Skoro jasno
Bratislava
Jaroslav
27.4.2024
Politický analytik Mesežnikov: Budúca kampaň bude plná dezinformácií. Ľudia budú vzdorovať súčasnej vláde
Zdielať na

Politický analytik Mesežnikov: Budúca kampaň bude plná dezinformácií. Ľudia budú vzdorovať súčasnej vláde

BRATISLAVA / Odzrkadľujú sociálne siete väčšinu, alebo ide o mimoriadne hlasnú menšinu? Politológ a analytik Grigorij Mesežnikov sa v relácii Anlýzy Na hrane venoval aj tomu ako sa meníme, ale aj tomu, či rozumieme sociálnym sieťam.

Na tom, že sociálne siete sa stali dôležitou stratégiou politických bojov sa zhodnú viacerí odborníci. Pred časom sa tejto téme venoval aj antihoaxer Jakub Goda, ktorý pracuje nielen na ministerstve zdravostnícva, ale aj v prezidentskom paláci. 

Sociálne siete masívne používajú takmer všetci politiky. Okrem Blahu však máme na politickej scéne aj ďalších silných hráčov zo strany extrému. Odborník však pripomenul, že politickými pioniermi na sociálnych sieťach bola strana SaS Richarda Sulíka. "Boli najpopulárnejší a mali aj najvyššie čísla," pripomenul Goda, ktorý potvrdil, že dnes je ešte väčšia snaha o to vyvolávať u ľudí čo najsilnejšie reakcie. Z tohto princípu napokon ťaží aj samotný Facebook. 

Na Slovensku nebojujeme len s pandémiou koronavírusu

Politický analytik Grigorij Mesežnikov sa téme dezinformácií venuje vo svojej poslednej publikácii Infodémia na Slovensku 2020. Rozumejú Slováci sociálnym sieťam? "Tak, ako v offline, tak aj online narazíme na rôzne druhy komunikácie. Sú tam slušní ľudia, ktorí sa snažia o nadviazanie dialógu a snažia sa o zdelenie kredibilných informácií. Zároveň tam máme aj ľudí, ktorí majú celkom iné hodnoty a príliš im nevonia demokratická orientácia našej krajiny," poznamenal odborník.

Podľa Mesežnikova je dôležité brať to tak, že väčšina obyvateľov podľa prieskumov väčšina spoločnosti podporuje naše členstvo v Európskej únii aj v NATO. "Na sociálnych sieťach však menšinová časť spoločnosti je asertívnejšia, hlučnejšia a výraznejšia," vysvetlil analytik. 

Hlúpnu ľudia? "Ja takéto údaje nemám, ale viem, že ľudia dokážu pod vplyvom silných faktorov dokážu meniť svoje názory," dodal s tým, že za zmenou názorov je zväčša silný a toxický obsah. Nezanedbateľná je aj podpora dezinformácií, ktorým sa v našom priestore darí najviac spomedzi celej V4. "Táto menšinová, ale veľmi asertívna skupina využíva tieto platformy intenzívnejšie, než ich oponenti," doplnil. Plná dezinformácií bude aj kampaň v komunálnych voľbách. Podľa Mesežnikova bude úlohu zohrávať aj odpor voči aktuálnej vláde. 

Súvisiace články

Najčítanejšie