Jasno
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Zrušenie obvinenia z pera generálnej prokuratúry nevyvolalo nadšenie: Hromadia sa výzvy na odchod aj na zmenu zákona
Zdielať na

Zrušenie obvinenia z pera generálnej prokuratúry nevyvolalo nadšenie: Hromadia sa výzvy na odchod aj na zmenu zákona

BRATISLAVA / Rozhodnutie zrušiť obvinenie exriaditeľovi SIS Vladimírovi Pčolinskému, ale aj ďalším obvinením, sa nestretlo s nadšením. Ostro reagujú nielen koaliční poslanci, ale aj mimoparlamentní politici. Ako sa na celú situáciu pozerá odborník?

"Zlatý Čižnár!" napísal na svojom profile poslanec z klubu SaS Ondrej Dostál. Nespokojná však je aj samotná koaličná strana Sas. 

„Je neprijateľné, aby Maroš Žilinka jasne nevysvetlil, prečo prepustil na slobodu nielen Vladimíra Pčolinského, ale aj zrušil obvinenia Jaroslava Haščáka. Pri verejnom vypočúvaní kandidátov na generálneho prokurátora sme od Maroša Žilinku dostali sľub transparentnosti a otvorenosti. Dva dni po použití paragrafu 363 sa deje presný opak. Aj po zverejnení uznesenia o dôvodoch prepustenia Pčolinského ostávajú viaceré otázky. Takto sa dôvera v právny štát nebuduje, veríme, že si to uvedomuje aj generálny prokurátor. Ľudia vo voľbách odmietli systém "našich ľudí´ a strana SaS bude takúto vôľu ľudu aj presadzovať,“ uviedol poslanec NR SR za SaS a tímlíder pre spravodlivosť Alojz Baránik.

Pod príspevkom Jakuba Godu však prejavil pochybnosti aj Kristián Čekovský, šéf výboru pre kultúru a média a poslanec OĽaNO. Podľa Čekovského bude teraz spätné hodnotenie veľmi moderné. "Ja si túto otázku budem klásť minimálne do konca funkčného obdobia. Verím, že rozumní ľudia ako Vy, sa budú vedieť vrátiť v čase do momentu voľby. Všetkých kandidátov vrátane pána Žilinku sme počuli na verejnom vypočutí, odporúčali ho viaceré organizácie vrátane Transparency a viacerí vrátane mňa, sme boli presvedčení, že ide o charakterného človeka," napísal pod statusom antihoaxera Godu, ktorý pôsobí na ministerstve zdravotníctva aj v Prezidentskom paláci.

"Žiaľ, vyzerá to tak, že čím ďalej, tým budú pochybnosti pribúdať (zatiaľ to má túto tendenciu). O to viac budeme stáť pred dilemou, či do budúcna zmeníme spôsob fungovania GP alebo zavedieme možnosti jeho odvolania cez vágne formulácie, že “morálne zlyhal”. Uvidíme, ale dnešok bol pre viacerých ľudí fackou," zakončil Čekovský svoju reakciu. 

Problém má aj koaličný poslanec a bývalý podpredseda parlamentu Juraj Šeliga (Za ľudí). "Pán generálny prokurátor Žilinka, pán Kandera vyzývam vás a prosím zároveň predstúpte pred verejnosť s vysvetlením svojich rozhodnutí podľa § 363 Trestného poriadku," napísal na svojom oficiálnom profile na sociálnej sieti a uviedol, že  dôvera v právny štát je krehká a nesmie sa s ňou hazardovať.
"O to viac, keď ide o rozhodnutia v kauzách, ktoré verejnosť mesiace sleduje a číta o nich v médiách. Pretože akokoľvek je niečo legálne, ešte neznamená, že to je pre ľudí pochopiteľné a sú to schopní prijať a rešpektovať. Legalita bez legitimity je len domom na základoch z piesku," dodal a zopakoval, že vysvetlenie a porozumenie argumentom prokuratúry je kľúčové pre dôveru ľudí v právny štát. "Predstúpte pred verejnosť!" dodal na záver. 

Zhnusená Bihariová

Podľa predsedníčky Progresívneho Slovenska stratila vláda Igora Matoviča a jeho nástupcu Eduarda Hegera akúkoľvek legitimitu. "Vláda Igora Matoviča a neskôr jeho náhradníka Eduarda Hegera sľubovala, že spraví na Slovensku očistu a ukončí vládu "našich ľudí". Vládnou koalíciou zvolený generálny prokurátor dnes prepustil z väzby vládnou koalíciou dosadeného riaditeľa SIS a zrušil obvinenia Zoroslavovi Kollárovi a Jaroslavovi Haščákovi. Aby sme boli presnejší, Maroša Žilinku nominovala Sme rodina a prepustený Vladimír Pčolinský bol tiež nominantom Sme rodina," napísala v mimoriadne ostrom príspevku s tým, že uviedal, že premiér Eduard Heger k tomu napísal, že čaká vysvetlenie.

