Polojasno
12°
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Odídencí zo Za ľudí vstúpili do Spolu, Hipš odstupuje. Čo bude ďalej?
Zdielať na

Odídencí zo Za ľudí vstúpili do Spolu, Hipš odstupuje. Čo bude ďalej?

BRATISLAVA / Po tom, čo po voľbách v roku 2020 zostali stáť tesne pred bránami parlamentu, sa koalícia Spolu a Progresívne Slovensko rozpadla takmer okamžite. Dnes sa spájajú znova. Čo to znamená pre odídencov zo Za ľudí?

O oživení starej koalície nemôže byť ani reči. Pre Noviny PLUS TV JOJ to ešte minulý týždeň v utorok uviedla líderka Progresívneho Slovenska Irena Bihariová.

Reagovala tak na informácie od predsedu strany Spolu Juraja Hipša, ktorý pre nás potvrdil, že sa zrieka svojho miesta predsedu. Dôvod? Chce, aby snem schválil spojenie s Progresívnym Slovenskom. Napriek tomu nám však Bihariová ďalej potvrdila, že o spojení sa rokuje.

​Juraj Hipš vystriedal na poste šéfa strany Spolu Miroslava Beblavého. Ten sa po volebnom "neúspechu" zriekol svojho kresla rovnako, ako Michal Truban v Progresívnom Slovensku. Preferencie strany Spolu však zostali mizivé. Podľa politológa Radoslava Štefančíka aktuálne strana spolu inú možnosť, než spojiť sa so silnejšou stranou, nemala. 

Ušli zo Za ľudí do zanikajúceho Spolu

​Vízia Juraja Hipša, ktorý sa rozhodol prichýliť sa k preferenčne silnejšiemu Progresívnemu Slovensku však nenadchla celé Spolu a podľa informácií Novín PLUS TV JOJ Hipšovi väčšinová podpora chýba. V predsedníctve sa má pomer hlasov hýbať na úrovni päť proti piatim a nie je isté, že jeho víziu podporia regionálne štruktúry. 

Pred pár mesiacmi do strany Spolu vstúpil Miroslav Kollár a krátko na to ho nasledovala aj lekárka Andrea Letanovská. Práve Kollár bol prvým mužom "cez palubu" v strane Za ľudí. Svoj odchod z koalície odôvodnil nielen správaním Igora Matoviča, ale aj nezvládnutím pandémie a veľkými počtami mŕtvych. Informácia o spájaní s Progresívcami oboch prekvapila.

"​Keďže som po odchode z vládnej koalície vstupoval do SPOLU na základe ambície tejto strany budovať platformu pre širšie spájanie občianskych demokratických síl, vítam akékoľvek spájanie hodnotovo blízkych demokratických strán, ktoré môže posilniť demokratický blok zdravého rozumu proti vláde chaosu a očkovacích lotérií," uviedol Kollár pre Noviny PLUS TV JOJ. Zároveň poznamenal, že určité výhrady má.

"Priznám sa však, že takýto rýchly obrat ma prekvapil. Máme za sebou tri mesiace spoločnej práce, počas ktorých strana SPOLU opäť začala byť prítomná v politickom priestore, politické osobnosti strany prichádzajú s vlastnými témami (hmotná zodpovednosť, zákon o zmene manažmentu lesa v národných parkoch na príklade pilotného projektu v TANAPe, poštový ombudsman atď.), aj krátku kampaň. Výsledkom je, že preferencie strany sa od apríla do júla takmer strojnásobili a kým sme vykonávali intenzívnu politickú prácu, kontinuálne rástli," poznamenal nezaradený poslanec s tým, že bol pripravený skôr na reflexiu prvých troch mesiacov reštartu strany, vylepšenie politickej komunikácie a na prípravu na jesennú horúcu politickú sezónu a blížiace sa komunálne voľby.

"Boli tiež pripravené príchody ďalších politických osobností do strany, ktoré mali posilniť naratív vytvárania politickej alternatívy voči chaosu a populizmu. Keďže som v strane krátko, budem v nasledujúcich týždňoch intenzívne komunikovať so štruktúrami, aby som detailne spoznal názory členskej základne na túto novú iniciatívu predsedu Hipša," dodal na záver. 

O spájaní nemala poňatia ani Andrea Letanovská. "Prekvapilo ma to trochu, lebo som s tým nerátala. Nehovorili sme o tom pri našom vstupe do strany," poznamenala Letanovská pre Noviny PLUS TV JOJ. Zároveň dodala, že spájanie nepovažuje za definitívu, ale skôr ako víziu Juraja Hipša, ktorá musí prejsť schválením. "Je tu celá základňa, o vízii sa bude hlasovať a to poverenie ešte nie je," pokračovala ďalej pričom dodala, že v tejto chvíli to je jedna z možností, o ktorej sa však v strane nehovorilo. "Keď sme s Mirom Kollárom vstupovali do strany, tak vízia bola budovať samostatné Spolu s tým, že my im s tým pomôžeme," dodala Letanovská, ktorá vzápätí zopakovala, že spájanie zatiaľ nie je definitívne. 

Súvisiace články

Najčítanejšie