Polojasno
16°
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Na hrane s Šipošom a Rašim: Vláda sa podľa poslanca OĽaNO z druhej vlny poučila. Prečo sme teda zase najhorší?
Zdielať na

Na hrane s Šipošom a Rašim: Vláda sa podľa poslanca OĽaNO z druhej vlny poučila. Prečo sme teda zase najhorší?

BRATISLAVA / Slovensko sa ocitlo v lockdowne. Školy však zostali otvorené a zdá sa, že je viav výnimiek, ako obmedzení. Ale má tento lockdown skutočne podobu efektívneho opatrenia? Exkluzívny prieskum zároveň ukáže či by zaočkovaní Slováci mali mať výhody. Daňovo-odvodová revolúcia nepotešila živnostníkov, ale dostala pochvalu za zjednodušenie systému. Otázne je, či má šancu na schválenie. O aktuálnych témach sa v štúdiu Na hrane TV JOJ stretol šéf poslanecký klubu OĽaNO Michal Šipoš a podpredsedu strany Hlas-SD Richard Raši.

Pozvanie do štvrtkovej diskusnej relácie Na hrane TV JOJ prijal pozvanie Michal Šipoš (OĽaNO) a exminister zdravotníctva Richard Raši. vláda zaviedla od 25. novembra nielen lockdown, ale aj núdzový stav na 90 dní. Ulice však máme stále plné. Je teda lockdown efektívny?

"Urobili sme všetko, čo je v našich silách, ale museli sme rešpektovať želania koaličných partnerov," zareagoval Šipoš, ktorý zdôraznil, že urobili všetko preto, aby bol lockdown tvrdý a efektívny.

Podľa Richarda Rašiho sa už v aktuálnej situácii nedalo robiť nič iné a mrzí ho, že sa vláda nepoučila z druhej vlny a tandemu Matovič-Krajčí. To, že ak sa opatrenia budú zjemňovať sa vyjadril aj premiér Heger. Predseda vlády však zároveň dodal, že väčšia sloboda bude platiť len pre očkovaných. 

"Vidíme denno denne zábery z nemocníc, kde lekári denno denne prosia, aby sme sa zaočkovali, prosia premiéri, všetci lídri vlády," dopovedal Šipoš s tým, že táto vláda bojuje s opozíciou, ktorá naháňa starších ľudí na protesty. 

"My to hovoríme, keď hovoril Šipoš o opozícii, ktorá opatrenia nerešpektuje tak tá tu nesedí," pripomenul Raši pričom prizvukol, že prijaté opatrenia treba dodžiavať. "Prečo má lockdown kopu dier a výnimiek?" rozhorčil sa Raši. "Nemôžeme si dovoliť urobiť úplny blackout," povedal Šipoš a dodal, že ak by to bolo na ňom, bol by za prísnejší lockdown, ale tvrdšie opatrenia neprešli koaličnou stranou SaS.

Zlyhal minister Lengvarský?

Raši súhlasil s tým, že s treťou vlnou bojuje celá Európa. "Prečo, keď sme boli najhorší v druhej vlne, prečo sme najhorší opäť," argumentoval Raši vyčítajúc slabo pripravený ambulantný sektor, ale aj absenciu monokronálnych protilátok. "Práve tieto lieky mali plynúť do ambulantného sektora, kde to ochorenie dokáže zbrzdiť. Súčasný pán minister zlyhal, nedokázal zabrániť odchodu zdravotníkov po druhej vlne," pripomenul Raši, ktorý dodal aj to, že posilnená nebola ani hygiena. 

"Môžem vás ubezpečiť, že či už z mojej pozície alebo z pozície exministra zdravotníctva Krajčího, ale aj súčasného ministra Lengvarského, robíme všetko pre to, aby sa situácia vyriešila," reagoval Šipoš a zdôraznil, že zdravotníctvo prebrali v zlom stave po predchádzajúcich vládach Smeru-SD.