"Tak dovoľte, aby som Vám to vysvetlila ja, pán premiér: táto vládna koalícia zlyhala na všetkých úrovniach riadenia štátu. Pán Matovič s pánom Krajčim nezvládli pandémiu, kvôli čomu zomreli tisíce ľudí. Celá vládna koalícia má neporovnateľne väčšie finančné možnosti ako ktorákoľvek iná vláda v histórii našej krajiny, napriek tomu nie je schopná presadiť ani jednu zmysluplnú reformu. No všetko vám bolo doteraz odpúšťané, pretože sa počas Vašej vlády zatvárali ľudia, ktorí sa za minulých vlád dopúšťali korupcie a iných trestných činov," pokračovala ďalej a zdôraznila, že teraz sa to zlomilo.
Bihariová dodala, že nominant Sme rodina sa rozhodol, že oslobodí iného nominanta Sme rodina a ako bonus k tomu zbaví obvinení aj ďalších dvoch obvinených - Zoroslava Kollára a Jaroslava Haščáka. "Pán premiér, ešte stále si myslíte, že riadite túto krajinu, alebo ste už kľúče od krajiny definitívne odovzdali bývalému mafiánskemu štartérovi? Pretože po dnešku už naozaj nie je žiaden dôvod mlčať a tváriť sa, že táto vláda je menším zlom. Vláda Borisa Kollára je rovnakým zlom ako boli vlády Roberta Fica a je Vaša zodpovednosť, že ste to dovolili. Už naozaj stačilo, odíďte," zakončila svoj rozhnevaní príspevok. 

Naštvaný Hlina

Postup Generálnej prokuratúry nenadchol ani expredsedu KDH Alojza Hlinu. "Takto sa to robí do psej matere, alebo ako si na Deň ústavy pozrie Pčolinský Netflix už doma. Minister zo Sme rodina na tlačovke oznámi, že sa v októbri zvýši jednorázový prídavok na dieťa na 100 eur. Keď prebehne táto správa, tak prichádza správa Čo za to?" začal svoj príspevok na sociálnej sieti. 

Podľa politika, ktorý sám seba označuje za antipopulistu zaplatíme tým, že sa dozvedáme, že žijeme v krajine, kde o vine, či nevine nerozhodujú súdy, ale generálny prokurátor. "Takže najskôr plebsu nahádzať omrvinky, aby sa tešil a potom si ohnúť právo pre seba. To všetko deň pred sviatkom Dňa ústavy. Ten timing moc nevyšiel, ale kto by sa v tejto smutnej krajine nad tým trápil," pokračoval a dodal, že to museli stihnúť v týchto dňoch rýchlo, lebo ak by iný prokurátor dopísal obžalobu, tak by o vine nerozhodoval generálny prokurátor, ale súdy.

"Ústava je na to, aby Vás ochránila pred svojvôľou. O tom, či ste alebo nie ste vinný, rozhodujú v civilizovaných krajinách súdy.  Na Slovensku to môžete obísť, najskôr však pre istotu populisticky rozhádžete plebsu zopár drobných, aby ste to zamlžili a potom cez mimoriadny opravný prostriedok vytiahnete kamaráta z basy uprostred rozpozeraného seriálu. A na Slovensku si to môžete dovoliť aj deň pred sviatkom Dňa ústavy," rozhorčil sa Hlina, ktorý kedysi stál po boku Igora Matoviča. Sám sa niekoľkokrát vyjadril, že tri dni s ním mu stačili na to, aby svoje smerovanie zmenil. 

Podľa Hlinu urobil Maroš Žilinka zo všetkých blbcov. "Generálny prokurátor urobil z deviatich sudcov, niekoľkých prokurátorov a policajtov hlupákov. Jeho blahorodie /v zastúpení/ rozhodlo, že z Leopoldova vypochodoval "nevinný muž", ktorý si nechal priparkovať štýlové auto, aby sme všetci jasne pochopili, o čo tu ide a ako sa mení doba. Takže poopravujte právnické skriptá na "Skalické právo" a začnite ľuďom hovoriť, o čom je táto právnická škola zo Skalice. Takto sa to robí do psej matere," uzavrel svoj príspevok. 

Zrušenie sporného paragrafu žiada aj nadácia Zastavme korupciu

Nadácia Zastavme korupciu vyzýva vládu na splnenie záväzku zo svojho programu a žiada upraviť právomoci generálneho prokurátora tak, aby nemohol zrušiť právoplatné uznesenie o obvinení.  "Generálna prokuratúra vedená nominantom Sme rodina Marošom Žilinkom tento týždeň zrušila obvinenia z korupcie bývalému šéfovi SIS Vladimírovi Pčolinskému (rovnako nominant Sme rodina)," uviedli vo vyhlásení. 

