na to, že 60-tisícový príspevok pre začínajúcich lekárov sa často ukáže ako nedostatočný. Problém je aj s tým, koľko zdravotné poisťovne platia za jednotlivé úkony. Dolinková zdôraznila, že treba zabezpečiť fungovanie ambulancií a to nielen v rámci obdvodných lekárov, ale aj špecialistov. 

"Výrazný apel chýbal nielen pod Marekom Krajčím, ale komunikácia je slabá aj zo strany Vladimíra Lengvarského," poznamenala podpredsedníčka Hlasu. Komunikáciu považuje za lepšiu, ale stále nedostatočnú aj lekár Szalay. "Aj za čias pontifikátu Vladimíra Lnegvarského sa stalo, že komunikácia predbehla exekutívu," doktor to porovnal s tým, že sa komunikajú nariadenia, ale aj opatrenia, ktoré nie sú pripravené a tak dochádza k chaosu. Dôkazom toho je podľa lekára komunikácie očkovania detí, ale aj preočkovanie druhou dávkou vakcíny Johnson, ktorá bola na začiatku komunikovaná ako jednodávková vakcína. 

Prečo je podľa diskutérov reforma zdravotníctva postavená na hlavu? Dozviete sa vo videu:

Súvisiace články

Najčítanejšie