Jasno
11°
Bratislava
Jarmila
28.4.2024
"Bruchatá" Ďuriš Nicholsonová a "lascívna" Bihariová? Ženy v politike sú často šikanované a nevyhovejú nikdy
Zdielať na

"Bruchatá" Ďuriš Nicholsonová a "lascívna" Bihariová? Ženy v politike sú často šikanované a nevyhovejú nikdy

BRATISLAVA / Prečo ženy hodnotíme náročnejšie a podľa vzhľadu? Potýka sa s tým prezidentka Zuzana Čaputová, ale bežne sa s ostrou kritikou na sociálnych sieťach vyrovnávajú aj naše političky. Pritom ich je vo vrcholovej politike ako šafranu a vedľa odborných znalostí by mal byť vzhľad tým posledným, čo by nás malo zaujímať. Je to o stereotypoch, vysvetľuje odborníčka.

"Bruchatá" Ďuriš Nicholsonová?

Príspevok venujúci sa tejto téme zverejnila aj europoslankyňa a bývalá saskárka Lucia Ďuriš Nicholsonová. "Mám 44 rokov, za sebou 4 pôrody, z nich tri deti. Mám nedokonalé brucho, strie, celulitídu a ďalšie prirodzené nedostatky. Kriticky som svoje nulové šance byť modelka zhodnotila už niekedy v 5 rokoch. Celkovo som s mojím telom kamoška," začala svoj príspevok s tým, že priznala občasné zazeranie do zrkadla. Pritom však zdôraznila, že svojmu telu často ďakuje za to čo dokáže a najmä za tie tri deti. 

"Nie, toto nemá byť nejaká feministická oslava samej seba. Tento post je o Branislavovi Klopanovi, majstrovi traťového obvodu Železníc SR. Bývalý signalista ŽSR z Tužiny sa nezdržal a pod článkom, v ktorom bulvár použil fotky z môjho súkromného FB, si potreboval verbálne uľaviť. “Tá bachratá? CelulitÝda až sa mi chce grcať,” napísal pán Klopan," poznamenala politička a v komentároch ľudí nabádala, aby na dotyčného pána neútočili. Europoslankyňa pritom zdôraznila, že hejty na sociálnych sieťach zažíva prakticky denne. 

"Ako spoločnosti nám chýba tolerancia k akejkoľvek inakosti, k akékoľvek odchýlke od toho, čo my považujeme za normálne, pekné, zdravé a hlavne slovanské (to sa teraz nosí). Vymysleli sme si vlastné kulty krásy a používame ich ako makety pre hodnotenie každého, kto okolo nás prejde: Videla si, čo mala na hlave? Preboha, pozri čo má hentá na sebe? Omg, ten chalan ma ružové vlasy… to musí byť pekný buzerant. Bla-bla-bla," pokračovala politička, ktorá svoju materskú stranu opustila pred pár mesiacmi a s výrazným sklamaním.

"Ako jednotlivcom nám chýba schopnosť rešpektovať hranice osobnej slobody druhých. Hádžeme hodnotiacimi úsudkami po všetkých ostatných, sme majstri v rozdávaní nevyžiadaných názorov, ale mame problém kriticky sa pozrieť na samých seba," špecifikovala ďalší dôvod svojej nespokojnosti. Uviedla, že v Bruseli jej často chýba domov, ale zároveň sa tam cíti oveľa slobodnejšie.

Podľa europoslankyne tam totiž nikto nerieši kto má čo oblečené, alebo nikto nerieši, čo ma ten druhý na hlave, či má iksaté nohy, alebo či má chlapec dlhé vlasy, alebo žena fúzy. "Uvedomujem si, o čo slobodnejšie tu žijú všetci nedokonalí ľudia so svojimi inakosťami. Tou našou malosťou, tou nenávisťou k inakosti, tou nevraživosťou voči všetkému, čo je pod alebo nad priemerom sme zaspali dobu. Občas mi je z toho smutno. Ale dnes nie. Dnes ma pán majster traťového obvodu ŽSR rozosmial," dodala na záver. 

Kauza Bihariová v plavkách

"Pozerajme sa na ženy vo verejných funkciách rovnakým metrom, ako na mužov," napísala poslankyňa po kritike za fotografiu v plavkách, ktorú zverejnila na súkromnom účte na sociálnej sieti. Žartovala pritom, že jej syn si ju pomýlil so známou herečkou Halle Berry. 

"Priatelia, ktorých mám v súkromnom friendsliste niekoľko rokov, poznajú kontext, vedia, že aj v minulosti som zvykla naše letné plavkové fotky občas takto zo srandy spárovať. Na súkromnom účte, aj tomto politickom fanpage, som stále ten istý človek s tými istými názormi, no súkromný využívam, ak sa chcem podeliť o niečo osobnejšie alebo politicky irelevantné," poznamenala líderka Progresívneho Slovenska.

"Aj preto mi nedošlo nič zvláštne na tom, ak si tam zavesím normálnu bazénovú fotku. O to väčšmi ma zamrzelo, že ešte aj toto dokázalo vyvolať puritánske reakcie (našťastie nie pod mojim statusom). Keď dám bokom "vygrciavajúce sa" komentáre ohľadom môjho výzoru (čo ma v tomto kontexte trápi najmenej), tak tie ostatné boli zhruba o tom, že dovolenková fotka v plavkách je „fuj fuj, nehodná političky“," posťažovala sa na svojej oficiálnej stránke. 