“Aj keď sa M. Žilinka vylúčil a nechal rozhodovať svojho zástupcu, skutočnosť, že kontroverzné uznesenie generálna prokuratúra verejnosti doteraz dôveryhodne nevysvetlila, vzbudzuje pochybnosti, či bolo nestranné,” uviedla riaditeľka Nadácie Zastavme korupciu Zuzana Petková. Podľa nej silná právomoc zastaviť akékoľvek trestné stíhania, ktorú má v rukách jedna osoba -  generálny prokurátor alebo ním poverený námestník,  je bez ďalších kontrolných mechanizmov ľahko zneužiteľná.

Generálna prokuratúra zastavila vyšetrovanie odvolávajúc sa na § 363 Trestného poriadku. Podľa neho môže zrušiť uznesenia policajta alebo prokurátora, ak boli porušené práva obvineného. Trestný poriadok pritom nehovorí, o aké uznesenia ide. To si GP upravuje interným predpisom. Do roku 2012 išlo o uznesenia, ktoré sa týkali napríklad podmienečného zastavenia trestného stíhania, uloženia poriadkovej pokuty či zaistenia nároku poškodeného. Až v roku 2012 v tomto internom príkaze GP pribudla aj možnosť zrušiť právoplatné uznesenie o obvinení.  

“Domnievame sa, že vtedajšie vedenie prokuratúry chcelo obísť nový zákon, ktorý zakazoval takzvané negatívne pokyny,“ konštatovala Zuzana Petková s tým, že ho prijala ho vláda Ivety Radičovej a zmyslom novej právnej úpravy bolo, aby GP nemohla zametať politicky citlivé kauzy pod koberec a napríklad prikázať podriadeným prokurátorom nepodať obžalobu.

Nadácia Zastavme korupciu na problém možného zneužitia  § 363 Trestného poriadku upozorňuje už od roku 2018. Súčasná vláda sa zaviazala to zmeniť. Vo vládnom programe sa uvádza: “Vláda SR bude dôsledne trvať na dodržiavaní zákazu negatívnych pokynov a okrem iného v tejto súvislosti preskúma zúženie právnej úpravy § 363 Trestného poriadku tak, aby zodpovedala jej pôvodnému zmyslu.” Trestný poriadok by sa mal zmeniť podľa Z. Petkovej tak, aby GP nemohla rušiť právoplatné uznesenia o obvinení. “Rozhodnutie o vine či nevine by malo byť vecou súdov a nie v rukách jedného človeka,” dodala Petková. 

Čo hovorí súčasný zákon?

Zrušenie právoplatných rozhodnutí v prípravnom konaní je jedným z troch mimoriadnych opravných prostriedkov podľa Trestného poriadku. Tento prostriedok je upravený v § 363 a nasl.

"Generálny prokurátor zruší právoplatné rozhodnutie prokurátora alebo policajta, ak takým rozhodnutím alebo v konaní, ktoré mu predchádzalo, bol porušený zákon. Ak sa týka rozhodnutie alebo konanie uvedené v odseku 1 viacerých osôb alebo skutkov, môže generálny prokurátor zrušiť len tú časť rozhodnutia alebo konania, ktorá sa týka niektorej z týchto osôb alebo skutkov. Generálny prokurátor v konaní podľa odseku 1 rozhodne uznesením, proti ktorému nie je prípustný opravný prostriedok," špecifikovala Zuzana Petková.

Politológ priznal zdesenie

Podľa politológa Radoslava Štefančíka nemožno vylúčiť, že na generálnej prokuratúre sa zavádzajú tie isté praktiky, ktoré v minulosti na špeciálnej prokuratúre zaviedol Dušan Kováčik. "Naši ľudia stíhaní nebudú," poznamenal a dodal, "že je to facka spravodlivosti". Zároveň zhodnotil, že sklamaní budú všetci ľudia, ktorí verili, že s nástupom tejto vlády sa čosi zmení. "Vyzerá to tak, že sa vraciame do toho istého obdobia, ktoré sme tu mali pred voľbami v roku 2020," zhodnotil Radoslav Štefančík. 

Politológ priznal, že sa osobne vydesil, a to nie zo samotného rozhodnutia, ale skôr z toho čo následne predstavil na tlačovej konferencii predseda parlamentu Boris Kollár (Sme rodina).  "Povedal, že pokiaľ sa dotknete našich ľudí, tak táto koalícia končí. Je to podstatne desivejšie než samotné rozhodnutie generálnej prokuratúry," poznamenal politológ na záver. 

 

Súvisiace články

Najčítanejšie