Polojasno
15°
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Mýtnik 3: Imrecze so Suchobom rozdali úplatky v sume 420 tisíc eur
Zdielať na

Mýtnik 3: Imrecze so Suchobom rozdali úplatky v sume 420 tisíc eur

BRATISLAVA / Stredajšie zatýkanie v prípade Mýtnik 3 vyčísluje sumu úplatkov, ktoré veľkopodnikateľ Suchoba rozdal preto, aby dostal štátne zákazky na dodanie informačných technológií štátu. Konkrétne, aby získal štátny kšeft za viac ako 43 miliónov eur. Na dodanie systému virtuálnej registračnej pokladnice podľa dnešných podozrení polície, išla suma 150 tisíc ako úplatok respektíve provízia pre bývalého štátneho tajomníka. Mal to byť Peter Pellegrini. 

Peter Pellegrini to už pred časom verejne označil za výmysel a lož. Ale dnes, práve pre tento úplatok obvinili veľkopodnikateľa, zbrojára a honorárneho konzula Monaka Miroslava Výboha. Pre Pellegriniho mal úplatok dojednávať práve Výboh so Suchobom, čo sa podľa polície aj stalo. Ak je polícia dnes v preukazovaní brania úplatku Výbohovi sebavedomá, je to zrejme preto, že sa k tomu priznávajú osoby, ktoré úplatok pre štátneho tajomníka "upiekli". 
Tvrdí to exšéf Finančnej správy SR František Imrecze. Aj jeho tvrdenia zrejme podporuje ďalší spolupracujúci a tým je Michal Suchoba. Ale pri 150 tisícoch to nekončí. 
Podobne si za ďalší systém eKasa mal vypýtať 120 tisíc od Suchobu ďalší vtedajší štátny tajomník a blízky človek vtedajšieho šéfa ministerstva financií Petra Kažimíra. Je ním dnes druhý obvinený Radko Kuruc. Bývalý novinár, ktorý sa dal na dráhu hovorcu, keď ministerstvu financií šéfoval smerák Ján Počiatok. Kuruc sa od Počiatku, cez funkciu dostal až do cely policajného zaistenia. 

Opäť svedčia spoluobvinení, ktorí sa rozhodli spolupracovať

Imrecze totiž vo väzení začal takmer okamžite pociťovať ľútosť z toho, že sa dal na cestu obohacovania sa na štátnych peniazoch, a preto svojou spoluprácou napráva aspoň to, čo napraviť ešte môže. Aj za cenu trestného stíhania, pre ktoré bez odsúdenia súdom skončiť už jednoducho nemôže. 
Taká je dôkazná situácia v jeho prípade. A aj vďaka jeho postoju k trestnému konaniu si môžeme predstaviť systém podplácania či uplácania funkcionárov finančnej správy, ktorý na úrade fungoval zrejme aj po jeho odchode z pozície šéfa. 

Pri rozlúčkach poďakovanie cez desaťtisíce eur v darčekových baleniach od kozmetiky 

Polícia dnes okrem Výboha a Kuruca obvinila aj už bývalú šéfku finančnej správy, Imreczeho nástupníčku, Lenku Wittenbergerovú. Tej mal údajne Imrecze so Suchobom dať v peknej papierovej taštičke od kozmetiky darček. Malo to byť 50 tisíc eur. Suchobovi na tom vraj záležalo, keďže preberala riadenie správy po Imreczem. 
Okrem nej pripravili úplatok aj pre šéfa ekonomiky Milana Gregu. Ten ďakovné v sume 50 tisíc eur za dobre vykonanú prácu pod vedením Imreczeho zdvorilo opakovane odmietol. Obvinená Kornélia Černá mala za "rôzne vybavovanie" dostať ďakovné v sume 30 tisíc eur a ich spoluobvinená Denisa Židová si ako poďakovanie mala vyslúžiť pri Imreczeho odchode z funkcie 20 tisíc eur. Spolu všetci dobre spolupracujú.
Dnes počas výsluchu sa niektoré obvinené k prijatým peniazom údajne priznali. Kuruc obvinenia odmieta. Podľa zdroja TV JOJ bývalá šéfka finančnej správy priznáva, že peniaze dostala, ale nebol to úplatok. Veľkopodnikateľ Výboh spájanie s províziou pre štátneho tajomníka, v tom čase Petra Pellegriniho, považuje za absurdné. Ostatní branie úplatkov pri výsluchu tiež popreli. Ten, kto tvrdí, že to tak bolo, je určite František Imrecze, ktorý vypovedá o tom, čo urobil, zažil a dodnes vraj úprimne ľutuje. 

Súvisiace články

Najčítanejšie