Polojasno
15°
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Podľa Roberta Fica je Rusko a Bielorusko prirodzenými partnermi Slovenska. Ako to vnímajú Marcinková a Kmec?
Zdielať na

Podľa Roberta Fica je Rusko a Bielorusko prirodzenými partnermi Slovenska. Ako to vnímajú Marcinková a Kmec?

BRATISLAVA / Na základe vyjadrení politikov by sa mohlo zdať, že naša zahraničná politika nie je až tak jednotná. Zatiaľ čo minister zahraničných vecí Ivan Korčok (nom. SaS) vystupuje proti nedemokratickým režimom pomerne ostro, z opozície sa naňho často valí obrovská kritika. Pozícia strany Smer-SD je jasná, kde však stojí Hlas Petra Pellegriniho?

Vzťahy s okolitými krajinami sú pre Slovensko, ale aj ďalšie Európske krajiny kľúčové. Zatiaľ čo Maďarsko sa "teší" z európskej kritiky za svoje zákony proti LGBT komunite a Poľsko za zásahy do nezávislým súdov, horkú pilulku muselo prehltnúť aj Rusko a Bielorusko za prístup k opozícii. 

Voči Bielorusku, ktoré minulý rok zažilo masívne protesty kvôli zmanipulovaným voľbám, zaviedla Európska únia sankcie. Na zozname však chýbal prezident Lukašenko. Ako sa situácia vyvíja teraz a ako sa mení postoj Slovenska? Tejto téme sa v Analýzach Na hrane venovala zástupkyňa Za ľudí Vladimíra Marcinková a bývalý diplomat z Hlasu-SD Peter Kmec. Zatiaľ čo prístup poslankyne a členky krídla Márie Kolíkovej je pomerne jednoznačný, pozícia Hlasu-SD sa až tak jednoznačná byť nezdá. 

Je pohľad strany Hlas-SD realistickejší, než idealistické posolstvo Vladimíry Marcinkovej? Posúďte sami vo videu. 

Súvisiace články

Najčítanejšie