Jasno
13°
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Urad pre verejné obstarávanie je stále bez podpredsedníčky: Zvolili sme iný postup, tvrdí premiér Heger
Zdielať na

Urad pre verejné obstarávanie je stále bez podpredsedníčky: Zvolili sme iný postup, tvrdí premiér Heger

BRATISLAVA / O Úrade pre verejné obstarávanie toho verejnosť veľa nevie, ale pravdou je, že patrí k najdôležitejším kontrólnym orgánom štátu. Prečo? Preveruje to, ako vláda a štátne inštitúcie (ako napríklad štátne hmotné rezervy) nakladajú s peniazmi nás všetkých. Aj preto je prekvapením, že pre aktuálnu vládu, ktorá sa hrdí tým, že je protikorupčná, zrejme nie je dôležitý.

Oslabenie verejnej kontroly i možnosti Úradu pre verejné obstarávanie (ÚVO) stopnúť problematické tendre považuje mimovládna organizácia Transparency International Slovensko za odvrátenú stranu schválenej novely zákona o verejnom obstarávaní.

Priestor pre (ne)verejný záujem?

Novela, ktorá mala verejné obstarávanie zlepšiť sa rodila mimoriadne ťažko. Po tom, čo aktuálna vláda nastúpila na svoje posty, odňala úradu legislatívne možnosti a nechala ich v rukách podpredsedu vlády pre legislatívu Štefana Holého (Sme rodina).

Transparency International v nej vníma problematické body aj po tom, čo Úrad verejného obstarávanie tvrdo bojoval o to, aky naplnil svoju víziu transparentnosti. Novela, ktorá zamierila do parlamentu bola z 80 % dielom predsedu UVO Miroslava Hliváka.

Témy sa však chopili aj poslanci. Zatiaľ čo návrh na legislatívnu zmenu z hlavy Petra Kmeca (OĽaNO) neprešiel koaličnou diskusiou a teda bol  zamietnutý, pozmaňovací návrh šéfa Ústavnoprávneho výboru Milana Vetráka dostal zelenú.

​TIS v nej vníma viaceré rizikové body, preto podľa nej pri veľkých objemoch peňazí z plánu obnovy budú intenzívna verejná kontrola a tlak na kompenzačné opatrenia v podobe zvýšenej transparentnosti ešte dôležitejšie.

"Vládnej väčšine sa po sérií dlhých rokovaní o zásadných výhradách expertov, tretieho sektora i verejnosti podarilo schváliť novelu zákona o verejnom obstarávaní," informovala mimovládka na sociálnej sieti. Zámerom predkladateľov vicepremiéra Štefana Holého a predsedu Úradu pre verejné obstarávanie (ÚVO) Miroslava Hliváka bolo najmä zjednodušenie a zrýchlenie obstarávaní pre ľahšie čerpanie peňazí z európskeho plánu obnovy a výstavbu nájomných bytov.

"Hoci poslanci novelu do poslednej chvíle upravovali, šumy o zásadnejších úpravách sa vo viacerých ohľadoch nepotvrdili. Limity pre zákazky, o ktoré sa nebude musieť súťažiť ako doteraz, sa zvyšujú (pri tovaroch a službách zo 70-tis. eur na 100-tis.eur, pri stavebných prácach zo 180-tis. eur až na 300 tis. eur)," uviedla Transparency.

Poslanci sa veľmi "nepochlapili", negatíva zostali

Poslanci len mierne znížili kritizovaný miliónový prah pre námietky, aktuálne ich bude možné podávať pri stavebných prácach s predpokladanou hodnotou od 800-tis. eur. Pre stavebné zákazky medzi 300-tis. a 800-tis. eur námietky možné nebudú. Poslanci zároveň v tomto smere ponechali aj okresanú právomoc ÚVO v revíznej činnosti, takže úrad bude môcť rozhodovať o porušení zákona pri stavebných zákazkách do 3 mil. eur len deklaratórne. "Zmluvy sa tak budú môcť uzatvárať aj bez rešpektovania jeho záverov," upozorňuje organizácia.

Negatívom je podľa nej aj to, že záujemca, ktorý mohol doteraz bez ďalších obmedzení podať námietky, bude musieť po novom preukazovať, že postupom verejného obstarávateľa boli jeho práva a záujmy dotknuté. "To povedie k ďalšiemu obmedzeniu pri uplatňovaní námietok, ktoré novela už aj tak výrazne zúžila. Nedotknutú ponechali poslanci aj ďalšiu častú výhradu na vytvorenie jedinej štátnej elektronickej platformy pre všetky obstarávania," podotkla mimovládka s tým, že efektivita takejto veľkej investície a centralizácie je značne sporná. Výhodou naopak je, že cez ňu majú byť zverejňované aj prieskumy trhu od 10-tis. eur.

Rada Úvo je v patovej situácii

Hoci výberové konanie na dvoch, dnes už chýbajúcich, členov Rady Úradu pre verejné obstarávanie sa malo začať ešte v lete, niet o ňom ani chýru. Napriek tomu premiér Heger trvá na tom, že sa nimi vláda bude zaoberať.

Téme sa venoval aj readaktor TV JOJ Dárius Haraksin v reportáži pre Noviny TV JOJ

​Na stole má vláda pritom už mesiac nomináciu na post predsedníčky ÚVO Zuzany Krajčovičovej, ktorú navrhol predseda Miroslav Hlivák. Dlhoročná zamestnankyňa ÚVO ho presvedčila praxou, skúsenosťami, ale aj rovnakým pohľadom na vec. Minister Heger tvrdí, že s ňou prbolém nemá. "Rozhodli sme sa pre opačný postup," reagoval na otázku Novín PLUS TV JOJ na tlačovej konferencii po rokovaní vlády. 

Súvisiace články

Najčítanejšie