Jasno
13°
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Analýza rezortu spravodlivosti a zdravotníctva je zverejnená: Je možné povinné očkovanie raz za rok?
Zdielať na

Analýza rezortu spravodlivosti a zdravotníctva je zverejnená: Je možné povinné očkovanie raz za rok?

BRATISLAVA / Počet pozitívne testových narástol z jedného dňa na druhý o niekoľko tisíc a variant omikron predvádza svoju silu. Práve včera na zasadnutí vlády bola zverejnená analýza, ktorú na žiadosť premiéra vypracoval rezort spravodlivosti a ministerstvo zdravotníctva. Je teda možné, že sa budeme povinne očkovať raz za rok?

Uvažovať o povinnom očkovaní môžeme vtedy, keď budú nemocnice zapĺňať neočkovaní pacienti. Pred rokovaním vlády to vyhlásil premiér Eduard Heger, pričom reagoval na výsledky právnej analýzy o možnostiach zavedenia povinného očkovania, ktorú pripravili minister zdravotníctva Vladimír Lengvarský (nom. OĽaNO) s ministerkou spravodlivosti Máriou Kolíkovou (nom.SaS) Predseda vlády vyhlásil, že vláda počká na odznenie vlny omikron, a až následne prehodnotí, aká je úroveň imunity občanov a či je nutné zaviesť povinné očkovanie, ako aj v akej forme.

Heger zároveň predstavil spôsoby, akými sa dá povinné očkovanie zaviesť, a to osobitným zákonom, novelizáciou Zákona o ochrane verejného zdravia alebo novelizáciou vybraných vyhlášok Ministerstva zdravotníctva SR alebo Úradu verejného zdravotníctva SR.

V analýze sa podľa premiéra jasne uvádza, že očkovanie, a teda vakcíny používané proti COVID-19, znižuje riziko nákazy, šírenia, hospitalizácií aj úmrtí na COVID-19, pomáhajú predchádzať vzniku nových mutácií, vzniku takzvaného dlhého COVIDu a napomáhajú dosiahnutiu kolektívnej imunity. Preto je diskusia o povinnom očkovaní na mieste.

„Aktuálne vírus zmutoval a správa sa inak, ako jeho predchádzajúce varianty. Omikron je na Slovensku dominantný, šíri sa rýchlejšie. U nezaočkovaných predstavuje o 25 % nižšie riziko hospitalizácie a u zaočkovaných ešte výraznejšie nižšie,” doplnil. Pri rozhodovaní o zavedení povinného očkovania ohrozených skupín je podľa jeho slov potrebné poznať ďalší vývoj mutácií a ich rizikovosť. Ak sa však objaví variant spôsobujúci vysokú mieru hospitalizácií, zavedenie povinného očkovania ohrozených skupín bude nevyhnutné.

Riešila už vláda povinné očkovanie raz ročne?

Súvisiace články

Najčítanejšie