Jasno
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Martin Klus o rokovaniach v Bruseli: Európa je pod omikronom opäť červenšia a napätie medzi východom a západom trvá
Zdielať na

Martin Klus o rokovaniach v Bruseli: Európa je pod omikronom opäť červenšia a napätie medzi východom a západom trvá

BRATISLAVA / Štátny tajomník ministerstva zahraničných vecí Martin Klus (SaS) oznámil najnovšie správy z rokovaní v Bruseli. Na rokovaniach zástupcov členských štátov sa rokovalo o omikrone v Európe, ale aj o napätí medzi západom a východom.

Klus na svojom oficiálnom profile na sociálnej sieti oznámil, že na aktuálnej mape Európskeho centra pre prevenciu a kontrolu chorôb (ECDC) je Európa ešte „červenšia“ než minulý týždeň.
"Česko pred niekoľkými dňami opäť hlásilo rekordný denný prírastok nakazených, podobne aj Rakúsko či Nemecko. Experti Z ECDC v tejto súvislosti pripomínajú, že koronavírus aj napriek klesajúcemu počtu hospitalizácií stále predstavuje „vážne nebezpečenstvo“ najmä pre najzraniteľnejšie skupiny ľudí a pre nezaočkovaných," oznámil Klus a dodal, že najväčšiemu tlaku budú aj naďalej čeliť členské štátu EÚ s najnižšou mierou zaočkovania, a teda aj Slovensko.  

Štátny tajomník oznámil, že práve šírenie omikronu zo západu na východ Európy a koordinácia členských štátov EÚ, bola aj jednou z tém na prvom tohtoročnom zasadnutí Rady pre všeobecné záležitosti (GAC) v Bruseli, na ktorom som zastupoval Slovensko.

Jednotlivé dávky z rôznych štátov sú ešte stále problémom

"Na rokovaní sme schválili aktualizáciu pravidiel na uľahčenie bezpečného a voľného pohybu po Únii a s tým spojenú platnosť tzv. COVID pasov. Viacerí moji kolegovia vyzvali na to, aby sme chránili jednotný trh EÚ, k čomu patrí aj sloboda pohybu. Osobne som tiež nastolil otázku, ako pristupovať k osobám, ktoré sú zaočkované prvou dávkou v jednej členskej krajine a ďalšou dávkou v inej krajine EÚ," uviedol ďalej a doplnil, že v týchto prípadoch je problém s koordináciou.
Klus spomenul aj výzvu pre Európsku liekovú agentúru, aby čím skôr odporučila, ako ďalej postupovať s očkovaním tínedžerov a detí. "Zároveň môžem potvrdiť platnosť dohody z decembrového summitu EÚ, že od 1. februára končí platnosť COVID pasov, ktoré boli vydané v máji 2021. Každá jedna nová očkovacia dávka predlžuje platnosť COVID pasu na maximálne deväť mesiacov. Niektoré krajiny však uplatňujú aj kratšiu, maximálne šesťmesačnú platnosť digitálnych COVID preukazov EÚ," uzavrel Klus. 

Reči o štvaní do vojny odmieta

V súvislosti so situáciou na hraniciach medzi Ukrajinou, Ruskom a Bieloruskom štátny tajomník priznal znepokojenie. Za napätím vidí predovšetkým nevysvetlené zvyšovanie ruskej vojenskej prítomnosti na hraniciach. "Momentálne vyše sto tisíc vojakov s početnou vojenskou technikou. Vývoj diania pozorne monitorujeme a vyhodnocujme aj my na rezorte diplomacie. O to viac, že na zhromažďovanie takejto masívnej vojenskej sily pri hraniciach nášho suseda zo strany Ruska nie je pádny bezpečnostný dôvod," poznamenal Klus. 

Podľa Klusa by sa Rusko nesprávalo inak, ak chcelo hanebne napadnúť nášho suseda. "Na druhej strane, momentálne nemáme informácie o bezprostrednej hrozbe ruského vojenského zásahu proti Ukrajine a hlavne úprimne si prajem, aby sa tak nikdy nestalo," dodal Klus s tým, že reči na sociálnych sieťach ho rozčuľujú.

"Preto ma urážajú komentáre najmä všakovakých pofidérnych profilov, že okrem iného štveme do vojny. Je to totiž presne naopak, keďže hlavnou úlohou diplomacie je práve takýmto hrozbám predchádzať a snažiť sa akékoľvek otázky riešiť pokojnou cestou," dodal s tým, že tak, ako minister zahraničných vecí aj on presadzuje predovšetkým dialóg.

"Opakovane hovorím, že stále existuje pokojné riešenie, nesmú sa však prekročiť červené línie, ktoré spočívajú v rešpekte k medzinárodnému právu a nezávislosti krajín, vrátane nášho suseda," uzavrel s tým, že  jedna vec je diskutovať o vzájomnom obmedzení vojenských cvičení a väčšej transparentnosti, no s tým, aby Rusko určovalo iným štátom ich zahraničnopolitickú budúcnosť, západ nikdy nebude súhlasiť.

Súvisiace články

Najčítanejšie