Polojasno
15°
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
S Rasťom Striškom o kauze policajnej inšpekcie. Minister Mikulec zavádza, možno až klame
Zdielať na

S Rasťom Striškom o kauze policajnej inšpekcie. Minister Mikulec zavádza, možno až klame

BRATISLAVA – Témou posledných dní sa stali nesúrodé vyjadrenia čelných predstaviteľov. Kolega Rastislav Striško, ktorý sa v spravodajstve Tv JOJ venuje kauzám, považuje takéto nesúrodé informovanie médií za neštandardné. V rozhovore odhalil detaily svojej práce, ale aj to, čo na výrokoch ministra Mikulca nesedí.

Asi pred dvoma týždňami začala mediálnym priestorom kolovať správa, ktorá upozorňovala na to, že dôjde k zatýkaniu niekoľkých osôb. O čo presne išlo?

 Tá správa o ktorej hovoríš, prebehla mediálnym prostredím, aby som bol presnejší, tak virtuálnym priestorom. Prostredníctvom Facebooku prišla do viacerých redakcií, vrátane tej našej. Nevieme kto tu správu takto zostavil resp. skonštruoval, ale uvádzalo sa v nej, že začiatkom týždňa (19. júla pozn. red) sa má konať rozsiahla zaisťovacia akcia, ktorú bude viesť špecializovaný tím inšpekčnej služby a táto akcia bude smerovať proti policajtom NAKA – čiže vyšetrovateľom a operatívcom, ale aj prokurátorom špeciálnej prokuratúry. Smerovať mala proti vyšetrovacím orgánom zapojeným do káuz ako Očistec, Judáš a iné.   

Prečo mala táto akcia ísť proti týmto ľuďom?

Pretože tieto subjekty údajne mali nahovárať dôležitých svedkov, ktorí pochádzajú napríklad zo zločineckých skupín v týchto prípadoch a v tom, ako majú vypovedať v konkrétnych prípadoch, vďaka ktorým sa dostali do väzby top funkcionári bezpečnostných zložiek štátu. Ide o ľudí ako je Ľudovít Makó, ale aj špeciálny prokurátor Dušan Kováčik. Správa hovorila aj o tom, že tento zásah je motivovaný oligarchami a opozičnými politikmi a to preto, aby sa deštruovalo celé trestné konanie a celé vyšetrovanie závažných káuz, ako je Očistec a Judáš.

 Ako často prichádzajú do redakcie takéto správy resp. čo ťa presvedčilo, že si túto správu považoval za relevantnú a budeš sa jej venovať?

Tú správu som považoval za informáciu, ktorá prišla z virtuálneho prostredia. Myslím, že týmto som zodpovedal akú vážnosť som tejto správe dával a hovorím to aj preto, lebo táto správa prišla od neznámeho autora, ktorý sa podpísal fiktívnym menom. Takéto správy do redakcií, na sociálne siete, alebo nám novinárom chodia pomerne často a nejakým spôsobom sa s nimi oboznamujeme a na základe toho uvidím, či mi tie informácie s niečím kooperujú. Nedávam im však príliš veľkú vážnosť, nakoľko prichádzajú od anonymných zdrojov a z virtuálneho prostredia. K takýmto správam bývam veľmi kritický.

Na základe informácií v tejto správy, ktoré korešpondovali aj s ďalšími informáciami ste sa aj s ďalšími kolegami z iných redakcií vybrali v skorých ranných hodinách pred budovu Inšpekcie...

Nebolo to na základe tejto správy, pretože tá prišla potom, čo sme my už informácie o zaisťovacej akcii pár dní mali. Preto sme cez svoje zdroje, o ktorých nehovoríme, verifikovali či takýto zásah bude, kam smeruje a nie je tajomstvom, že tie informácie boli vo vzduchu a novinári, ktorí sa týmto témam venujú sa spojili s osobami, ktorých by sa tento zásah mohol týkať. Ja osobne som oslovil niekoľkých prokurátorov, či takú informáciu zaregistrovali, a či by mohli byť v nejakom podozrení alebo v trestnom konaní vyšetrovateľov polície alebo colníkov. To je totiž to, čo policajná inšpekcia robí. Podozrieva policajtov, že niečo robia s týmito  svedkami. Kontaktoval som aj ďalších ľudí, ktorých sa ten zásah mohol týkať. Následne prišla tá správa, ktorú sme len vzali na vedomie, pretože sme ju ani nepotrebovali.