Raši oponoval, že rekordné odchody zdravotníkov sa udiali po druhej vlne a trval na finančnej stabilizácii zdravotníckeho personálu. "Nie je všetko iba o ventiláciách, sú aj high-flowy, ktorých obsluha je jednoduchšia a vyžaduje sa len jednoduché zaškolenie," doplnil Richard Raši s tým, že rizikom sú vždy veľmi starí, obézni ľudia, pretože tieto rizikové skupiny sú vždy problémom pre systém. "Vakcína je najlacnejšia," pokračoval Raši, ktorý však naďalej tvrdil, že treba využiť aj dostupné a odporúčané lieky. 

"Poproste ho, aby bol jasný a nevykrúcal sa. Keby bol Peter Pellegrini premiér, išiel by sa ako prvý zaočkovať,"zaútočil Šipoš na Rašiho a uviedol, že za ním by sa bežala celá strana Hlas-SD. SaS sa k opatreniam postavila takým spôsobom, že by padla vláda. "Ja osobne som túto vec z jeho úst nepočul, ale prevzal plnú zodpovednosť za to, že školy zostanú otvorené," povedal na margo informácií, že sa mal vyhrážať demisiou. 

"Je dôležitý jeden Sulík alebo to, že nám tu zomierajú ľudia?" pýtal sa Raši, ktorý argumentoval tým, že najväčšia nakazenosť je práve medzi deťmi od 10 rokov. Poznamenal, že na toto veto doplatíme. Šipoš verí, že po 10 dňoch sa krivky začne splošťovať. "Potom si treba zavolať SaS a ministra, aby vysvetlil, ako to vidí on," doplnil Šipoš, ktorý kvituje, že hygienici  celú situáciu pozorne sledujú. Jednu celú školu už uzavreli v Košiciach.

Slovensko zrejme už čoskoro pristúpi k očkovaniu menších detí a to na základe EMA, ktorá schválila vakcínu Pfizer. "Rizikom sú staršie detí a nesústredil by som sa na menšie detí, ale na rizikové skupiny. Ich treba presviedčať," podľa Rašiho je kľúčové otestovať protilátky, pretože výsledky by mohli byť dobrou motiváciou.

Exkluzívny prieskum odhalil či by mali mať zaočkovaný výhody

Exkluzívny prieskum agentúry AKO pre reláciu Na hrane TV JOJ sa venoval otázke výhod pre očkovaných. Na otázku či by zaočkovaní mali, alebo nemali mať výhody voči nezaočkovaným a to napríklad v nemocnici, reštaurácii alebo v kine. Odpovedali tak najmä voliči Progresívneho Slovenska, KDH, ale aj SaS: Až 36 % respondentov odpovedala, že určite áno, skôr áno odpovedalo 22 % opýtaných, skôr by nemali mať výhody odpovedala 12 % a proti výhodám sa postavilo 26 % opýtaných. Sumárne teda výhody pre zaočkovaných schvaľuje 6 z 10 ľudí. Výhody pre zaočkovaných schvaľovali najmä muži a skôr starší ľudia, vzdelanejší a obyvatelia prevažne bratislavského a banskobystrického kraja. 

"Keď sa pozrieme na dáta, tak osobne si myslím, že ľudí, ktorí sa nechali očkovať by sme mali istým spôsobom zvýhodniť," podľa Šipoša bez toho nebude motivácia očkovať sa dostatočná. Podľa Rašiho netreba deliť ľudí a v aktuálnej situácii bol lockdown pre všetkých jediným riešením. "Do spoločnosti by sme mohli opäť dostať tú negatívnu emóciu," prizvukol exminister podľa ktorého netreba nálady v spoločnosti zhoršovať. 

Bude daňová revolúcia pomocou, či kolapsom szčo?

Šipoš pokračoval v rétorike Igora Matoviča, ktorý tvrdí, že nie je živnotsník ako živnostník. "Keď pracuješ a máš z toho príjmy, tak musíš platiť daň," tvrdil Šipoš. Podľa Rašiho by toto opatrenie položilo na kolená 400-tisíc živnostníkov, pretože by im poplatky stúpli na neúnosnú úroveň. 

Súvisiace články

Najčítanejšie