Polojasno
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Koaličnú radu presunuli: Budú utečenci z Afganistanu ďalším dôvodom na rozkol medzi vládnou štvorkou?
Zdielať na

Koaličnú radu presunuli: Budú utečenci z Afganistanu ďalším dôvodom na rozkol medzi vládnou štvorkou?

Archívna reportáž

BRATISLAVA / Koaličnú radu, ktorá sa mala venovať téme odvolávania ministra vnútra Romana Mikulca, ale aj otázke utečencov z Afganistanu, presunuli. Možno bude ešte tento týždeň. Ako sa k pomoci vojnovým utečencom stavajú jednotlivé strany?

Okrem preberania poslaneckých návrhov zákonov, ktoré by sa mali v parlamente prerokovávať na riadnej septembrovej schôdzi, sa koaličná rada mala venovať aj téme odvolávania ministra vnútra Romana Mikulca (OĽaNO). Práve s ním má už dlhší čas problém hnutie Sme rodina predsedu parlamentu Borisa Kollára. 

Ďalšou horúcou témou sú aj utečenci z Afganistanu, ktorí utekajú pred militantným hnutím Taliban. Denník N priniesol informáciu, že by malo ísť o približne 250 ľudí s väzbami na Slovensko. Proti prijímaniu vojnových utečencov sa vyjadril líder ekonomických líberálov zo strany SaS a jeho slová potvrdil aj poslanec Miroslav Žiak. "Hoci zatiaľ presne neviem, aké je stanovisko celého klubu, som toho názoru, že by sme mali prijať tých ľudí, ktorí boli našimi zamestnancami, alebo pomáhali našim ozbrojeným zložkám," povedal Žiak pre Noviny PLUS TV JOJ. 

Podstatne ďalej zašiel líder hnutia Sme rodina, ktorý sa vyjadril, že je proti prijímaniu utečencov a návrhy na ich prijatie bude vetovať. Prečo hnutie odmieta prijať pár stoviek ľudí? S otázkami sme sa obrátili na jeho hovorkyňu Michaelu Jurcovú, ale do uzávierky sme odpoveď nedostali. 

Ako to vníma OĽaNO?

Nejasný postoj má zatiaľ hnutie Igora Matoviča. "Problematiku utečencov z Afganistanu preberú vládne strany na pripravovanej koaličnej rade. Každý prípad si vyžaduje individuálne posúdenie a aktuálne platí, že Slovenská republika je pripravená prijať avizovaný počet blízkych spolupracovníkov, ktorí pomáhali našim a spojeneckým vojakom pri dosahovaní cieľov tejto spoločnej misie," vyjadril sa tlačový odbor hnutia pre Noviny PLUS TV JOJ.

Jednotné však v tejto téme zrejme nebude ani samotné hnutie OĽaNO. "Za seba môžem povedať, že číslo 10 je dosť malé," reagoval pre Noviny PLUS poslanec Andrej Stančík, ktorý patrí do liberálneho krídla hnutia OĽaNO. "Mali by sme pomôcť tým, ktorým hrozí prenasledovanie zo strany Talibanu," uviedol mladý politik s tým, že na Slovensku veľa Afgancov študovalo. "Nejdeme brať nejakých Mudžahedínov z Paštúnu," dodal, pričom zdôraznil, že postoj celého hnutia mu zatiaľ nie je známy. 

Strana Za ľudí by zrejme chcela pomáhať

"Neviem, či má Za ľudí ujasnený počet," priznal poslanec za stranu Za ľudí (Kolíkovej krídlo) Vladimír Ledecký, ktorý ale vzápätí dodal, že je naklonený tomu, aby sme utečencom pomohli. "Môj názor je, že ľuďom treba pomáhať a nejde o ich počet," dodal s tým, že počet sa mal odvíjať od toho, koho chceme prijať a komu chceme pomôcť. "V tomto prípade je to totiž o pomoci," uzavrel poslanec Vladimír Ledecký pre Noviny PLUS TV JOJ. 

Súvisiace články

Najčítanejšie