Pred budovou Úradu inšpekčnej služby došlo k neverbálnemu konfliktu medzi jedným z novinárov a (zrejme) šéfky vyšetrovacieho tímu. Vo videu vás investigatívny novinár Tv JOJ Rastislav Striško nechá nazrieť do spôsobu svojej práce, ale vysvetlí aj prečo je problémom, ak sa zasahujúce zložky rozdelia do dvoch áut. 

Čo sa dialo potom, čo ste sa dostavili a z diaľky ste sledovali dianie pred budovou "inšpekcie"?

Predchádzalo tomu niekoľko vecí. Už cez víkend sme na Novinách PLUS Tv JOJ zverejnili článok, že sa pred touto akciou cez víkend bleskovo stretol generálny prokurátor Maroš Žilinka so špeciálnym prokurátorom Danielom Lipšicom. To bleskové stretnutie sme overili a pán Lipšic ho potvrdil, že áno na jeho žiadosť sa stretol s generálnym prokurátorom mimo Bratislavy v piešťanskej kaviarni, ale považuje to za oficiálne stretnutie, hoci v neformálnom prostredí. Obsah tohto stretnutia nešpecifikoval a rovnako aj pán Žilinka nám cez svoj tlačový odbor povedal, že jeho program nie je verejný a on nemá dôvod nám  ho špecifikovať. Preverovali sme ten obsah a pravdepodobne súvisel s tým, čo sa malo diať v nasledujúci týždeň.  To bola tá zásahová akcia.

Keďže situácia bola taká horúca, že k zatýkaniu malo dôjsť v pondelok, alebo utorok, vychádzali sme z našich úvah, keďže policajný prezident Peter Kovařík mal ísť v pondelok na dovolenku a zastupujúca riaditeľka NAKA prichádzala do práce. Z takých taktických dôvodov by to bolo ideálne načasovanie, pretože prezident bude mimo a prichádzajúci riaditeľ by sa musel zorientovať. Napriek tomu sa na tých stanoviskách, ktoré som obehol aj s niektorými novinármi, ktorých je malé množstvo,  sme boli v teréne už pred štvrtou ráno, ale nič sa neudialo.

Ja som následne išiel pred miesto bydliska špeciálneho prokurátora Daniela Lipšica, aby som si ho tam počkal, keď pôjde do práce. Ten pondelok je pracovne náročný, tak aby som ho zachytil. Chcel som s ním upresniť nejaké veci, ktoré sme zachytili a overiť si informácie. Stretli sme sa a venoval mi tri až päť minút a mimo záznam mi odpovedal na nejaké otázky. Následne ma do nejakých troch minút zastavila policajná hliadka a to na pokyn jeho ochrankárov, ktorí si od polície vyžiadali moju kontrolu, pretože som sa nejaký čas pri špeciálnom prokurátorovi zdržiaval.

Je to štandardné?

Je to úplne štandardné. S takým postupom som ja aj počítal, a preto som zastavil auto skôr, než ma na to signálom vyzvala policajná hliadka. K tejto akcii v pondelok nedošlo, hoci viem, že tím už túto akciu pripravoval niekoľko dní. Horúci termín sa teda presunul na utorok.  

V čom sú vyjadrenia ministra vnútra Romana Mikulca podľa investigatívneho kolegu zavádzajúce? "Minister nás vo svojom stanovisku označil za novinárov, ktorí mali priamy vplyv na nasledujúce jeho konanie, kedy mal dať preveriť čo sa deje pred budovou inšpekcie. Preto sa pýtam ktorý novinár mal na ministra taký vplyv že mu skoro ráno dokáže zavolať a minister hneď koná? On vstúpi svojim zásahom do konania vyšetrovacieho tímu," poznamenal Rastislav Striško. Viac sa dozviete vo videu:

​Na ďalšie otázky nášho kolegu reagovalo ministerstvo opäť nedostatočne. "Minister vnútra nebude konkretizovať mená novinárov, ktorí sa na neho obrátili. Vzhľadom na to, že novinári boli na mieste, kde sídli inšpekcia od skorých ranných hodín (3:00 – 4:00), niekedy v čase medzi 7 a 8 hodinou ráno bola informácia o dianí na inšpekcii prítomná už v celom mediálnom priestore. Zároveň považujeme za nepochopiteľné, ak sa spochybňuje právo ministra vnútra informovať sa o dianí v rezorte vnútra v rozsahu jeho kompetencií a to obzvlášť v prípade, ak sa novinárske štáby sústredia pred budovou ÚIS," uviedla jeho hovorkyňa Barbara Túrosová.

 

 

Súvisiace články

Najčítanejšie