Polojasno
Bratislava
Jaroslav
27.4.2024
Podľa informácie TV JOJ: Peter Kovařík končí ako policajný prezident k 15. septembru
Zdielať na

Podľa informácie TV JOJ: Peter Kovařík končí ako policajný prezident k 15. septembru

BRATISLAVA / Policajný prezident Peter Kovařík končí vo funkcii k 15. septembru. TV JOJ to potvrdili aj viaceré zdroje priamo z prostredia polície, ktoré pôsobia na riadiacich pozíciách. Vo funkcii nie je ani rok a ako v poradí tretí vo svojej funkcii je obvinený. V prípade jeho predchodcov išlo o korupciu. U Petra Kovaříka je to obvinenie zo zneužitia právomoci verejného činiteľa. Obviňujú ho z toho, že mal zmariť zásah policajnej inšpekcie. Tým sa mal dopustiť zneužitia právomocí a mariť spravodlivosť.

Informáciu sa snažíme preveriť priamo u policajného prezidenta. Peter Kovařík plánuje tlačovú besedu zajtra, 31. augusta. 

"Naša krajina nemá momentálne šťastie na policajných prezidentov, verím, že sa to čoskoro zmení," vyjadril sa k vzniknutej situácii obvinení minister hospodárstva Richard Sulík. 

Krajská prokuratúra Bratislava vzniesla 26. augusta obvinenie voči prezidentovi Policajného zboru Petrovi Kovaříkovi pre zločin zneužívania právomoci verejného činiteľa v súbehu so zločinom marenia spravodlivosti. Policajný prezident mal podľa prokuratúry zmariť prebiehajúci zásah zadržania ako aj vykonanie nasledovných trestno-procesných úkonov s obvinenými Matejom Zemanom a Petrom Petrovom. 

​Petra Kovaříka zároveň 26. augusta vypočuli v postavení obvineného. Šéf Policajného zboru SR podľa vlastných slov zachytil informácie o tom, že sa polícia chystá zasahovať voči 14 vyšetrovateľom NAKA, špeciálnemu prokurátorovi Danielovi Lipšicovi a prokurátorom Úradu špeciálnej prokuratúry. Keď mu zavolal minister vnútra Roman Mikulec (OĽaNO) s informáciou, že sa pred Úradom inšpekčnej služby majú nachádzať príslušníci zásahovej jednotky, vydal pokyn na zastavenie akcie.

​Policajný prezident vysvetlil, že zásah prerušil preto, lebo sa domnieval, že pôjde o zásah namierený voči vyšetrovateľom NAKA a prokurátorom, čo by podľa neho bolo absolútne neprípustné.

Súvisiace články

Najčítanejšie