Jasno
Bratislava
Jaroslav
27.4.2024
Herečka Zuzana FIalová: Keď mi z domu odchádzal syn, mala som pocit, že sa mi roztrieštilo telo
Zdielať na

Herečka Zuzana FIalová: Keď mi z domu odchádzal syn, mala som pocit, že sa mi roztrieštilo telo

BRATISLAVA / Činohra Slovenského národného divadla uviedla v sobotu 13. novembra a v nedeľu 14. novembra 2021 premiéru hry francúzskeho dramatika Floriana Zellera Matka. Čelnka Ćinohry Slovenského národného divadla pre Noviny PLUS povedala, ako sa matka vyrovnáva s odchodom dieťaťa, ale aj o "neviditeľných ženách".

Nová premiéra v Štúdiu Činohry SND je o univerzálnych vzťahoch, ich banálnosti, ale aj vnútorných tragédiách. V Hre od francúzskeho dramatika Floriana Zellera sa v titulnej úlohe hry Matka sa predstaví Zuzana Fialová.

Herečka sa podelila aj o to, aké pre ňu bolo náročné, keď jej z domu odchádzal jej vlastný syn. "Ja som mala prácu na ktorú som sa mohla sústrediť," povedala herečka s tým, že ženy by sa mali omnoho viac sústrediť na seba a brať si príklad aj z mužov. 

Viac sa dozviete vo videu:

O hre

"Anne sa s láskou starala o manžela, s radosťou robila deťom raňajky a zabezpečovala celý rodinný servis. Jednoducho napĺňala svoj život rodinou až do momentu, keď si uvedomila, že je vlastne sama. Tento spokojný život ju tak trochu podviedol," uvádza na svojom webe Činohra SND s tým že možno hlavnú postavu možno podvádza aj vlastný manžel, ktorý ustavične uteká na nejaké semináre.

Anne bojuje s pocitom, že sa pre všetkých obetovala a teraz je jej syn už dospelý a zrazu ju nepotrebuje. Ako sa má zmieriť s tým, že aj on má svoj vlastný život? Čím ho teraz naplniť? Čo ostáva po láske? Anne zrazu nemá svoje miesto, nemá nijaký cieľ. "Trpká komédia Matka je rodinnou hrou o dozrievaní, odchádzaní a uvedomení si samej seba. Ale aj o strachu z opustenia, osamelosti, keď rodinné hniezdo zostáva prázdne. Úspešný francúzsky dramatik Florian Zeller vytvoril úchvatný svet reality a ilúzie skutočnosti jednej ženy, matky," uvádza sa v popise k inscenácii. Na mieste je však poloťiť si otázku, že keď sa skončí sebaobetovanie pre rodinu, nastáva sloboda detí a manželova nezávislosť, čo ostáva pre matku? Tá si na konci kladie iba zásadnú otázku: Načo to bolo?

Súvisiace články

Najčítanejšie