"Tak som sa dnes rozhodla, že schválne postnem novú fotku v plavkách. A rovno sem. Aby sme sa naučili chápať a akceptovať, že aj ženy političky či v iných verejných funkciách sú normálne ľudské bytosti, ktoré majú telo, a normálne s ním chodia v plavkách na kupko či k moru. Naozaj vás nebudem klamať, že tam chodím v Coco Chanell kostýmku," pokračovala nespokojná politička ďalej. 

Bihariová zároveň poznamenala, že v jej postavení je síce predsedníčka politickej strany, no som stále je aj bežná žena ako ktorákoľvek iná. "Normálny civil na dovolenke s deckami. Nereprezentujem žiaden verejný úrad, nedisponujem verejnou mocou. Aj keby – naozaj by bolo fajn, keby sme sa na ženy vo verejných funkciách pozerali rovnakým metrom, ako na mužov," zdôraznila liberálka.

"Nepamätám si totiž, že by niekoho útlocit vyrušili fotky, kde sme mali možnosť vidieť mužov politikov v plavkách (Fica, Erika Tomáša, Hrnčiara, Ľ. Galka, Sulíka pri výstupe na túre, Stančíka atď..) Koho to pohoršovalo? Nikoho. Lebo mužská hruď a trencle sú v rámci sociálnej normy, ale plavky na dovolenke pri bazéne na žene političke je niečo, čo znižuje jej vážnosť?!" rozhodla sa argumentovať svojimi mužskými politickými kolegami.

"Ak chcem k vám doručiť politický odkaz, nevyužívam na to plavky, ani iné kúsky odevov, ani zovňajšok. Na rozdiel od mnohých si nepletiem politickú súťaž s Miss Universe. Na tlmočenie politických posolstiev a celkovo pôsobenie v politickej súťaži využívam jedine a výlučne svoje intelektuálne kapacity," poznamenala pobavene. 

"O pár týždňov mám 41 rokov, už som dosť stará na to, aby som sa hanbila za to, kým som, aká som a ako vyzerám. A aby som sa za to musela nebodaj niekomu omlúvať," dodala na záver s tým, že ak príde v teniskách vítať zahraničné návštevy, vyloží si mobil pri obede s veľvyslancami, príde v čižmách jak z majera na menovanie za ministerku u pani prezidentky, tak ju verejnosť môže pokojne vysmiať. "Rovnako aj vtedy, ak by mi preskočilo a začala som chodiť k bazénu v kostýmčeku," uzavrela Irena Bihariová. 

Žena nikdy nevyhovie, vraví odborníčka

Podľa expertky na rodovú rovnosť Oľgy Pietruchovej je kritika vzhľadu túžbou žene ublížiť. "Deje sa to predovšetkým v diskusiách na sociálnych sieťach, kde často chýbajú vecné argumenty a prechádza sa do pejoratívnej kritiky vzhľadu," povedala Pietruchová pre Noviny PLUS TV JOJ. 

Odborníčka zároveň zdôraznila, že starať sa o seba a snaha vyzerať dobre, je ľudskou prirodzenosťou a často to v jednaní s ľuďmi aj pomôže. "Žena však nevyhovie nikdy, lebo ak vyzerá výborne, ľudia sa na ňu pozerajú výlučne len cez vzhľad," poznamenala odborníčka, ktorá aktuálne pôsobí na rezorte spravodlivosti u ministerky Márii Kolíkovej. Pietruchová vysvetlila, že ženy, ktoré sa pohybujú na verejnosti nie sú výnimkou z tohto pravidla a kritizované za vzhľad bývajú aj preto, lebo je jasné, že ich to zasiahne a zabolí. 

Treba si však aj uvedomiť, kedy je vhodné žene lichotiť. "Je to v poriadku, ak je dotyčná žena vaša známa, ale určite nie, ak je vo verejnej funkcii," upozornila odborníčka pričom reagovala na niekdajšiu poznámku bývalého prezidenta USA Baracka Obamu smerom ku Camalle Harris. Podobný prešľap sa podaril aj ministrovi obrany Jaroslavovi Naďovi, ktorý povedal o prezidentke v rozhovore pre portál Startitup, že je krásna žena. Vzhľad v prípade hlavy štátu postavil na prvé miesto aj predseda prlamentu Boris Kollár a to potom, čo bol u prezidentky na oficiálnom stretnutí. 

Podľa odborníčky sa za takýmito nepatričnými výrokmi skrývajú stereotypy, ale aj nedostatočná sebakritika zo strany mužov. Odborníčka zdôraznila, že ženy bežne kritizujú aj muži, ktorí majú od dokonalosti poriadne ďaleko. Dodala, že kritiku si v tejto oblasti zaslúžia aj tí, ktorí strieľajú do ďalšej političky Anny Záborskej. "Komentáre o jej veku, alebo obočí nie sú na mieste," uzavrela. 

 

Súvisiace články

Najčítanejšie