Skoro jasno
15°
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Exkluzívny prieskum AKO pre Na hrane TV JOJ: Slováci cítia vysoké ceny benzínu
Zdielať na

Exkluzívny prieskum AKO pre Na hrane TV JOJ: Slováci cítia vysoké ceny benzínu

Viaceré slovenské menšie čerpacie stanice majú už niekoľko dní výpadok pohonných hmôt. Najprv bol problém s benzínom, ale teraz už dochádzajú aj zásoby nafty.

BRATISLAVA / Tridsať percent ľudí jazdí pre vysoké ceny benzínu menej často, aby ušetrili na tankovaní. Vyplýva to z exkluzívneho prieskumu agentúry AKO pre reláciu Na hrane TV JOJ.

Niektorých respondentov (28 %) ceny pohonných hmôt neovplyvnili, jazdia a tankujú rovnako často ako predtým. Ďalších 18 percent ľudí vyššie ceny neovplyvnili, pretože nevlastnia auto. 5,8 percenta ľudí nahradilo čiastočne alebo úplne používaním verejnej dopravy. 6,5 percenta ľudí začalo tankovať v zahraničí, kde sú pohonné hmoty lacnejšie. Medzi opýtanými boli ja takí (11,1%)., ktorí upravili svoje správanie v súvislosti so zvyšujúcimi sa pohonnými hmotami nejak inak. 

Ženy (25%) častejšie ako muži (11%) nevlastnia auto, naopak muž (33%) častejšie nezaznamenali žiaden vplyv, jazdia autom rovnako často. 

Ľudia vo veku 66 rokov a viac výrazne nadpriemerne často označovali odpoveď, že nevlastnia auto (43%). Tankovanie v zahraničí mierne častejšie preferujú ľudia vo vekovej kategórii 50 - 65 rokov (10%). 

Opýtaní s najnižším vzdelaním, to je bez maturity, nadpriemerne často nevlastnia auto (27%). Tí najvzdelanejší, s vysokoškolským titulom, nadpriemerne často odpovedali, že ich zdražovanie pohonných hmôt neovplyvnilo (37%), jazdia autom rovnako často ako predtým. 

Podiel tých, ktorí aj napriek zdražovaniu pohonných hmôt jazdia rovnako často ako predtým, je výrazne vyšší v Bratislavskom kraji (45%). Tankovanie v zahraničí zase nadpriemerne často uvádzali obyvatelia Nitrianskeho (13%) a Banskobystrického kraja (10%). 

Voliči KDH (43%), SaS (41%), OĽaNO, Nova, KÚ, ZZ (39%), Progresívne Slovensko (37%) nadpriemerne označovali, že ich zdražovanie pohonných hmôt neovplyvnilo a jazdia rovnako často autom ako predtým. 

Menej často jazdia autom za účelom ušetrenia najmä voliči SaS (35%) a SNS (35%). Najviac voličov OĽANO, Nova, KÚ, ZZ (9%) a Smeru-SSD (9%) označilo, že nahradili jazdu autom za verejnú dopravu. Do zahraničia najviac chodia tankovať voliči strany Republika (20%), ale aj voliči strany Hlas-SD (12%). 

Agentúra AKO robila telefonický prieskum na vzorke tisíc ľudí starších ako 18 rokov v dňoch 7.6.-10.6. 2022. Respondenti neboli oboznámení s tým, kto je zadávateľ prieskumu. 

VIDEO: Výpadok pohonných hmôt postihol čerpacie stanice na Slovensku

Viaceré menšie čerpacie stanice mali niekoľko dní výpadok pohonných hmôt. Na čerpacích staniciach boli vyvesené oznamy, že situácia na trhu je zlá, a preto nedokážu zásobovať svoje benzínky. Štáb TV JOJ sa bol pozrieť, ako to vyzeralo na východe, ale aj juhozápade Slovenska.

Súvisiace články

Najčítanejšie